Ce poţi face când vecinul a ocupat o boxă din spaţiul comun al scării şi nu mai dă cheia la nimeni? Jurist: „Există trei opţiuni”

joi, 06 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 Ce poţi face când vecinul a ocupat o boxă din spaţiul comun al scării şi nu mai dă cheia la nimeni? Jurist: „Există trei opţiuni”

În Iaşi există o problemă cu spaţiile de depozitarea a lucrurilor, în scările de bloc: mereu par insuficiente. Pe lângă asta, mulţi ieşeni se plâng adesea pe reţelele de socializare de vecinii lor care ocupă mai mult decât ar fi nevoie boxele dispuse în bloc.

Astfel, unii dintre locatari nu mai au posibilitatea de a depozita şi ei lucrurile personale, pentru că boxa la care ar avea dreptul e ocupată de altcineva, care nu e dispus s-o împartă. Cum se poate rezolva această problemă? Ce pot face ieşenii în cauză pentru a beneficia de spaţiul amenajat, atunci când vecinul nu vrea să-i dea şi lui cheia?

„Există două sau trei opţiuni: se adresează preşedintelui cu solicitarea că doresc şi ei să aibă dreptul să folosească acel spaţiu. Preşedintele este obligat să le dea un răspuns. Bineînţeles, după ce acea cerere este înregistrată. Dacă domnul preşedinte sau comitetul executiv nu ia nicio măsură, se pot adresa la Primăria Municipiului Iaşi, la biroul care asigură îndrumarea şi controlul asociaţiilor de proprietari, cu o sesizare cum că preşedintele sau comitetul executiv nu a răspuns la solicitarea lor. La nivelul instituţiilor publice există o lege: după înregistrarea cererii, termenul de răspundere a preşedintelui este de 30 de zile, iar în principiu, în 10 zile ar trebui să primească un răspuns. În cazul în care nu primesc un răspuns, trebuie să meargă la primărie pentru a face o sesizare. Totodată, în cazurile în care se constată că acele materiale depozitate constituie un pericol de incendiu, se pot adresa şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), pentru ca inspectorul să verifice ce se întâmplă”, declară juristul Marius Gheorghiu, specializat în probleme de asociaţie, colaborator al Ziarul de Iaşi.

Spaţiile de depozitarea din blocuri sunt de două feluri: boxe autorizate prin proiect, care sunt făcute legal şi aparţin cuiva, sau boxele ilegale, făcute de diverşi locatari care cumpără materialele necesare şi îşi atribuie spaţiul respectiv.

„Acea suprafaţă este tot o proprietate comună şi prin îngăduinţa, neştiinţa sau dezinteresul preşedintelui, administratorii închid ochii şi îi lasă să facă ce vor. Spaţiile comune se pot repartiza cu acordul adunării generale, cu semnătură, contra unei chirii sau, dacă este un caz social, există o înţelegere din partea proprietarilor. Ei pot hotărî dacă pot da o bucată de spaţiu, pentru ce o dau şi totodată, trebuie respectate anumite reguli şi norme de protecţie a mediului”, mai spune juristul Marius Gheorghiu. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii