Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce reprezinta aceasta poza? Aici functioneaza un celebru spital iesean

GALERIE
socola
  • socola
- +

În anul 1572, Sultana, fiica lui Alexandru Lapusneanu, hotaraste sa se calugareasca si pe una din colinele împadurite din vecinatatea Iasului, folosita de crescatorii si dresorii de soimi ("Socoli") de pe lânga curtea domneasca, domnitorul construieste Manastirea Socola. Aici, în anul 1803, Veniamin Costachi a înfiintat si Seminarul de la Socola, prima scoala superioara în limba româna. De pe bancile acestei scoli, pâna în anul 1884, au plecat peste 3000 de absolventi care, în cea mai mare parte, au ocupat functii profesorale si ecleziastice, multi desfasurându-si activitatea în diferite domenii juridice, administrative si militare.
În perioada urmatoare, tot aici avea sa mai functioneze si Scoala de meserii, Seminarul fiind transferat, în anul 1886, în vechiul palat a lui Mihail Sturza-Voda, din orasul Iasi.

Socola. Palatul de vară al Prințului Sturdza. Michel Bouquet, 1841

În acest timp, bolnavii psihici din întreaga tara erau îngrijiti în conditii necorespunzatoare, în ospiciile care functionau în Moldova pe lânga manastirile Golia, Neamt si Adam.Din anul 1881, epitropia Sf. Spiridon care preluase în îngrijire bolnavii mintali adapostiti în incinta manastirii Golia, pune la dispozitia Facultatii de Medicina din Iasi, înfiintata în anul 1879, ospiciul Golia, pentru a servi învatamântului psihiatric si neurologic.

La 29 mai 1892, prin votul corpurilor legiuitoare ale tarii s-a hotarât construirea a doua "Institutii pentru alienati" în Moldova si Muntenia.Dupa vii controverse, semnalate si în presa anilor 1895-1896, privind amplasarea spitalului, fie la Tg.Ocna, fie la Iasi, sub presiunea opiniei publice si prin mobilizarea fortelor intelectualitatii iesene, guvernul Sturdza (confirmat de jurnalul Consiliului de Ministri) decide la data de 28 februarie 1896 construirea Spitalului de psihiatrie la Iasi, pe locul fostului Seminar de la Socola.
Construirea spitalului a început din 1897 si s-a finalizat în 1899 sub directa coordonare a doctorului Alexandru Braescu, valorificând proiectele arhitectului Savulescu. Acesta lucrase în perioada 1893-1897 la Salpetriere, sub conducerea lui Charcot si apoi sub coordonarea lui Potain, Brissaud, Dejerine, Pierre Marie si a altor prestigioase personalitati medicale.
Pentru a se documenta asupra unui mai bun model de asistenta psihiatrica, asupra legislatiei care reglementeaza internarea unui bolnav si mijloacelor de tratament, dar si cu privire la constructia si administarea unui spital de psihiatrie, Al. Braescu a vizitat, în aceeasi perioada, spitalele de psihiatrie din Scotia, Anglia, Belgia, Elvetia, Franta, Germania si Austria.

Socola, pe vremea cand aici functiona primul seminar teologic

În perioada în care era implicat direct în dificila activitate de organizare a primului spital modern de psihiatrie, organizat în sistem multipavilionar si dupa idei novatoare de asistenta a bolnavilor psihici, Al. Braescu a predat în perioada 1897-1903 studentilor Facultatii de Medicina la ospiciul Golia.
Alexandru Braescu a fost primul medic primar si director al Spitaului "Socola". A fost cel care a deschis spitalul la 12 octombrie 1905 si l-a condus pâna la moartea sa, în anul 1917.
Dupa refuzul sau de a mai onora o catedra nebugetara prin lege, Facultatea de Medicina din Iasi încredinteaza în perioada 1906-1912, predarea cursurilor de psihiatrie doctorului Panaite Zosin, psihiatru erudit, specializat în clinicile de psihiatrie din Berlin, Heidelberg si Paris.
Prin concursul din 6 noiembrie 1912, catedra de "Boale mentale si nervoase" de la Facultatea de Medicina din Iasi este ocupata de C. I. Parhon care a onorat-o pâna în 1934. Format sub directa îndrumare a profesorului Gh. Marinescu, C. I. Parhon initiaza si orienteaza activitatea scolii de la Socola pe directii determinist-stiintifice, fundamentata pe cercetarea analitica a corelatiilor biochimice si anatomo-clinice ale activitatii somato-psihice, în conditii normale si patologice.

Spitalul Socola in prezent


Sub presedentia sa, la 9 septembrie 1918, se constituie "Societatea de Psihiatrie, Neurologie si Endocrinologie" din Iasi, care organizeaza 18 congrese, în perioada 1920-1938, în diferite localitati din tara în care se aflau spitale de boli nervoase si mintale. În cadrul Buletinului societatii, au fost redactate si publicate în limba franceza 2412 articole, cu regularitate în perioada 1919-1947. C. I. Parhon a dezvoltat si modernizat laboratorul spitalului, ca baza de experiment si cercetari de biochimie, fiziologie si morfopatologie.socola.iasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri