Ce riscă firmele care își urmăresc angajații cu camere video? Studiu de caz pe un exemplu concret
Firmele care vor să-și instaleze sau folosesc deja sisteme de supraveghere video trebuie să fie foarte atente să nu încalce drepturile angajaților. Aceștia trebuie să fie informați în mod clar și complet despre utilizarea sistemelor de monitorizare. Orice neregulă poate duce la amenzi de mii de euro și probleme legale serioase.
Recent, Compania de Transport Public din Cluj a fost amendată cu 4.000 de euro pentru că a instalat camere de supraveghere în cabinele șoferilor. Erau înregistrate atât imagini, cât și sunete, iar datele au fost folosite inclusiv pentru a pedepsi șoferii. În plus, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a constatat că puteau fi vizați de înregistrările audio și călătorii, fără o justificare legală clară, ceea ce înseamnă o încălcare a drepturilor lor de confidențialitate.
Cum a fost încălcată legea privind protecția datelor în transportul public
Mai exact, în urma investigației ANSPDCP a ieșit la iveală faptul că operatorul a prelucrat în mod nelegal datele personale ale unui număr mare de angajați în funcția de șofer, respectiv imaginea și vocea prin intermediul sistemului de supraveghere audio-video instalat în interiorul cabinelor de conducere ale troleibuzelor și autobuzelor.
- Citește și: Tot mai multe asociaţii de locatari din Iaşi, amendate: au pus la avizier numele datornicilor
Astfel, pe o perioadă de mai mulți ani, prelucrarea datelor personale ale angajaților a fost făcută de către angajator într-un mod care nu respecta regulile legale, după cum reiese din informațiile prezentate de ANSPDCP, fiind folosite mai multe informații decât era necesar pentru scopul în care au fost colectate.
„De asemenea, s-a constatat că imaginile și sunetele captate de camerele de supraveghere au fost folosite de operator în alt scop, inclusiv în detrimentul angajaților, în cadrul procedurilor de cercetare și sancționare disciplinară”, arată ANSPDCP.
Când și cum poate angajatorul să monitorizeze angajații?
ANSPDCP face trimitere și la art. 5 din Legea nr. 190/2018, care reglementează prelucrarea datelor personale ale angajaților în contextul utilizării sistemelor de monitorizare la locul de muncă. Legea stabilește condițiile în care prelucrarea datelor este permisă, pentru a proteja drepturile angajaților.
Astfel, angajatorul poate folosi sisteme de monitorizare doar dacă poate demonstra că interesele sale legitime (de exemplu protecția bunurilor sau asigurarea unui mediu de lucru sigur) sunt mai importante decât drepturile și libertățile angajaților. Legea spune că aceste interese trebuie să fie clar justificate. De asemenea, angajatorul are obligația de a informa angajații în mod detaliat despre utilizarea acestor sisteme, evident, asta înainte de a le monta. Angajații trebuie să știe clar ce date sunt colectate și în ce scop.
Ce trebuie să facă angajatorul înainte să monteze sisteme de supraveghere
Tot înainte de implementarea sistemelor de monitorizare, angajatorul trebuie să consulte sindicatul sau reprezentanții angajaților, iar pe lângă asta trebuie și să demonstreze că alte metode de monitorizare mai puțin invazive nu ar fi fost suficient de eficiente pentru scopul urmărit. Cât privește datele colectate, trebuie reținut că nu pot fi stocate mai mult de 30 de zile, cu excepția cazurilor reglementate de lege sau când există justificări temeinice pentru prelungirea perioadei.
Publicitate și alte recomandări video