Ce pensie poţi avea la limita de vârstă, dacă nu ai cotizat minimum 15 ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ce pensie poţi avea la limita de vârstă, dacă nu ai cotizat minimum 15 ani

GALERIE
calcul,pensie, cotizare
  • calcul,pensie, cotizare
- +

Legea pensiilor a fost modificată succesiv în ultimii ani, astfel încât veniturile lunare ale celor care au ieşit la pensie au fost de mai multe ori schimbate.

Începând cu data de 1 septembrie 2020, beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 800 de lei, încasează  lunar această valoare, denumită "Indemnizaţia socială pentru pensionari", conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificarile şi completările ulterioare (OUG 82/2017, OUG 114/2018 şi OUG 135/2020). Ultimele date statistice publicate de Casa Naţională de Pensii Publice, arată că ‭903,503‬ de pensionari sunt în această situaţie.    Prin noua lege a pensiilor (legea 127/2019), s-au adus modificări notabile printre care şi modul de calcul al pensiilor.   

Astfel, vor exista 2 tipuri de pensii minime: pensie minimă şi pensie minimă de urmaş, după cum susţin specialiştii.   În cazul pensiei minime modul de calcul va ţine cont de 2 indicatori: salariul minim brut pe economie li stagiul de cotizare realizat.   Valoarea efectivă a pensiei minime garantate în plată nu va mai ţine cont de o valoare fixă cum este acum de 800 lei, reperul va fi salariul minim brut pe tară aflat în plată.   

Prevederile articolului 91 din legea 127/2019 arată că valoarea pensiei minime va fi cuprinsă între un minim 45% şi maxim 75% din valoarea salariului minim brut pe economie aflat în plată la data stabilirii pensiei, care în 2021 este de 2.300 de lei.   

Plaja cuprinsă între 45-75% , adică 30% sunt alocate diferenţei dintre stagiul minim de cotizare stabilit ( 15 ani) şi stagiul de cotizare realizat de către solicitant. 

 Pentru pensionarii care primesc pensie de asigurări sociale care au fost pensionaţi conform legii 3/1977 respectiv legea 19/2000 pentru care stagiul minim de cotizare a fost cuprins între 10 ani şi 15 ani, legea 127/2019 stabileşte un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an cuprins între 10 şi 14 ani.   Astfel, cum salariul minim brut pe economie este în acest an de 2.300 lei, se poate stabili că valoarea pensiei minime va fi cuprinsă între 920 de lei şi 1.012 lei.   

Exemplu de calcul pentru un pensionar cu 12 ani stagiu de cotizare realizat. Asta înseamnă 40% pentru cei 10 ani la care se face referire în lege, plus 2% pentru cei doi ani, adică 42% din salariul minim brut pe economie. Pensia rezultată pentru doar 12 ani de vechime este de 966 de lei.

Mai mult, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.