anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Ce să faci ca să-ţi meargă bine în 2020. Gelu Duminică, sociolog: "Chiloţii roşii cu siguranţă nu ne transformă anul într-unul mai bun"

GALERIE
anul nou, superstitii
 • anul nou, superstitii
- +

Anul Nou vine însoţit de o pleiadă de superstiţii. Oamenii din întreaga lume au adoptat mai multe obiceiuri pe care le practică în speranţa că le vor purta noroc. Printre acestea se crede că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi, de preferat roşii, culoarea veseliei şi dragostei, pentru ca în următoarele 365 de zile să primeşti cât mai multe cadouri. În noaptea dintre ani şi pe 1 ianuarie nu se plânge, scrie digi24.

„Superstiţiile ajută la încredere, dorinţă, speranţă. Încercăm să ademenim speranţa prin tot felul de chestiuni care se presupune că ar aduce cu ele lucruri mai bune.

Chiloţii roşii cu siguranţă nu ne transformă anul într-unul mai bun. Nici dacă mănânci peşte nu vei „înota” mai bine printre necazurile noului an. Nici dacă ai să mănânci şapte sau nouă boabe de struguri.

Doar dacă nu vei mai repeta greşelile.

Sperăm ca prin purtarea acestor amulete duhurile bune ne vor ghida în luarea unor decizii care să ne facă anul mai bun decât cel care a fost.

Nu strică să avem încredere, deşi nici nu ne fac nici mai buni, nici mai răi.

Sunt convins că foarte mulţi dintre români sunt conştienţi că fericirea în anul următor nu stă în ce poartă sau mănâncă. E ca la loz în plic, pentru unii se întâmpă să fie anul mai bun, dar sunt foarte mulţi care au făcut toate aceste superstiţii şi nu au fost feriţi de necazuri.

Toate acestea ţin de deciziile proprii, de soartă. Să fim mai atenţi la deciziile noastre, să respectăm mai mult, să oferim celorlalţi ceea ce noi ne dorim să primim.

Superstiţiile nu fac nici rău, nici bine, atâta timp cât le plasăm într-o zonă de echilibru. Au existat dintotdeauna, nu are nicio legătură cu creştinismul, dar sunt mai degrabă chestiuni situate cu mii de ani în urmă şi ţin de etapele îrin care omenirea a trecut de-a lungul timpurilor.

Trecerea dintre ani e primenire, vedem tot soiul de obiceiuri care au farmecul lor, dar atat timp cât sunt tratate cu echilibru, în zona de tradiţii, şi în niciun caz nu sunt create pentru a ne ghida în viaţă”, a explicat cu umor, la Digi24 sociologul Gelu Duminică.

Tradiţii şi obiceiuri pentru ca noul an să fie mai bun, mai bogat

Tradiţia spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.

În mai multe ţări, printre care şi România, oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ în prima zi din an şi nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul şi nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe.

Americanii obişnuiesc ca la cumpăna dintre ani să lase toate uşile şi ferestrele deschise pentru ca anul vechi să plece imediat şi să facă loc celui nou.

De asemenea, se spune că, pentru un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii pe masă să fie pahare şi farfurii pline, din farfurii să nu lipsească peștele sau măcar icrele, pentru a te strecura la fel de ușor ca peștele în anul ce vine și pentru a avea noroc, iar fiecare membru al familiei să aibă bani asupra sa.

Deşi puţini agreează ideea, se spune că aceia care lucrează în prima zi a anului au mai multe şanse de a avansa în carieră în perioada următoare.

Societăţile arhaice credeau că spiritele malefice se tem de zgomote puternice şi de lumină şi, de aceea, în noaptea dintre ani, aprindeau focuri mari şi făceau zgomot pentru ca în anul ce vine să fie feriţi de rele.

În zilele noastre, focurile şi tobele au fost înlocuite cu artificii, petarde şi pocnitori care marchează trecerea într-un nou an fără ghinioane.

Şi clopoţeii sunaţi cu putere la miezul nopţii alungă spiritele rele.

Sub vâsc sau nu, sărutul este obligatoriu în noaptea de Revelion, dacă doriţi să aveţi parte de afecţiune în anul ce vine.

Despre copiii născuţi pe 1 ianuarie se spune că vor avea noroc toată viaţa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.