Ce pericol se ascunde în spatele aluniţelor?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Ce pericol se ascunde în spatele aluniţelor?

GALERIE
rsz_nek_0800
  • rsz_nek_0800
- +

"Când vine vorba de aluniţe puţine persoane au informaţii corecte despre aceastea, fie neglijează total prezenţa lor şi astfel riscurile transformării lor, fie au o teamă nefondată cu privire la acestea.
 

 Ce sunt de fapt aluniţele?
 

Aluniţele sau nevii pigmentari sau melanocitari sunt aglomerări de celule melanocitare (celule care determină culoarea tegumentului). Atât culoarea cât şi forma nevilor variază de la maro deschis până la negru, de la forme plane la forme proeminente, regulate sau neregulate (cum sunt nevii cu aspect muriform despre care vorbeam la început).
 

De ce este important să urmărim aluniţele?
 

Pentru că o aluniţă se poate transforma într-un melanom malign, un cancer de piele deosebit de agresiv, dar vindecabil dacă este depistat precoce, în fazele incipiente. Trebuie să ştim că există nevi comuni, cu aspect clar benign (care nu ne îngrijorează) şi nevi atipici sau displazici (cu aspect diferit de nevii comuni) care pun probleme de diagnostic diferenţial cu leziunile canceroase. Nevii atipici pot fi sporadici sau multipli, particularitate cunoscută ca sindromul nevilor displazici. Acestora trebuie să le acordăm atenţie deosebită. Să îi recunoştem şi să îi urmărim periodic.
 

Nevii atipici sunt de regulă mai mari decât nevii comuni, au marginile neregulate şi cu variaţii de culoare pe suprafaţă. Pot fi plani (la suprafaţa pielii) sau elevaţi.
 

Identificarea unui nev atipic se poate realiză prin observarea cu atenţie a aspectului, urmărind criteriile regulei ABCDE:
 

A = asimetrie, aluniţa nu are un aspect rotund sau ovalar, simetric;
B = border, margini neregulate sau prost definite;
C = culoare, mai multe nuanţe de culori sau distribuţie neomogenă a culorii;
D = diametrul, mai mare de 6 mm;
E = elevation/enlarging, creşterea în înălţime a aluniţei.
 

Acest tip de modificări apar şi în cazul melanoamelor de aceea este important să solicităm consult dermatologic pentru că diferenţierea între un melanom şi un nev atipic poate fi dificilă. Medicul dermatolog foloseşte un instrument  - dermatoscopul -  care măreşte leziunea, fiind cea mai sigură metodă de urmărire a nevilor atipici. Dermatoscopia poate oferi argumente care să justifice extirparea unei aluniţe. Dar uneori nici medicul nu poate spune cu certitudine dacă o leziune este malignă sau benignă doar dermatoscopic şi va recurge la excizia leziunii pentru obţinerea unui diagnostic de certitudine anatomopatologic (analizarea aluniţei la microscop).
 

Îndepărtarea sau „deranjarea” unei aluniţe nu duce la transformarea sau la apariţia vreunui cancer, contrar opiniei unor persoane, neavizate. Excizia în limite de siguranţă cu toate marginile în ţesut sănătos duce la înlăturarea completă a riscului transformării unei aluniţe. Practic nu mai avem leziunea, deci nu mai are ce să se transforme.
 

În schimb traumatismele unei aluniţe şi ingnorarea acestora pot duce la modificări, de aceea este important să solicităm consult dermatologic dacă am lovit, zgâriat o aluniţă sau dacă acestea sunt dispunse pe zone supuse traumatismelor mici şi repetate (marginea de la sutien, centură, în axilă). Lezarea unei aluniţe va fi urmată de încercarea organismului de a repara defectul produs (ca în orice zgârietură, taietură), dar aici fiind o zonă mai specială cu multe celule pigmentare, repararea defectului poate duce la modificări structurale ale ADN-ului cu apariţia de erori. Aceste erori pot cauza creşterea necontrolată a celulelor pigmentare în acel loc, ceea ce conduce la cancerul de piele.
 

Important
 

Examinarea periodică a pielii cu atenţie (o dată pe lună) de fiecare dintre noi, pentru a observa dacă au apărut modificări de formă, culoare a aluniţelor preexistente sau dacă a apărut o nouă ”aluniţă” reprezintă primul pas pentru depistarea precoce a cancerului de piele.  Nu trebuie să ignorăm o „pată” nou apărută sau o modificare a unei aluniţe doar din principiul că nu doare. Orice modificare de acest fel impune solicitarea unui consult de specialitate dermatologic."
 

Dr. Elena Crihan, medic specialist Dermato-venerologie în cadrul Policlinicii Providența.
 

Policlinica Providența pune la dispoziția pacienților un cabinet modern de Dermatologie, având în dotare un dermatoscop de ultimă generație. Cu ajutorul dermatoscopului, medicii pot analiza alunițele și pot stabili imediat un diagnostic.
Programări la dr. Elena Crihan, medic specialist Dermato-venerologie în cadrul Policlinicii Providenţa, se pot realiza la numerele de telefon: 0232/215 940 şi 0729 292 897 sau la sediul Policlinicii Providenţa din Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 10, Bl. B1, Parter, lângă Mitropolie.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.