anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

Ce s-ar fi întâmplat cu România dacă Hitler i-ar fi învins pe ruși, în cel de-al Doilea Război Mondial

GALERIE
hitler
 • hitler
- +

La 66 de ani de la Operațiunea Barbarossa, declanșată de Hitler la 22 iunie 1941, când forțele Axei, conduse de Germania nazistă, au atacat Uniunea Sovietică, presa rusă publică un amplu comentariu în care încearcă să prezinte cum ar fi arătat astăzi Europa în cazul în care Hitler ar fi obținut victoria împotriva Uniunii Sovietice. Eşecul său a fost începutul înfrângerii Reich-ului nazist.

"Niciun lider al lumii nu a judecat mai greșit caracterul unui inamic așa cum Hitler a făcut-o când a lansat operațiunea militară de invadare a Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Hitler, alături de alți naziști de top erau convinși că Uniunea Sovietică va cădea secerată sub greutatea celei mai bătălii din istoria umanităţii: Operațiunea Barbarossa. Germania și fortele Axei, adunând 4 milioane de oameni, 3.600 de tancuri, peste 4.000 de avioane și 46.000 de piese de artilerie, au atacat Uniunea Sovietică de-a lungul celor 2.900 de kilometri ai frontului, de la țările balice în nord până la Marea Neagra în sud", incepe articolul John Wight, analist politic la Russia Today, citat de mariustuca.ro.
 
Proiectul ideologic al lui Hitler, de colonizare a Europei de Este, era acum în plină desfășurare.
 
Mulți istorici ociidentali susțin că acest episod al celui de-al Doilea Război Mondial a însemnat, de fapt, o luptă între două sisteme totalitare, la fel de monstruoase. 
 
Pactul Ribbentrop-Molotov
 
John Wight spune că "sovieticii au fost avertizați că Hitler planuieste o invazie. Fara niciun fel de iluzii privind motivele dictatorului fascist, pactul de neagresiune Molotov-Ribbentrop nu a avut ca scop cimentarea unor relații prietenești între două puteri rivale, ci a fost o amânare temoporară a viitoarelor ostilități".
 
Strategia sovietică ce a dus la semnarea pactului a fost să câștige suficient timp necesar pentru pregătiri în vederea războiului ce era inevitabil. La momentul invaziei, armamentul sovietic era în mare măsura compatibil cu cel al Germaniei, mai ales în ce privește tancurile și artileria. Ce le-a lipsit sovieticilor au fost avioanele avansate, sistemele de comunicații și antrenamentul piloților.
 
Un alt motiv pentru semnarea pactului de neagresiune a fost pentru a preveni izolarea URSS de puterile imperialiste din Vestul Europei.
 
"Vestul se acomodase cu fascismul, fapt confirmat din semnarea acordului de la Munchen dintre Germania, Italia, Franța și Marea Britanie (septembrie 1938) prin care se ratifica anexarea de către Hitler a Regiunii Sudete din Cehoslovacia. Mai mult decât atât, Uniunea Sovietică a avut un tratat comun de asistență militară cu Cehoslovacia la momentul anexării, ceea ce a condus guvernul sovietic să tragă concluzia că Ociidentul conspiră împreună cu Hitler în ceea ce privește expansiunea în Europa, scopul final fiind atacarea Uniunii Sovietice”, sustine Russia Today.
 
Operaţiunea "Barbarossa"
 
Germania nazistă a început planificarea atacului încă din vara lui 1940, pe fondul neînţelegerilor privind influenţa în Balcani. Statul Major german a concentrat la frontiera cu Uniunea Sovietică 3,5 milioane de soldaţi germani şi 500.000 de militari din alte state membre ale Axei.
 
În prima parte a operaţiunii, România a participat cu 13 divizii şi 8 brigăzi, obiectivul principal al armatei române fiind eliberarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord, rupte de Uniunea Sovietică.
 
La 22 iunie 1941 se declanşează Operaţiunea Barbarossa. A fost cea mai mare bătălie din istoria umanităţii din punct de vedere al forţelor implicate şi al victimelor, iar eşecul său a fost începutul înfrângerii Reich-ului nazist.
 
Ce s-ar fi întâmplat cu România dacă Hitler ar fi învins
 
Operaţiunea "Barbarossa" a desenat harta lumii. Russia Today scrie că o eventuala victorie a Germaniei asupra URSS ar fi transformat România într-o țară „mai puternică”.
 
"Dacă Hitler reușea să înfrângă Uniunea Sovietică, fascismul ar fi coborat ca un giulgiu negru peste întreaga Europă, consecințele fiind devastatoare. Marea Britanie ar fi rămas izolată total. Resursele naturale imense are URSS ar fi dat capacităților miliare ale Germaniei un impuls masiv. În plus, din punct de vedere strategic, Germania s-ar fi putut lega cu Japonia și ar fi ajutat-o cu materialele și carburantii de care avea nevoie disperată pentru războiul din Pacific. Aliații din Axă, precum Italia, România și Ungaria ar fi devenit mult mai puternice, iar atașamentul acestora pentru cauza fascistă ar fi crescut semnificativ", conchide Russia Today.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.