Ce s-a întâmplat cu chiriile din Iași în primele luni din 2025: au scăzut cu 30 de euro, în medie? Unde sunt cele mai ieftine

sâmbătă, 24 mai 2025, 04:00
3 MIN
 Ce s-a întâmplat cu chiriile din Iași în primele luni din 2025: au scăzut cu 30 de euro, în medie? Unde sunt cele mai ieftine

Un interes mai scăzut pentru locuințele de închiriat din Iași a avut ca efect o ieftinire a chiriilor cu până la 30 de euro pe lună, în primul trimestru din acest an. Asta în timp ce oferta totală a urmat o tendință accelerată de creștere, atât în ritm trimestrial, cât și în ritm anual.

Potrivit calculelor făcute de imobiliare.ro, chiria medie în cazul apartamentelor cu o cameră a scăzut cu 20 de euro, cea pentru apartamentele cu două camere cu zece euro, iar la închirierea apartamentelor cu trei camere tariful pentru închiriere a scăzut în medie cu 30 de euro.

Cele mai accesibile, în zona CUG

Potrivit Imobiliare.ro, în primele trei luni ale acestui an cele mai accesibile apartamente de închiriat au fost cele din zona CUG. Chiria medie a ajuns acolo la 397 euro/lună, în scădere cu 6% față de ultimul trimestru din 2024 (dar cu 5% peste nivelul înregistrat la începutul lui 2024). În același timp, în zona Tudor Vladimirescu sumele solicitate chiriașilor au crescut cu peste 30% în interval de un an (în trimestul I din 2025 față de primul trimestru din 2024), dar în acest început de an au înregistrat o scădere foarte ușoară (de 4%) față de finalul anului trecut.

Potențialii chiriași care au vrut să evite traficul exasperant din cartierele care servesc drept poartă de intrare în oraș și s-au orientat către zona centrală a Iașului au primit oferte medii de 550 euro/lună.

Care este prețul funcție de numărul de camere?

În medie, observă specialiștii, bugetul necesar închirierii unei garsoniere în Iași s-a redus de la 350 la 330 euro/lună și cel pentru închirierea unui apartament cu două camere a scăzut față de perioada octombrie – decembrie 2024 de la 450 al 440 euro/lună. Iar în cazul apartamentelor cu trei camere, tariful lunar pentru închiriere a dat cu 30 de euro înapoi, de la 550, la 520 euro/lună.

Sursă foto: Imobiliare.ro

Totuși, mai precizează specialiștii celei mai mari platforme de tranzacții din domeniul imobiliar din România, în timp ce scăderea cererii pentru închirierile de locuințe se observă în totalul ofertei, „strict în cazul locuințelor noi”, interesul potențialilor chiriași pentru proprietățile listate pe Imobiliare.ro a crescut. Iar vestea bună pentru chiriași este că „oferta de locuințe finalizate în ultimii cinci ani a crescut spectaculos de la un trimestru la altul”.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

În total, în primul trimestru din acest an au fost disponibile la nivelul pieței ieșene 3.320 de case și apartamente, cu 16% mai multe decât în perioada ianuarie – martie 2024. Din acest total, 640 erau locuințe noi – la rândul lor în creștere cu 14% față de primul trimestru al anului trecut.

Care este situația la nivel național?

La nivel național, începutul de an a adus o ecuație aparent paradoxală: cererea pentru locuințele de închiriat a crescut, oferta s-a redus, dar prețurile au rămas pe loc. Mai exact, numărul potențialilor chiriași a fost cu 20% mai mare decât în primele trei luni ale lui 2024, în timp ce oferta de apartamente și case disponibile la închiriere a scăzut cu 32%. Cu toate acestea, prețul mediu solicitat a rămas neschimbat, de 500 de euro pe lună pentru o unitate locativă, potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro. Specialiștii spun că această stagnare a tarifelor poate fi temporară și că, în condițiile unei cereri în creștere și a unei oferte tot mai restrânse, presiunea de sus asupra prețurilor s-ar putea simți mai clar în lunile următoare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii