Ce planuri de vacanță ai: muncă acasă, job în Iași, ori relaxare? Mulți studenți nu prea au însă de ales

duminică, 09 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 Ce planuri de vacanță ai: muncă acasă, job în Iași, ori relaxare? Mulți studenți nu prea au însă de ales

Pot spune că am terminat cu brio primul an de facultate: cu bune, cu rele, lacrimi și zâmbete, am trecut peste el împreună. Deși urmează perioada cea mai stresantă, sesiunea, cu toții ne gândim deja la cele trei luni de vară ce vor urma, motivându-ne. Indiferent de planurile făcute, abia așteptăm să nu avem griji, să nu ne gândim la note sau la ora la care trebuie să ne punem alarma.

Unii sunt entuziasmați să se întoarcă acasă, la familie și la un loc cunoscut, confortabil, dar alții deja caută chirii sau cămin pe timpul verii în Iași. Prețul căminelor de la UAIC vara este exorbitant față de cel din timpul semestrului, deoarece se plătește pe zi, costul ajungând să fie mai mult decât o chirie.

Nu puțini vor să muncească, să își asigure propriii bani de buzunar ca să se distreze, sau să îi pună deoparte pentru noul an universitar. Cert e că cererea și efortul de a găsi un job există printre studenți, uneori nemaicontând locul propriu-zis.

Când e vorba de muncitul în orașul natal, unele persoane și-au asigurat deja locul de muncă dinaintea vacanței, pentru ca după sesiune să înceapă imediat. Bineînțeles că un loc de muncă acasă este avantajos, având opțiunea de a păstra banii sau de a-i folosi pentru propria plăcere, în timp ce locuiesc la părinți acasă și au adăpostul și mâncarea “asigurate”.

Însă mulți caută, de asemenea, un post de ospătar sau barista, în cele mai vizitate cafenele și restaurante din Iași. Cererea de joburi pentru studenți este mare, mai ales că opțiunea de a lucra în Iași poate duce la un salariu mai bun față de cel dintr-un oraș mai mic.

Nu toți au experiență însă, iar acest lucru e un impediment, deoarece afacerile rareori caută și acceptă persoane neexperimentate.

Există și joburile remote, care par mereu să fie în continuă căutare de angajați, indiferent de vârstă. Acestea aduc beneficiul flexibilității, atât a programului cât și a locului, studentul fiind capabil să locuiască fie acasă în timp ce muncește, fie altundeva, în Iași. Lucratul remote are un avantaj prin flexibilitate, task-urile fiind posibil de realizat chiar și în timpul facultății, nu numai vara.

Deși “a munci” nu e ceva ce toți ne dorim să facem, este însă ceva necesar, mai ales dacă vrei să te susții singur pe durata facultății și să nu mai depinzi de părinți. Pe lângă asta, orice fel de job îți oferă experiență, atât în comunicarea cu oamenii, cât și din perspectivă organizatorică și administrativă. Acestea aduc un plus în CV și vor face diferența atunci când va fi vorba de un loc de muncă serios.

Indiferent de locul de muncă sezonier cu toții ne gândim la relaxarea care vine odată cu vara: seriale, nopți târzii prin oraș (nu învățând), revăzutul prietenilor din copilărie și reconectarea cu familia și natura. La mare sau la munte, la țară sau la oraș, avem planuri cum ar fi picnicuri, mersul la piscină sau doar o plimbare liniștită cu o carte bună în mână.

Chiar dacă poate nu vom îmbina relaxarea cu munca și vom avea parte doar de una dintre acestea, vara se anunță a fi un sezon mai plăcut. În comparație cu primele două semestre de facultate în care ne-am luptat cu acomodarea într-un mediu nou, cunoscutul oamenilor și materiile care ne-au dat bătăi de cap – pe care nu le vom uita prea curând, anotimpul cald ne va aduce bucurii, liniște. După caz, poate și bani…

Toate articolele din noua secţiune ZdI “Ziarul Studenţesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studenţesc” citeşte AICI

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii