Ce promisiuni ale lui Costel Alexe trebuie urmărite în următorii patru ani. Un proiect de lege îi vine în ajutor

sâmbătă, 22 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 Ce promisiuni ale lui Costel Alexe trebuie urmărite în următorii patru ani. Un proiect de lege îi vine în ajutor

Costel Alexe, președintele Consiliului județean Iași, a făcut mai multe promisiuni în campania electorală. La fel ca cele ale primarului Mihai Chirica, pe care le vom prezenta într-un articol separat, acestea merită a fi evidențiate și urmărite în următorii patru ani. Costel Alexe pare a pleca la drum sub auspicii favorabile. La exact un an de când Judecătoria Iași a admis cererea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Iași Infrastructură de acordare a personalității juridice, Parlamentul și președintele Klaus Iohannis se grăbesc să vină în ajutorul asociației cu un inedit proiect de lege.

Un proiect de lege care simplifică trecerea obiectivelor de investiții de interes național în administrarea temporară a primăriilor și consiliilor județene a ajuns deja la șeful statului pentru promulgare. Preluarea oricărui proiect, indiferent cine s-a ocupat de el sau cum este finanțat, se face pe bază de protocol de implementare. Odată cu proiectele, „vin” și terenurile – dacă sunt proprietate privată a statului. Viitoarea lege este descrisă ca fiind un pas „în scopul descentralizării procesului decizional al utilizării eficiente a fondurilor publice naţionale, a fondurilor proprii şi a fondurilor europene, precum şi a procesului de management al implementării proiectelor derulate din toate aceste fonduri”.

CJ Bihor face singur, CJ Iași are o asociație

 Pentru implementarea proiectelor, unitățile administrativ-teritoriale pot să formeze asociații de dezvoltare intercomunitară, menționează actul legislativ. Dacă Iașul are mare nevoie de o asociație precum Iași Infrastructură, Bihorul a contractat direct prin Consiliul Județean lucrările de proiectare și execuție a trei centuri ocolitoare în tot atâtea localități suburbane municipiului Oradea.

La Iași, ADI Infrastructură ar putea să ceară proiectele centurilor ocolitoare de la Podu Iloaiei și Hârlău. Pentru ultima nu s-a mișcat un deget până acum, nici din partea autorităților locale, nici de la București. Cea de la Podu Iloaiei, după cum se știe, este de ceva vreme în faza unei corecții cerute de la București, dar fără niciun orizont de realizare efectivă a drumului alternativ.

Variante și bretele

Președintele Consiliului Județean nu a putut fi contactat ieri. Cu o lună în urmă, în plină campanie electorală, Costel Alexe declara că „ne dorim cu adevărat să preluăm proiectul variantei de ocolire a orașului Podu Iloaiei la Consiliul Județean și să îl putem implementa”.

La începutul mandatului, șefii CJ au abordat ideea de a construi în regie proprie o variantă de ocolire a orașului unde se gâtuie traficul. Subiectul a fost abandonat în doar câteva luni, pe motiv că vine A8. Trei ani mai târziu, pe teren nu e nici centura, nici autostrada.

Pe lângă centura de la Podu Iloaiei, asumată de șeful CJ ca prioritate în noul mandat, la ADI Iași Infrastructură ar urma să mai ajungă Varianta ocolitoare Iași-Est (idee lansată de mai bine de trei ani, dar care abia se schițează la CNAIR) și breteaua Lețcani Vest (legătură cu A8) – Uricani.

În materie de infrastructură rutieră, președintele Costel Alexe a promis din nou, la fel ca la începutul mandatului, lărgirea drumului de la Lunca Cetățuii la Iași și construirea de rute alternative spre aeroport (deși CJ are doar una pe masă, momentan fără finanțare, cea prin Aroneanu).

Spitale noi și parcuri multe. Industriale, nu cu panseluțe

Chiar dacă CJ nu s-a descurcat cu spitalul mobil – nedecontat din fondurile puse la dispoziție de Comisia Europeană și care continuă să blocheze activitatea singurului parc agroindustrial administrat de CJ – Costel Alexe promite în programul său 2024-2028 construirea Spitalului de Boli Respiratorii și identificarea finanțării pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară. Recuperarea Transagropolis este totuși menționată în pachetul de promisiuni din domeniul agriculturii.

De asemenea, deși Parcul Industrial de la Lețcani nu este finalizat nici acum, vor fi construite alte trei la Hârlău, la Tg. Frumos și la Răducăneni. În programul pus de Costel Alexe în cutiile poștale ale ieșenilor luna trecută nu sunt menționate parcurile de la Holboca și Pașcani, ceva mai avansate în completarea documentației birocratice foarte stufoase.

În angajamentul lui Costel Alexe față de ieșeni apar și proiecte încă și mai vechi de anul 2020 – refuncționalizarea Centrului Expozițional Moldova, centura ușoară de ocolire a muncipiului Iași, extinderea rețelelor de apă și de canalizare în județ și restaurarea clădirilor Filamonicii.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii