anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ce planuri au cei doi candidaţi la conducerea Institutului „Socola“

GALERIE
alegeri socola
  • alegeri socola
- +

Cei doi candidaţi la şefia Institutului de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi, Bogdan Şaramet şi şef lucr.dr. Liliana Chelaru, se întrec în idei pentru îmbunătăţirea condiţiilor din spital, pentru creşterea numărului de pacienţi sau pentru revigorarea activităţii de cercetare. Aceştia îşi vor susţine proiectele de management săptămâna viitoare, acestea putând fi consultate pe siteul unităţii medicale. Tema aleasă de Bogdan Şaramet, actualul manager interimar, este „Planificarea şi organizarea serviciilor de sănătate la nivelul spitalului“, iar tema aleasă de Liliana Chelaru este „Performanţa clinică şi financiară a activităţii spitalului”.

Şaramet a identificat în proiectul său de management mai multe probleme critice, una dintre acestea fiind necesitatea de investiţii în modernizarea unor pavilioane cum ar fi Pavilionul III Femei, unde lucrările de reabilitare ar fi în valoare de 1,3 milioane de lei, dar şi reabilitarea pavilioanelor III B şi VI B, inclusiv prin creşterea suprafeţei disponibile pentru spitalizare.

De asemenea, în proiect este trecută reorganizarea Compartimentului de Neuropsihiatrie infantilă în Secţie de Psihiatrie pediatrică destinată copiilor şi adolescenţilor de până la 18 ani, cu amenajarea unui spaţiu de joacă, a unei piscine, dar şi a unui teren de tenis, precum şi organizarea Compartimentului de Primiri Urgenţe de Specialitate.

O altă dorinţă a acestuia este instalarea unui sistem descentralizat de încălzire în corpurile de clădire ale Institutului, necesitatea investiţiei fiind dată de costurile ridicate ale sistemului actual de încălzire. Bogdan Şaramet îşi propune şi schimbarea destinaţiei imobilului „Casa Creangă“ în grădiniţă pentru copii şi cursuri preşcolare.

„Obiectivul propus îl constituie schimbarea destinaţiei acestui corp de clădire în grădiniţă pentru copii şi cursuri pentru preşcolari ce vor fi oferite în special copiilor angajaţilor contra cost“, se precizează în proiectul de management.

Reamintim că despre acest proiect s-a vorbit în ultimii ani şi în mandatul fostului mana­ger, Gabriel Oprişanu, care dorea să fie înfiinţat un centru de cercetare pentru copii şi adolescenţi, în acest scop fiind organizată şi o strângere de fonduri, însă starea clădirii a rămas una deplorabilă.

La rândul său, şef lucr.dr. Liliana Chelaru a identificat zece probleme critice, infrastructura spitalicească precară în pavilioanele care nu au fost reabilitate, scăderea calităţii actului medical, dar şi catalogarea ca „monument istoric“ a unor clădiri.

Candidata mai remarcă drept problemă critică şi faptul că în ultimii ani a lipsit o colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi.

„Lipsa unei strânse colaborări dintre managementul Institutului cu echipa Direcţiei Strategice de Proiecte UMF Iaşi a exclus Institutul din Programul MAVIS- Managementul vârstnicului şi îmbătrânirii sănătoase «smart ageing», ceea ce a dus la neatragerea de fonduri cu destinaţie- cercetare ştiinţifică şi dezvoltare învăţământ de specialitate“, precizează aceasta în proiect.

De asemenea, o altă problemă identificată este lipsa unui sistem informatic pentru evaluare şi monitorizarea activităţii medicale în timp real. Problema prioritară selectată de candidată este una generală, şi anume „concretizarea unor măsuri de eficientizare a activităţii spitaliceşti bazată pe creşterea performanţei clinice şi financiare a activităţilor spitalului“.

Candidata vrea ca până în 2023 să construiască un corp de clădire nou „Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi - Spital 200 de paturi“, în doi ani să construiască un „Centru Post-Cură adicţii toxicodependenţi-Şipote“, dar şi să înfiinţeze un „Laborator de cercetare în psihiatrie şi ştiinţe neuro-psihiatrice“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Final de campanie

Cătălin ONOFREI

Final de campanie

Începe alcătuirea bazei de selecţie a viitoarelor vedete de la vârful politicii româneşti.

Filmuletul zilei

opinii

„De ce” şi „cu cine”

Briscan ZARA

„De ce” şi „cu cine”

Când sunt multe semne de întrebare legate de adevăratele interese comunitare ale candidaţilor, e normal să îţi pui întrebarea dacă merită ca votant să te mai deplasezi la secţia de vot. Petru că întrebarea „Merită să votezi?” e direct izvorâtă din „Merită cineva să fie votat?”…

Dreptul de vot: secvenţe din istoria alegerilor

Ciprian IFTIMOAEI

Dreptul de vot: secvenţe din istoria alegerilor

În cei 30 de ani de democraţie postcomunistă, am contabilizat 35 de procese electorale organizate la nivel naţional la care mai putem adăuga şi referendumurile locale pentru deliberarea în probleme privind delimitarea administrativ-teritorială sau în alte chestiuni de interes comunitar. În ce măsură aceste alegeri au consolidat democraţia românească şi au adus bunăstare poate constitui o temă de reflecţie în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare din anul pandemic 2020.

PSD şi delirul populist

Mihai DORIN

PSD şi delirul populist

De când se face politică, populismul şi demagogia au însoţit-o ca nişte umbre. Există însă o limită în toate, o linie roşie pe care dacă o treci cazi în ridicol şi te descalifici. Cu alte cuvinte, şi populismul se cuvine să aibă măsură, pentru a  nu se întoarce împotriva autorilor lui. 

pulspulspuls

Băbăeţ, duceţi-l repede înapoi!

Băbăeţ, duceţi-l repede înapoi!

Nene Urtoiule, când îţi sugeram prin primăvară să nu te înhaiţi politic la candidatură cu el că are să te facă de râs ipochimenul, pentru că are apucături de ţopârlan, nu ne-ai crezut. 

Caricatura zilei

Salut

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.