De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ce pot face pentru a suporta mai usor efectele chimioterapiei?

marți, 27 octombrie 2009, 21:57
6 MIN
 Ce pot face pentru a suporta mai usor efectele chimioterapiei?

G.P., din Iasi: „Va rog daca puteti sa ma ajutati cu sfatul unui specialist. As dori sa stiu daca sint tratamente nutritive si ce dieta se poate indica pentru un bolnav de cancer pentru a suporta mai usor efectele chimioterapiei. Va multumesc anticipat pentru raspuns".

Prof.dr. Lucian Miron, Seful Sectiei de Oncologie Medicala din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon" Iasi: „In primul rind trebuie stiut ca in general pacientii cu cancer pot prezenta  frecvent tulburari de nutritie fie din cauza evolutiei bolii, fie din cauza tratamentelor chirurgicale, radioterapice sau chimioterapice. Chimioterapia anticanceroasa determina frecvent tulburari importante digestive si de nutritie. Sint efecte secundare importante digestive precum: greturi si varsaturi, tulburari nutritive si alte efecte secundare (hematologice, inflamatorii, digestive).  Dar intotdeauna tratamentul chimioterapic este administrat obligatoriu cu o medicatie antiemetica (antivomitiva ) si alte medicatii protectoare. Aceasta medicatie este administrata de profesionisti conform protocoalelor, prezinta un risc crescut de efecte secundare. Greturile si varsaturile pot fi prezente, dar pot fi tratate eficace prin medicatia actual disponibila cu conditia ca pacientul sa revina cit mai rapid, in prezenta acestor simptome la medicul oncolog curant care va proceda la ajustarea medicatiei antemetice in functie de fiecare caz in parte.

Fructe si legume in fiecare zi

Bineninteles, sint importante si alte masuri dietetice. Persoanele care sint in curs de tratament chimioterapic trebuie sa aiba in vedere anumite reguli privind alimentatia. In prima si a doua zi de chimioterapie trebuie sa consume o alimentatie bogata in lichide, in mincaruri usoare, constind din sucuri de legume si fructe, salate fara a fi asezonate cu otet sau alte condimente. Alimentele sint pasate si se poate consuma carne de pasare fiarta. De asemenea, in primele doua zile de chimioterapie sint permise brinza de vaci, laptele, iaurtul. In ziua a doua zi se poate trece treptat la o alimentatie mai consistenta: pireuri de legume, brinzeturi, carne slaba in cantitati mici – de exemplu carne de vita fiarta sau la gratar. Nu trebuie uitat  consumul de fructe si in special de citrice care sint bogate in vitamine. Iar din ziua a treia se poate trece treptat la o alimentatie normala. Foarte importanta este evitarea bauturilor foarte dulci, carbogazoase, a consumului de alcool si evitarea fumatului. Cafeaua este permisa, dar in cantitati reduse pentru ca determina hipersecretia gastrica si induce tulburari importante de nutritie. De multe ori poate persista un gust metalic ce poate fi combatut prin consum crescut de lichide, evitind condimentele.

Suplimentele vitaminice medicamentoase nu sint necesare

Mare atentie la „leacurile populare" („curele miraculoase")  care la pacientii cu cancer trebuie privite cu precautie, mai ales ca nu de putine ori pot determina efecte secundare si nu numai ca nu ajuta, dar pot fi chiar riscante. De exemplu in rindul populatiei exista credinta ca bolnavul de cancer nu are voie sa manince carne de porc, ceea ce e fals. Desigur, este de preferat, consumul de carne cit mai slaba, fiarta sau pe gratar. Practic, regimul alimentar sever nu este recomandat bolnavilor de cancer pentru ca organismul are nevoie de un aport caloric adecvat. Se vor evita bauturile dulci carbogazoase, alcoolul si fumatul. Si, daca persoana in cauza consuma zilnic fructe si legume, nu sint necesare alte „cure" vitaminice. Dulciurile sint de evitat la persoanele cu diabet si obezitate. In rest, se pot consuma dulciuri, mai ales cele preparate in casa. De asemenea, mierea de albine sau fructele dulci sint bine venite.

Tulburari de gust

Trebuie spus ca pot aparea si tulburari tradive din cauza chimioterapiei: de exemplu persistenta unui gust metalic, caz in care alimentele trebuie adaptate in functie de gust. In astfel de situatii se permite aromatizarea alimentelor apelindu-se la condimente naturale, nu la potentiatori de gust de genul Delicat, Vegeta. Consumul crescut de lichide este important.

Alte medicatii de „stimulare" sau „ intarire" se vor administra cu prudenta si  numai la  indicatia si sub supravegherea medicului specialist

Exista medicatii de sustinere care se pot administra in timpul chimioterapiei, dar acestea vor fi recomandate numai la indicatia medicului oncolog curant. De altfel, in afara medicatiei recomandate de acesta nu este indicat ca bolnavul sa ia alte medicamente la sfatul cunoscutilor sau in urma sfaturilor neprofesioniste descoperite pe internet. Chimioterapia poate determina anemie, scaderea globulelor albe. Sint medicatii care pot creste numarul globulelor albe (factorii de crestere leucocitari si eritrocitari). Aceste medicamente trebuie administrate cu mare prudenta pentru ca au si ele efecte secundare; de aceea se iau numai la indicatia si sub supravegherea medicului specialist atunci cind globulele albe sau /si rosii ating o cifra atit de joasa incit reprezinta un pericol. Cind globulele albe sint normale sau in curs de refacere, aceste medicatii stimulatoare ale globulelor albe  nu se recomanda".

Masuri pentru a diminua efectele adverse ale chimioterapiei

Senzatia de greata si voma

In afara tratamentului antiemetic se mai recomanda:

– Evitati consumul unor cantitati prea mari de alimente si alimentati-va cu cantitati mici de mincare de mai multe ori pe zi, decit doua – trei mese bogate;

– Beti lichide inainte sau dupa-masa in loc sa le consumati in timpul mesei;

– Evitati mincarurile grase, prajite, prea dulci sau prea condimentate;

– Beti sucuri naturale, neacidulate, preferabil fara zahar;

– Odihniti-va doua-trei ore dupa masa pe un scaun si evitati sa va intindeti in pat imediat;

– Evitati mirosurile care va deranjeaza precum fum de tigara, parfumuri;

Caderea parului

Este un efect advers destul de frecvent al chimioterapiei, care desi nu este la fel de grav ca alte reactii adverse, are un impact psihologic puternic asupra persoanei respective, mai ales daca este o femeie. In urma chimioterapiei parul poate deveni mai rar sau poate cadea in totalitate, insa va creste la loc dupa incheierea tratamentului. Unele persoane observa cresterea parului inca din timpul tratamentului. In unele cazuri, parul va avea o textura diferita sau o alta nuanta. Caderea parului se poate manifesta pe toata suprafata corpului, nu numai pe cap. Parul de pe fata, miini si picioare, parul axilar si pubian poate fi afectat. Caderea parului nu se manifesta imediat dupa debutul tratamentului, ci incepe, in general, dupa mai multe doze. Poate cadea treptat sau in smocuri. Parul care creste in aceasta perioada va fi uscat si decolorat. Recomandari in ceea ce priveste ingrijirea parului in timpul chimioterapiei:

– Folositi un sampon nu foarte puternic;

– Nu uscati parul la temperaturi ridicate;

– Nu folositi bigudiurile sau placa;

– Nu va vopsiti parul si nu va coafati permanent;

– Tundeti-va scurt.

Oboseala

Apare din cauza  anemiei, adica scaderea numarului de globule rosii din singe. Aceasta este cauzata de afectarea maduvei osoase de catre chimioterapie. Maduva din oasele late (stern, oasele bazinului) nu va mai produce suficiente globule rosii care sa transporte oxigenul de la plamini la tesuturi. Anemia va fi urmarita prin hemograme periodice, in cazuri foarte grave necesitind transfuzii sangvine. Puteti ameliora starea de slabiciune cauzata de anemie prin perioade mai lungi de odihna si printr-o dieta echilibrata.

Infectiile

Riscul de a face infectii este mai mare pentru persoanele care fac chimioterapie pentru ca in afectarea medulara, alaturi de globulele rosii, scade si numarul de globule albe, responsabile de lupta impotriva infectiilor. Este importanta preventia infectiilor in aceasta perioada prin:

– Spalarea miinilor cit mai des pe parcursul zilei;

– Pastrarea distantei fata de persoanele cu boli contagioase: raceala, gripa, rujeola, varicela;

– Evitarea oricaror zgirieturi sau taieturi;

– Spalati imediat taieturile si zgirieturile cu apa calduta, sapun si antiseptic.

Tulburari de coagulare

Pe linga scaderea numarului de globule albe si rosii, in urma chimioterapiei mai scade si numarul de plachete sau trombocite, celule responsabile de coagularea singelui. In acest caz singerarile sint mai frecvente, mai greu de oprit, echimozele se formeaza mai usor decit in mod normal, chiar si in urma unei rani usoare. Pentru a evita problemele cauzate de scaderea trombocitelor:

– Evitati contuziile, lovirile de orice natura, chiar si cele usoare;

– Nu consumati bauturi alcoolice;

– Folositi o periuta de dinti moale;

– Nu luati medicamente inainte de a va intreba medicul (inclusiv aspirina, Ibuprofen);

– Aveti grija sa nu va intepati cind folositi foarfeca, ace, cutite.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii