Ce puteți face ca să evitați răcelile în perioada următoare? Sfaturile unui medic infecționist

marți, 12 noiembrie 2024, 05:00
3 MIN
 Ce puteți face ca să evitați răcelile în perioada următoare? Sfaturile unui medic infecționist

La Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași sunt internați în prezent 160 de pacienți cu viroze respiratorii și doi pacienți cu COVID-19. Dr. Florin Roșu, managerul spitalului, afirmă că situația legată de viroze este, până în acest moment, sub control și se încadrează în tiparul obișnuit al sezonului.

„Pacienții nu prezintă forme severe, însă cei care necesită supraveghere au comorbidități și diverse afecțiuni respiratorii ce impun monitorizare timp de cel puțin trei zile în spital”, a declarat medicul.

Se recomandă consumul de fructe

Dr. Florin Roșu precizează că pentru a preveni răspândirea virozelor respiratorii, este esențial să adoptăm câteva măsuri simple, atât în familie, cât și la locul de muncă. În primul rând, alimentația de sezon joacă un rol important. Consumul de fructe și legume de sezon, cum ar fi merele, aduce un aport benefic de vitamina C, care stimulează sistemul imunitar și oferă protecție în fața virozelor. Indiferent de sezon, fructele și legumele proaspete contribuie la întărirea organismului. Aceasta spune că o altă modalitate de protecție o reprezintă purtarea măștii de protecție atunci când manifestăm simptome specifice virozelor respiratorii. Această măsură simplă, alături de responsabilitatea civică, ne ajută să îi protejăm pe cei din jur. Atât adulții, cât și copiii ar trebui să evite contactul strâns cu ceilalți în perioada de boală, chiar și în cadrul familiei, și să beneficieze de câteva zile de recuperare prin concediu medical. De asemenea, este important să avem grijă la variațiile de temperatură dintre spațiul de acasă și cel exterior, mai ales în această perioadă de tranziție între anotimpuri.

Atenție la alimentație în timpul postului

Odată cu apropierea perioadei postului, mulți oameni vor face schimbări în alimentație, respectiv vor renunță la carne și lactate, ceea ce poate duce la o dietă mai puțin echilibrată, expunându-i astfel la un risc mai mare de a contacta virusuri. Medicul subliniază că există înlocuitori foarte buni pentru proteinele animale, cum ar fi soia, lintea și fasolea. Acestea sunt surse de proteine vegetale, în special fasolea, care este o proteină vegetală deosebit de valoroasă. Soia, în particular, oferă și alți nutrienți esențiali care pot susține sănătatea în această perioadă.

„În ceea ce privește femeile însărcinate, nu este obligatoriu să poarte mască de protecție în mod constant, decât în cazul în care se află în locuri aglomerate. Totuși, se recomandă evitarea unor locuri precum centrele comerciale sau, în cazul în care lucrează într-un mediu închis cu mai multe persoane, să fie mai precauți. Aceasta este o perioadă de tranziție, iar femeile însărcinate ar trebui să se protejeze suplimentar, mai ales dacă au un sistem imunitar mai fragil. În această perioadă, să fie luat în considerare un repaus suplimentar la domiciliu, dar fără a renunța acea „gură de aer” și la activitățile în aer liber, cum ar fi plimbările. Este important ca aceste ieșiri să fie mai scurte și să se evite zonele cu aglomerație, dar nu este necesar să se stea izolate complet acasă”, a precizat medicul.

Citește și: 20 de elevi din Hadâmbu au acuzat stări de rău după ce au consumat sendvișuri și dulciuri, trei dintre ei fiind internați la spital

Încălzirea caselor cu sobe pe lemne, risc sporit de apariție a bolilor pulmonare

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii