anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Ce poţi face când vecinul a ocupat o boxă din spaţiul comun al scării şi nu mai dă cheia la nimeni? Jurist: „Există trei opţiuni”

GALERIE
lacatul
  • lacatul
- +

În Iaşi există o problemă cu spaţiile de depozitarea a lucrurilor, în scările de bloc: mereu par insuficiente. Pe lângă asta, mulţi ieşeni se plâng adesea pe reţelele de socializare de vecinii lor care ocupă mai mult decât ar fi nevoie boxele dispuse în bloc.

Astfel, unii dintre locatari nu mai au posibilitatea de a depozita şi ei lucrurile personale, pentru că boxa la care ar avea dreptul e ocupată de altcineva, care nu e dispus s-o împartă. Cum se poate rezolva această problemă? Ce pot face ieşenii în cauză pentru a beneficia de spaţiul amenajat, atunci când vecinul nu vrea să-i dea şi lui cheia?

„Există două sau trei opţiuni: se adresează preşedintelui cu solicitarea că doresc şi ei să aibă dreptul să folosească acel spaţiu. Preşedintele este obligat să le dea un răspuns. Bineînţeles, după ce acea cerere este înregistrată. Dacă domnul preşedinte sau comitetul executiv nu ia nicio măsură, se pot adresa la Primăria Municipiului Iaşi, la biroul care asigură îndrumarea şi controlul asociaţiilor de proprietari, cu o sesizare cum că preşedintele sau comitetul executiv nu a răspuns la solicitarea lor. La nivelul instituţiilor publice există o lege: după înregistrarea cererii, termenul de răspundere a preşedintelui este de 30 de zile, iar în principiu, în 10 zile ar trebui să primească un răspuns. În cazul în care nu primesc un răspuns, trebuie să meargă la primărie pentru a face o sesizare. Totodată, în cazurile în care se constată că acele materiale depozitate constituie un pericol de incendiu, se pot adresa şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), pentru ca inspectorul să verifice ce se întâmplă”, declară juristul Marius Gheorghiu, specializat în probleme de asociaţie, colaborator al Ziarul de Iaşi.

Spaţiile de depozitarea din blocuri sunt de două feluri: boxe autorizate prin proiect, care sunt făcute legal şi aparţin cuiva, sau boxele ilegale, făcute de diverşi locatari care cumpără materialele necesare şi îşi atribuie spaţiul respectiv.

„Acea suprafaţă este tot o proprietate comună şi prin îngăduinţa, neştiinţa sau dezinteresul preşedintelui, administratorii închid ochii şi îi lasă să facă ce vor. Spaţiile comune se pot repartiza cu acordul adunării generale, cu semnătură, contra unei chirii sau, dacă este un caz social, există o înţelegere din partea proprietarilor. Ei pot hotărî dacă pot da o bucată de spaţiu, pentru ce o dau şi totodată, trebuie respectate anumite reguli şi norme de protecţie a mediului”, mai spune juristul Marius Gheorghiu. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Doborârea dronei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.