Ce puteți vizita marți la Iași, de Ziua Internațională a Muzeelor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

COMUNICAT DE PRESĂ

Ce puteți vizita marți la Iași, de Ziua Internațională a Muzeelor

GALERIE
Ziua Internationala a Muzeelor 2021
  • Ziua Internationala a Muzeelor 2021
- +

În anul 1977, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a propus ca în data de 18 mai să fie sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor, cu scopul de a sublinia rolul important pe care aceste instituții culturale îl joacă în dezvoltarea societății și a comunităților, facilitând schimbul cultural, colaborarea între muzee și publicul din întreaga lume.

De Ziua Internațională a Muzeelor, Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită să vizitați patru expoziții ce valorifică patrimoniul cultural național, (re)aducând în atenția publicului patru personalități marcante ale literaturii române.

Expoziția „Ion Creangă – învățătorul copiilor” de la Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca) – Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă”, curatoriată de George Drâmbei și Camil Iercan, muzeografi MNLR Iași, oferă publicului vizitator șansa de a vedea documente inedite din arhivele Bojdeucii lui Ion Creangă: fotografii în original, documente ce au aparținut unchiului povestitorului, manualele al căror autor a fost Ion Creangă, aprecierile pe care Eminescu le-a scris la adresa acestor manuale. Expoziția este completată de ediții rare din opera scriitorului, precum și de câteva traduceri ale operei sale.

Expoziția „Povestiri pescărești”, curatoriată de Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf MNLR Iași, este organizată în Vila cu turnișor pătrat de la Copou, unde scriitorul primea uneltele și accesoriile de pescuit comandate din catalogul Hardy, la care era abonat. În cadrul acesteia sunt prezentate vizitatorilor imagini și instantanee fotografice care conturează dimensiunea pasiunii lui Mihail Sadoveanu pentru pescuit. Din adolescență până în ultimul an de viață, pescuitul a fost prilej de meditație și de cunoaștere pentru neobositul Sadoveanu.

Expoziția „Cezar Petrescu – amintiri europene” de la Muzeul „Mihai Eminescu” din Copou, prin care se comemorează 60 de ani de la moartea scriitorului, traducătorului și gazetarului român (1892-1961), curatoriată de Liviu Apetroaie, Ana Honcu și Beatrice Panțiru, muzeografi MNLR Iași, scoate în evidență o latură mai puțin cunoscută a sa, aceea de grafician și caricaturist. Pe lângă corespondența, documentele, fotografiile și cărțile etalate, se valorifică și diferite lucrări de grafică realizate de scriitor în călătoriile sale prin Europa. Publicul vizitator va admira portrete feminine, masculine și de grup, realizate de scriitor în diferite perioade.

Obiectul lunii mai la Muzeul Național al Literaturii Române Iași, ceasul de buzunar al lui Garabet Ibrăileanu (1871-1936), este expus la Muzeul „George Topîrceanu”, casă care a găzduit redacția și administrația revistei „Însemnări literare” (1919), vizitată deseori de Garabet Ibrăileanu, devenită muzeu la 22 iunie 1985. Model de lux, marca Carl Suchy & Söhne, brand al monarhiei austro-ungare, ceasul este gravat cu monograma unchiului matern: I.T. (Isaia Trancu), soțul surorii mamei, Tasia Trancu, cea care l-a îngrijit și l-a întreținut pe micul Garabet, după moartea prematură a mamei sale.

Toate expozițiile MNLR Iași pot fi vizitate de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Cosmin PAȘCA

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice.

Filmuletul zilei

opinii

Întâlniri

Codrin Liviu CUȚITARU

Întâlniri

„Cum, nu sunteţi profesorul Valică Şoapă de la Fizică?” „Nu”, am zis tulburat, „eu sunt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sunteţi de la Fizică!” „Eu, Nefriceanu?” a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sunt Placido Seringo de la Arte!”

Regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Regionalizare (III)

Când vorbim despre necesitatea unei reforme administrative în România, cel mai adesea ne gândim doar la regionalizare, la înfiinţarea unui nivel administrativ superior judeţului. Însă, foarte important în gestionarea mai eficientă la nivelurile scalare locale e şi reînfiinţarea unui palier intermediar între comună şi judeţ.

Rolul băncilor centrale

Alin ANDRIEȘ

Rolul băncilor centrale

Băncile centrale sunt rezultatul unui îndelungat proces de evoluţie istorică, cristalizându-se organizatoric şi funcţional odată cu apariţia structurilor naţionale care le‑au creat. 

pulspulspuls

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

Una mai rece pe azi, taman potrivită pentru o asemenea zi caldă de vară, stimaţi telespectatori. Dar, mai întâi, să vă introducem în context. 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.