Ce pățesc persoanele care mănâncă carne de porc contaminată cu trichineloză? Cum şi unde poate fi controlată carnea

vineri, 09 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Ce pățesc persoanele care mănâncă carne de porc contaminată cu trichineloză? Cum şi unde poate fi controlată carnea

Pentru prevenirea îmbolnăvirii de la carnea de porc în perioada sărbătorilor de iarnă 2022-2023, Direcția Satinară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Iași (DSVSA) a dispus formarea unor echipe mixte de control pe fiecare zona de competență: medici veterinari oficiali care asigură siguranța alimentară în toate etapele de producție, transport, depozitare, distribuție și comercializare a produselor alimentare, inclusiv  efectuarea de controale în trafic cu inspectori din cadrul IPJ Iași.

„Deocamdată nu am identificat nimic în piețele agroalimentare din Iași. Lumea încă nu a început să taie. De obicei obișnuiesc să sacrifice porcul cu câteva zile înainte de Crăciun pentru a fi proaspăt, cam de pe 18-20 decembrie. Nici nu a venit nimeni până acum cu probe la laboratorul nostru”, declară Gabriel Ciobanu, director executiv DSVSA Iași. În cazul în care carnea este găsită contaminată cu trichineloză se confiscă, iar după se face o anchetă. „Se verifică dacă din locul unde s-a sacrificat porcul s-a consumat din el. De obicei, vin la noi pentru expertiză cei conștienți. Mai sunt și cei inconștienți care mănâncă și ne trezim cu ei la spital.  În momentul în care porcul este infectat cu trichineloză, carnea se confiscă și vor fi despăgubiri”, adaugă directorul. În momentul în care cetățenii au mâncat carne infectată, aceștia ajung la spital unde li se face un tratament care trebuie administrat din timp. Dacă trichineloza se instalează se poate ajunge și la deces. Simptomele sunt diverse: dureri musculare, grețuri, anorexie, uneori diaree și chiar febră.

Cum previi toxinfecția alimentară în perioada sărbătorilor?

DSVSA Iași desfășoară în perioada 29.11.2022-31.12.2022 controale la operatorii economici din mediul urban și rural care produc, depozitează, comercializează și distribuie produse alimentare. Pentru a preveni toxinfecția alimentară, directorul executiv Gabriel Ciobanu vine în ajutorul ieșenilor cu o serie de recomandări privind prevenirea toxinfecției alimentare în Sărbătorile de iarnă 2022-2023. Ieșenii sunt îndemnați să achiziționeze produse de origine animală doar din unități autorizate sanitar veterinar. „De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă”, se arată într-un comunicat de presă DSVSA Iași. După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă.

Atenție la ambalajele de pe ouă, lapte, carne și produsele de patiserie 

Produsele de origine animală și non-animală trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a fi consumate de către ieșeni fără riscul de a se îmbolnăvi. Pe ou trebuie să fie vizibil codul fermei producătoare, și data expirării, iar pe etichetă, marca ovală a centrului de ambalare, informații privind sistemul de creştere, categoria de greutate și data valabilităţii minimale. Laptele crud sau produsele din lapte crud trebuie expuse în vitrine special destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecționate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, etc.). Comercializarea acestor produse trebuie să fie însoţită de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, valabilitate, compoziție etc. 

Cărnurile de porc, vită, oaie, pasăre, pește sau alte specii comercializate prin unități tip: magazine alimentare, măcelării, supermarket etc., trebuie să fie marcate cu marcă de sănătate sau identificare (ștampilă) fie direct pe carne (pentru carnea în carcasă) fie pe eticheta care este aplicată pe produsul ambalat. Produsele de brutărie, patiserie și cofetărie specifice sărbătorilor de iarna se comercializează doar la nivelul unităților producătoare (brutării, laboratoare cofetărie – patisserie,etc.) sau în magazine alimentare specializate. Acestea trebuie să aibă aspect de proaspăt, fără miros sau culoare modificată, ambalate în ambalaje integre și etichetate conform prevederilor legale.

Costul unui examen trichineloscopic la nivelul Circumscripției Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (CSVSAO) este de 24,99 lei (examen trichineloscopic) și 92,82 de lei la nivelul laboratorului DSVSA Iași (inclus TVA).

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii