Ce planuri are noua conducere a Operei ieşene. Se întoarce corul de copii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ce planuri are noua conducere a Operei ieşene. Se întoarce corul de copii

GALERIE
Daniel Şandru
  • Daniel Şandru
- +

Foştii angajaţi ai Operei Naţionale Române Iaşi, daţi afară sub o formă sau alta de Beatrice Rancea, dar şi Corul de Copii condus de Raluca Zaharia, s-ar putea întoarce înapoi la instituţia pe care au slujit-o atâţia ani. Anunţul a fost făcut de Daniel Şandru, noul manager interimar la ONRI şi de tenorul Andrei Fermeşanu, noul director artistic al ONRI.

Daniel Şandru, politolog, alături de tenorul ONRI, Andrei Fermeşanu, formează noua echipă de conducere a instituţiei, interimară, până la organizarea concursului de ocupare a funcţiilor respective. Asta după ce managerul Betrice Rancea şi alţi angajaţi ai ONRI au fost puşi sub control judiciar într-un dosar penal cu daune estimate la 5 milioane de lei. Faptele pentru care gruparea Rancea este cercetată şi ar fi fost comise din 2014 şi până în prezent sunt de delapidare sub formă continuă, fals şi uz de fals.

Principalele acuze privesc modul în care s-au realizat achiziţiile la ONRI, dar şi contractele de colaborare, precum şi chiriile plătite din banii statului colaboratorilor. În acelaşi timp, este cunoscut faptul că, de-a lungul anilor, Beatrice Rancea a dispus demiterea sau încheierea contractelor unor artişti "incomozi" sau, după caz, nedistribuirea acestora în niciun rol. “Analizăm caz cu caz. Acolo unde se iveşte situaţia, vom pune în aplicare dispoziţiile legale. Eu sunt interesat ca toţi oamenii de valoare care acum se află în afara Operei Naţionale Române din Iaşi să revină acasă. Asta depinde şi de demersurile pe care unii dintre ei le-au făcut în justiţie", a declarat Daniel Şandru, manager interimar al ONRI. La râdul său, Andrei Fermeşanu a subliniat că se vor face toate diligenţele pentru a aduce înapoi Corul de Copii dirijat de Raluca Zaharia.

“În primul rând, voi readuce Corul de Copii, care acum se află sub cupola Ateneului Naţional din Iaşi. Am găsit înţelegere din partea managerului Ateneului, Andrei Apreotesei, şi vă anunţ că se vor reîntoarece acasă cei din Corul de Copii, pe scena iubită, unde îi aşteaptă publicul. În cazul celorlalţi colaboratori care au fost disponibilizaţi sau din diferite cauze nu mai lucrează la noi, vom analiza punctual fiecare problemă. În consiliul artistic vom avea reprezentanţi din fiecare departament: balet, cor, orchestră, solişti. Intenţionăm să fie numiri de persoane cu care marea majoritate a departamentelor să fie de acord, astfel încât să existe o bună relaţionare. Ne dorim persoane care să conveargă să aducă Opera în faţă. Orice ar fi, spectacolele nu trebuie să se oprească", a declarat Andrei Fermeşanu, directorul artistic al ONRI .

Ca noutate, după 10 ani sub bagheta unică a lui Beatrice Rancea, ONRI va avea, după cum susţine directorul artistic, şi un Consiliu Artistic, ceea ce înainte nu exista. Dată fiind situaţia tensionată determinată de ultimele evenimente privind măsura controlului judiciar, atât asupra lui Beatrice Rancea, cât şi asupra altor persoane cheie din instituţie, în acest moment exisă întârzieri la plata salariilor angajaţilor.

“Lucrăm la «mână» pentru că softul se află la anchetatorul judiciar. Am dat dispoziţie la contabilitate pentru ca salariile angajaţilor să nu fie puse în pericol, să nu fie niciun risc. Am primit asigurări că până pe data de 13 vor fi gata. Acest risc exista deoarece pentru o perioadă, de pe 1 până pe 4 martie, lucrurile au fost suspendate. Din câte ştiu, şi contabilul şef are un anumit statut, urmează să aflu mai multe. În acest sens, am făcut o solicitare la DIICOT. Dumneaei poate veni la serviciu şi lucrează la salarii", a adăugat Daniel Şandru. Acesta a mai spus că va încerca să dezamorseze conflictul existent între cele două sindicate din ONRI. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.