anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ce riscă elevii care intră cu telefonul la evaluarea naţională

Prima probă, respectiv limba şi literatura română, se va desfăşura astăzi începând cu ora 9.

GALERIE
008 foto Dan Luca, Examen, EVALUARE NATIONALA clasa a - VIII - a
 • 008 foto Dan Luca, Examen, EVALUARE NATIONALA clasa a - VIII - a
- +

Peste 7.000 de absolvenţi de gimnaziu trec astăzi prin emoţiile evaluării naţionale, examen care debutează la ora 9, cu proba scrisă la limba şi literatura română

Elevii nu vor avea voie să intre în sală cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. „Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sălile de clase duce la eliminarea elevului de către preşedintele comisiei şi la notarea cu nota 1 (unu) a lucrării elevului eliminat”, se arată în metodologia de examen. Proba la matematică este programată joi, iar primele rezultate se vor afişa sâmbătă, până în ora 16. În intervalul 16-20, cei nemulţumiţi de notele primite vor putea depune contestaţii, lucrările urmând să fie recorectate până pe 2 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 3 iulie. Anul trecut, rata de promovare înregistrată la nivel judeţean la evaluarea naţională a fost de 62,19%. La prima simulare a examenului, organizată de Inspectoratul Şcolar în decembrie anul trecut, 55,53% dintre elevii prezenţi au reuşit să obţină cel puţin 5 la română şi matematică. La simulările din februarie şi aprilie, rata de promovare a fost de 60,37%, respectiv de 60,94%. La Colegiile Naţional, „E. Racoviţă”, „M. Eminescu”, „R. Wurmbrand”, „Şt. cel Mare” (Hârlău) şi la Liceul „I. Neculce” din Târgu Frumos au promovat toţi elevii care au participat la simularea probelor. La Colegiul Tehnic „I. Holban”, atât la simulări, cât şi la examenul propriu-zis din vara lui 2012, niciun elev nu a obţinut măcar nota de trecere. De astăzi continuă bacalaureatul pentru absolvenţii de liceu, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, ce se va desfăşura până vineri. Astăzi sunt programate proba de înţelegere a unui text audiat, cu o durată de 20 de minute, şi cea scrisă, pentru care sunt alocate două ore. Mâine, începând cu ora 9, candidaţii vor susţine proba orală. Absolvenţii care au studiat pe durata celor 4 ani de liceu limba italiană, spaniolă, germană sau rusă vor susţine ultima probă de evaluare a competenţelor în centre unice, stabilite la Colegiul „O. Băncilă”, Liceul „D. Cantemir”, Liceul „V. Alecsandri”, respectiv la Colegiile „Gh. Asachi” şi „M. Sadoveanu” (Paşcani).

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.