anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 15.07.2020

Ce reguli trebuie să respecte persoanele asimptomatice în cazul izolării la domiciliu

GALERIE
izolare la domiciliu
  • izolare la domiciliu
- +

Doar 11 ieşeni au fost confirmaţi în ultimele 24 de ore cu infecţia cu SARS COV2. Cel mai probabil astăzi, judeţul Iaşi va atinge de la începutul pandemiei şi până acum pragul de 1.000 de persoane infectate cu noul coronavirus, până ieri fiind confirmaţi pozitiv 991 de ieşeni.

Până ieri, 30 iunie, la nivel naţional, au fost confirmate 26.970 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, 20.141 au fost externate, dintre care 19.050 pacienţi vindecaţi şi 1.091 pacienţi asimptomatici, externaţi la 10 zile după depistare.

La Iaşi, aproximativ 50 de pacienţi asimptomatici au fost externaţi, o parte urmând să se autoizoleze la domiciliu până însumează 14 zile. În condiţiile externării pacienţilor asimptomatici şi cu forme uşoare ale COVID 19, Direcţia de Sănătate Publică a emis o serie de recomandări.

Cititi si: Cum arată “moartea albă” din plămânii pacientului COVID 19! Două exemple de la Iasi

Astfel, pe perioda izolării la domiciliu, persoana asimptomatică nu va părăsi locuinţa şi nici nu va primi vizitatori. De asemenea, se recomandă ca persoana infectată să stea izolată şi faţă de ceilalţi membri ai familiei. DSP Iaşi recomandă chiar ca ceilalţi membri ai familiei să locuiască pe perioada izolării persoanei infectate într-o altă casă/apartament.

Dacă acest lucru însă nu este posibil, persoana infectată trebuie să stea într-o altă încăpere faţă de restul membrilor familiei şi să utilizeze o baie separată.

În cazul în care baia nu este utilizată exclusiv de către persoana infectată, suprafeţele trebuie curăţate, dezinfectate riguros cu substanţe pe bază de clor, după fiecare utilizare. DSP mai recomandă ca persoanele în vârstă şi cu boli asociate, cum ar fi cele cardiac, renale sau diabet, să nu locuiască în aceeaşi loc cu persoana asimptomatică.

În cazul în care persoana asimptomatică se va afla în aceeaşi cameră cu ceilalţi membri ai familiei, aceasta va trebui să poarte mască. Pe lângă regulile de distanţare socială în interiorul locuinţei, cât şi regulile de igienă de acum cunoscute, DSP recomandă şi alte măsuri.

Membrii familiei persoanei asimptomatice nu vor utiliza aceleaşi obiecte de uz casnic, cum ar fi vesela, pahare, tacâmuri, prosoape, lenjerii de pat. Resturile alimentare în urma mesei persoanei asimptomatice vor fi aruncate la gunoi.

Toate suprafeţele cu potenţial ridicat de atingere din casă vor trebui curăţate zilnic. Monitorizarea stării de sănătate a persoanei infectate pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie zilnic, prin sistemul de telemedicină.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gardienii umanităţii

Cătălin ONOFREI

Gardienii umanităţii

A venit momentul să ne gândim din nou la stele şi la roboţi.

Filmuletul zilei

opinii

Industria de selfie-uri

Briscan ZARA

Industria de selfie-uri

Prezentul a murit în numele eternităţii. Care eternitate se pierde într-un morman de CD-uri sau în vreun fişier pe calculator cu mii, poate sute de mii de alte momente „salvate” - în realitate pierdute - care, mai mult ca sigur, nu vor mai apuca să fie vreodată vizionate de nimeni din lipsă de timp (cine are atât timp pe lume să vadă mii de poze?!...).

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

Ciprian IFTIMOAEI

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

De-a lungul celor 161 de ani de funcţionare neîntreruptă, statistica oficială din România a fost condusă de personalităţi marcante ale ştiinţei şi culturii ca Dionisie Pop Marţian, Ion Ionescu de la Brad, Loenida Colescu, Sabin Manuilă, Anton Golopenţia, Constantin Ionescu, a beneficiat de contribuţiile unor savanţi şi creatori de şcoală socială, economică, demografică, matematică precum Dimitrie Gusti, Virgil Madgearu, Octav Onicescu, Nicolae Georgescu-Röegen, Gheorghe Mihoc, Vladimir Trebici.

Din nou, despre statui şi demolatori

Mihai DORIN

Din nou, despre statui şi demolatori

La pledoaria mea din articolul precedent pentru statui şi dezicerea de demolatori, mi s-a replicat că acestea sunt făcute să dăinuie atât cât nu le-a trecut vremea. După care sunt demolate sau demontate şi ascunse privirilor oamenilor. Pentru ca ei să nu creadă în idoli falşi sau care nu mai corespund vremurilor noi. De-a lungul timpului asistăm la o veritabilă cavalcadă a demolării statuilor. 

pulspulspuls

Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Ehehe, iubiţi dreptcredincioşi, am stat noi strâmb şi am cugetat drept dacă se cade oare în faţa lui Doamne-Doamne, acuma în preajma lui Sânt’Ilie, să plecăm urechea sau să scormonim în mormanul mare de zvonuri despre personagiile pentru care par a se face cărţile în aceste zile, ca să fie uns peste cea mai bogată arhiepiscopie din ţară, numai păduri, păşuni şi mănăstiri bogate cât vezi cu ochii. 

Caricatura zilei

Test Covid Grecia

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.