Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

CE propune reducerea cu 30% a costului de instalare a internetului de mare viteza

GALERIE
internet
  • internet
- +

Comisia Europeana a propus noi norme pentru reducerea cu 30% a costului de instalare a internetului de mare viteza, printre temele abordate numarandu-se simplificarea procesului de acordare a autorizatiilor, deschiderea accesului la infrastructura in conditii corecte si autorizarea oricarui operator de retea de a negocia acorduri cu alti furnizori de infrastructura, arata un comunicat al CE.

Lucrarile de constructii, cum ar fi excavarea drumurilor pentru instalarea fibrei optice, reprezinta pana la 80% din costul instalarii retelelor de mare viteza. Propunerea Comisiei permite intreprinderilor sa economiseasca intre 40 si 60 de miliarde euro.

Instalarea internetului broadband este incetinita in prezent de un mozaic de norme si practici administrative nationale si regionale. "In cele mai multe zone, normele actuale afecteaza competitivitatea Europei", spune vicepresedinta Comisiei Europene, doamna Neelie Kroes.

Proiectul de regulament se bazeaza pe cele mai bune practici in vigoare la ora actuala in Germania, Spania, Franta, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Suedia si Marea Britanie, dar lasa, in mare masura, aspectele organizatorice la latitudinea statelor membre.
   
"Toata lumea are dreptul sa dispuna de servicii de banda larga de mare viteza. Doresc sa elimin birocratia care ne impiedica sa ajungem la acestea. Comisia Europeana doreste ca aceste servicii de banda larga sa fie obtinute mai repede si mai ieftin", spune comisarul european Neelie Kroes
   
Comisia vrea sa abordeze patru domenii problematice principale:


  -   asigurarea adaptarii prin constructie a cladirilor noi sau a celor renovate la instalarea benzii largi de mare viteza;
  -   deschiderea accesului la infrastructura in conditii corecte si rezonabile, inclusiv de pret, si anume la conductele, canalele, gurile de acces, dulapurile, stalpii, pilonii, antenele, turnurile si alte structuri de sprijin existente;
  -   incheierea coordonarii insuficiente a lucrarilor de constructii, prin autorizarea oricarui operator de retea de a negocia acorduri cu alti furnizori de infrastructura
 -   simplificarea procesului complex si indelungat de acordare a autorizatiilor, in special pentru piloni si antene, prin introducerea acordarii sau a refuzarii implicite a autorizatiilor in termen de sase luni si autorizarea depunerii cererilor prin intermediul unui punct unic de contact.


In prezent exista putina transparenta privind infrastructura fizica existenta adecvata pentru instalarea benzii largi si nu exista norme uzuale adecvate pentru instalarea benzii largi pe intreg teritoriul UE. In prezent, nu exista o piata pentru infrastructura fizica si posibilitatea de a utiliza infrastructura corespunzatoare altor utilitati publice. Reglementarile din anumite state membre chiar descurajeaza intreprinderile de utilitati publice sa coopereze cu operatorii de telecomunicatii, spune Comisia Europeana intr-un comunicat de presa.

Normele ar deveni direct aplicabile pe intreg teritoriul UE dupa obtinerea acordului Parlamentului European si al Consiliului.
   
Prezenta initiativa face parte din planul in 10 puncte de stimulare a instalarii benzii largi, prezentat cu ocazia revizuirii intermediare a Agendei digitale pentru Europa.

hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri