Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce s-ar fi întâmplat cu România dacă Hitler i-ar fi învins pe ruși, în cel de-al Doilea Război Mondial

GALERIE
hitler
  • hitler
- +

La 66 de ani de la Operațiunea Barbarossa, declanșată de Hitler la 22 iunie 1941, când forțele Axei, conduse de Germania nazistă, au atacat Uniunea Sovietică, presa rusă publică un amplu comentariu în care încearcă să prezinte cum ar fi arătat astăzi Europa în cazul în care Hitler ar fi obținut victoria împotriva Uniunii Sovietice. Eşecul său a fost începutul înfrângerii Reich-ului nazist.

"Niciun lider al lumii nu a judecat mai greșit caracterul unui inamic așa cum Hitler a făcut-o când a lansat operațiunea militară de invadare a Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Hitler, alături de alți naziști de top erau convinși că Uniunea Sovietică va cădea secerată sub greutatea celei mai bătălii din istoria umanităţii: Operațiunea Barbarossa. Germania și fortele Axei, adunând 4 milioane de oameni, 3.600 de tancuri, peste 4.000 de avioane și 46.000 de piese de artilerie, au atacat Uniunea Sovietică de-a lungul celor 2.900 de kilometri ai frontului, de la țările balice în nord până la Marea Neagra în sud", incepe articolul John Wight, analist politic la Russia Today, citat de mariustuca.ro.
 
Proiectul ideologic al lui Hitler, de colonizare a Europei de Este, era acum în plină desfășurare.
 
Mulți istorici ociidentali susțin că acest episod al celui de-al Doilea Război Mondial a însemnat, de fapt, o luptă între două sisteme totalitare, la fel de monstruoase. 
 
Pactul Ribbentrop-Molotov
 
John Wight spune că "sovieticii au fost avertizați că Hitler planuieste o invazie. Fara niciun fel de iluzii privind motivele dictatorului fascist, pactul de neagresiune Molotov-Ribbentrop nu a avut ca scop cimentarea unor relații prietenești între două puteri rivale, ci a fost o amânare temoporară a viitoarelor ostilități".
 
Strategia sovietică ce a dus la semnarea pactului a fost să câștige suficient timp necesar pentru pregătiri în vederea războiului ce era inevitabil. La momentul invaziei, armamentul sovietic era în mare măsura compatibil cu cel al Germaniei, mai ales în ce privește tancurile și artileria. Ce le-a lipsit sovieticilor au fost avioanele avansate, sistemele de comunicații și antrenamentul piloților.
 
Un alt motiv pentru semnarea pactului de neagresiune a fost pentru a preveni izolarea URSS de puterile imperialiste din Vestul Europei.
 
"Vestul se acomodase cu fascismul, fapt confirmat din semnarea acordului de la Munchen dintre Germania, Italia, Franța și Marea Britanie (septembrie 1938) prin care se ratifica anexarea de către Hitler a Regiunii Sudete din Cehoslovacia. Mai mult decât atât, Uniunea Sovietică a avut un tratat comun de asistență militară cu Cehoslovacia la momentul anexării, ceea ce a condus guvernul sovietic să tragă concluzia că Ociidentul conspiră împreună cu Hitler în ceea ce privește expansiunea în Europa, scopul final fiind atacarea Uniunii Sovietice”, sustine Russia Today.
 
Operaţiunea "Barbarossa"
 
Germania nazistă a început planificarea atacului încă din vara lui 1940, pe fondul neînţelegerilor privind influenţa în Balcani. Statul Major german a concentrat la frontiera cu Uniunea Sovietică 3,5 milioane de soldaţi germani şi 500.000 de militari din alte state membre ale Axei.
 
În prima parte a operaţiunii, România a participat cu 13 divizii şi 8 brigăzi, obiectivul principal al armatei române fiind eliberarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord, rupte de Uniunea Sovietică.
 
La 22 iunie 1941 se declanşează Operaţiunea Barbarossa. A fost cea mai mare bătălie din istoria umanităţii din punct de vedere al forţelor implicate şi al victimelor, iar eşecul său a fost începutul înfrângerii Reich-ului nazist.
 
Ce s-ar fi întâmplat cu România dacă Hitler ar fi învins
 
Operaţiunea "Barbarossa" a desenat harta lumii. Russia Today scrie că o eventuala victorie a Germaniei asupra URSS ar fi transformat România într-o țară „mai puternică”.
 
"Dacă Hitler reușea să înfrângă Uniunea Sovietică, fascismul ar fi coborat ca un giulgiu negru peste întreaga Europă, consecințele fiind devastatoare. Marea Britanie ar fi rămas izolată total. Resursele naturale imense are URSS ar fi dat capacităților miliare ale Germaniei un impuls masiv. În plus, din punct de vedere strategic, Germania s-ar fi putut lega cu Japonia și ar fi ajutat-o cu materialele și carburantii de care avea nevoie disperată pentru războiul din Pacific. Aliații din Axă, precum Italia, România și Ungaria ar fi devenit mult mai puternice, iar atașamentul acestora pentru cauza fascistă ar fi crescut semnificativ", conchide Russia Today.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri