Marina Oprea, Iași: Mama mea are 62 de ani și are diabet zaharat de tip 2 de mai mulți ani. De fiecare dată, după un post mai lung, are probleme cu glicemia, care crește pe la 300 mg/dl, uneori și mai mult, pentru că își schimbă complet alimentația în această perioadă. Trec săptămâni până ce totul revine la normal, pentru că mănâncă mulți cartofi, pâine și produse de post vegetale. Înțelege că mănâncă greșit dar nu renunță deși se simte rău. Tot regimul alimentar este dat peste cap: nu mai respectă dieta și nici orele de masă.
Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 36
Dr. Olimpia Guțu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice: „Diabetul zaharat tip 2 este o afecțiune metabolică cronică care se manifestă prin creșterea glicemiei peste limita normală. Peste 90% dintre pacienții diagnosticați cu diabet au această formă. Triada terapeutică a diabetului zaharat este dieta, activitatea fizică și medicația. Tratamentul este esențial dar, în egală măsură, vom explica pacienților noștri cât de importantă este respectarea dietei alimentare recomandate.
Pentru că ne aflăm în această perioadă importantă pentru creștinătate, Postul Crăciunului, cu toții ne dorim să ne purificăm organismul dar şi sufletul. În diabetul zaharat de tip este foarte important să alegem alimentele de post care au impact scăzut asupra glcemiei dar care asigură și nutrienții esențiali. Aceste alimente sunt bogate în proteine vegetale, grăsimi sănătoase, au conținut scăzut de carbohidrați simpli și conțin fibre.
Însă, modificarea dietei alimentare, fără un control și o recomandare medicală, poate duce la modificări ale valorilor glicemice. Eu aș îndrăzni să le recomand pacienților să se aplece în aceste perioade mai mult către spiritualitate și să respecte tratamentul și dieta recomandate de medicul lor diabetolog curant. De altfel, chiar şi cutumele religioase le recomandă persoanelor cu boli cronice să nu ţină post.
Iată câteva recomandări de alimente pentru această perioadă:
- Legume și leguminoase – sunt surse excelente de vitamine, minerale, proteine vegetale, fibre, cu indice glicemic scăzut dar trebuie consumate cu moderație pentru că au glucide și pot crește glicemia. Și aici vorbim de fasole boabe (albă, roșie), năut, linte, mazăre, soia și produce din soia (tofu), varză, brocoli, conopidă, spanac, dovlecel, vinete, ardei gras etc.
- Cereale integrale – acestea eliberează treptat glucoza în sânge și sunt de preferat celor rafinate, cu recomandarea ca preparatele să fie consumate reci: orez brun sau sălbatic (cu moderație), ovăz (fără adaos de zahăr), hrișcă, mămăligă, pâine, paste (toate în cantități moderate), quinoa.
- Fructele – ar trebui să fie consumate cu moderație: fructe de pădure, mere verzi, pere, citrice, prune etc. (sunt preferate fructele nu foarte dulci și să fie consumate ca desert), avocado.
- Oleaginoase și semințe – sunt bogate în grăsimi sănătoase și proteine vegetale cu impact mic asupra glicemiei (consumate cu moderație): nuci, migdale, lune de pădure, fistic (nesărate și neîndulcite), semințe de chia, in, dovleac, floarea soarelui, unt de arahide sau de migdale (fără zahăr adăugat).
- Grăsimi sănătoase – ajută a menținerea unui nivel stabil al glicemiei: ulei de măsline extravirgin, de avocado, de in, cânepă, de floarea soarelui.
- ”Lapte” vegetal neîndulcit, lapte de migdale, de cocos, de soia, de ovăz (cu atenție la conținutul în glucide și grăsimi).
- Alimentele fermentate sunt benefice pentru microbiomul intestinal și metabolism: varză murată, castraveți murați în saramura, fără zahăr.
- În acest post sunt multe dezlegări la pește, deci un ne putem plânge că ne lipsește carnea.
Sunt și o serie de alimente de evitat sau consumate rar: cartofii, cartofii dulci, pâinea și pastele din făină albă, orezul alb.
De asemenea, dulciurile, sucurile, fructele uscate (au conținut mare de zahăr), băuturile îndulcite, chiar și sucurile naturale trebuie evitate.
Atenție la alimentele vegetale procesate, chiar dacă gândim că înlocuim carnea sau produsele din carne (crenvurști de post, pate de post etc.) acestea conțin, pe lângă zahăr, mulți conservanți și aditivi alimentari.
Pe de altă parte, asocierea unor alimente cu conținut crescut în glucide este o greșeală care poate duce la creșterea glicemiei. Am observat că pacienții noștri consumă frecvent fasole, mazăre, cartofi, alături de păine (pâinea, mămăliga nu trebuie evitate ci consumate în cantitățile recomandate de medicul diabetolog).
Recomandări generale:
– Consumați porții mici din alimentele care conțin glucide în cantități mari (pentru a menține glicemiile stabile); se compensează cu creșterea porțiilor de legume;
– Combinați glucidele cu fibre, proteine sau grăsimi pentru a încetini absorbția glucozei;
– Să un uităm cât de valoroase sunt supele, borșurile, mâncărurile din legume și leguminoase, salatele, merele la cuptor cu scorțișoară, compoturile, infuziile din plante;
– Masa de seară, pe cât posibil, să nu conțină glucide cu absorbție lentă (cartofi, orez, paste, griș, fasole, mazăre boabe). Se poate consuma pește (gătit pe grătar, la cuptor) cu o porție bună de legume;
– Monitorizați glicemia pe nemâncate și la două ore după mese, pentru a înțelege cum reacționați la anumite alimente și cum să ajustați porțiile în funcție de rezultate;
– Beți suficientă apă și ceaiuri;
– Consultați medicul diabetolog înainte de a începe postul și ori de câte ori este nevoie pe parcursul acestei perioade (s-ar putea să fie necesară chiar o ajustare a medicației).
Ca o concluzie, putem recomanda o dietă variată, echilibrată, cu alimente corespunzătoare bolii dumneavostră, a nivelului de echilibru glicemic și a complicațiilor, ținând cont și de bolile asociate. Și totul să fie pregătit cu pasiune, iubire, gânduri bune, liniște sufletească și credință în bucuria Crăciunului”.
Publicitate și alte recomandări video