anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Advertorial

Ce pericol se ascunde în spatele aluniţelor?

GALERIE
rsz_nek_0800
 • rsz_nek_0800
- +

"Când vine vorba de aluniţe puţine persoane au informaţii corecte despre aceastea, fie neglijează total prezenţa lor şi astfel riscurile transformării lor, fie au o teamă nefondată cu privire la acestea.
 

 Ce sunt de fapt aluniţele?
 

Aluniţele sau nevii pigmentari sau melanocitari sunt aglomerări de celule melanocitare (celule care determină culoarea tegumentului). Atât culoarea cât şi forma nevilor variază de la maro deschis până la negru, de la forme plane la forme proeminente, regulate sau neregulate (cum sunt nevii cu aspect muriform despre care vorbeam la început).
 

De ce este important să urmărim aluniţele?
 

Pentru că o aluniţă se poate transforma într-un melanom malign, un cancer de piele deosebit de agresiv, dar vindecabil dacă este depistat precoce, în fazele incipiente. Trebuie să ştim că există nevi comuni, cu aspect clar benign (care nu ne îngrijorează) şi nevi atipici sau displazici (cu aspect diferit de nevii comuni) care pun probleme de diagnostic diferenţial cu leziunile canceroase. Nevii atipici pot fi sporadici sau multipli, particularitate cunoscută ca sindromul nevilor displazici. Acestora trebuie să le acordăm atenţie deosebită. Să îi recunoştem şi să îi urmărim periodic.
 

Nevii atipici sunt de regulă mai mari decât nevii comuni, au marginile neregulate şi cu variaţii de culoare pe suprafaţă. Pot fi plani (la suprafaţa pielii) sau elevaţi.
 

Identificarea unui nev atipic se poate realiză prin observarea cu atenţie a aspectului, urmărind criteriile regulei ABCDE:
 

A = asimetrie, aluniţa nu are un aspect rotund sau ovalar, simetric;
B = border, margini neregulate sau prost definite;
C = culoare, mai multe nuanţe de culori sau distribuţie neomogenă a culorii;
D = diametrul, mai mare de 6 mm;
E = elevation/enlarging, creşterea în înălţime a aluniţei.
 

Acest tip de modificări apar şi în cazul melanoamelor de aceea este important să solicităm consult dermatologic pentru că diferenţierea între un melanom şi un nev atipic poate fi dificilă. Medicul dermatolog foloseşte un instrument  - dermatoscopul -  care măreşte leziunea, fiind cea mai sigură metodă de urmărire a nevilor atipici. Dermatoscopia poate oferi argumente care să justifice extirparea unei aluniţe. Dar uneori nici medicul nu poate spune cu certitudine dacă o leziune este malignă sau benignă doar dermatoscopic şi va recurge la excizia leziunii pentru obţinerea unui diagnostic de certitudine anatomopatologic (analizarea aluniţei la microscop).
 

Îndepărtarea sau „deranjarea” unei aluniţe nu duce la transformarea sau la apariţia vreunui cancer, contrar opiniei unor persoane, neavizate. Excizia în limite de siguranţă cu toate marginile în ţesut sănătos duce la înlăturarea completă a riscului transformării unei aluniţe. Practic nu mai avem leziunea, deci nu mai are ce să se transforme.
 

În schimb traumatismele unei aluniţe şi ingnorarea acestora pot duce la modificări, de aceea este important să solicităm consult dermatologic dacă am lovit, zgâriat o aluniţă sau dacă acestea sunt dispunse pe zone supuse traumatismelor mici şi repetate (marginea de la sutien, centură, în axilă). Lezarea unei aluniţe va fi urmată de încercarea organismului de a repara defectul produs (ca în orice zgârietură, taietură), dar aici fiind o zonă mai specială cu multe celule pigmentare, repararea defectului poate duce la modificări structurale ale ADN-ului cu apariţia de erori. Aceste erori pot cauza creşterea necontrolată a celulelor pigmentare în acel loc, ceea ce conduce la cancerul de piele.
 

Important
 

Examinarea periodică a pielii cu atenţie (o dată pe lună) de fiecare dintre noi, pentru a observa dacă au apărut modificări de formă, culoare a aluniţelor preexistente sau dacă a apărut o nouă ”aluniţă” reprezintă primul pas pentru depistarea precoce a cancerului de piele.  Nu trebuie să ignorăm o „pată” nou apărută sau o modificare a unei aluniţe doar din principiul că nu doare. Orice modificare de acest fel impune solicitarea unui consult de specialitate dermatologic."
 

Dr. Elena Crihan, medic specialist Dermato-venerologie în cadrul Policlinicii Providența.
 

Policlinica Providența pune la dispoziția pacienților un cabinet modern de Dermatologie, având în dotare un dermatoscop de ultimă generație. Cu ajutorul dermatoscopului, medicii pot analiza alunițele și pot stabili imediat un diagnostic.
Programări la dr. Elena Crihan, medic specialist Dermato-venerologie în cadrul Policlinicii Providenţa, se pot realiza la numerele de telefon: 0232/215 940 şi 0729 292 897 sau la sediul Policlinicii Providenţa din Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 10, Bl. B1, Parter, lângă Mitropolie.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.