Ce șanse au pensionarii să obțină creșteri mari la pensie în a doua etapă a recalculării? Precizările șefei Casei de Pensii Iași

marți, 10 septembrie 2024, 03:02
3 MIN
 Ce șanse au pensionarii să obțină creșteri mari la pensie în a doua etapă a recalculării? Precizările șefei Casei de Pensii Iași

Cel puțin 39.000 de pensionari din județul Iași, dintre care aproximativ 9.000 care au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP), intră în etapa a doua a recalculării pensiilor. Procesul a început la 1 septembrie 2024 și va dura șase luni. În această etapă, se iau în considerare și veniturile nepermanente (cum ar fi premiile, al 13-lea salariu, indemnizațiile pentru muncă nenormată și sporuri pentru care s-au achitat contribuții de asigurări sociale).

Adeverințe de venit doar pentru sumele obținute înainte de aprilie 2001

Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, a explicat că pensionarii trebuie să prezinte adeverințe de venit doar pentru sumele obținute înainte de aprilie 2001. Pentru veniturile câștigate după această dată, nu sunt necesare adeverințe suplimentare, deoarece informațiile sunt deja înregistrate în sistemul informatic.

Șefa CJP Iași nu se așteaptă la creșteri mari ale pensiilor în comparație cu prima etapă.

„Estimăm că aproximativ 30.000 de pensionari din județul Iași vor fi incluși în această etapă de recalculare. Pe lângă aceștia, sunt incluși și aproape 9.000 de pensionari care au lucrat în CAP. La această «mică recalculare» nu ne așteptăm la creșteri semnificative ale pensiilor, comparativ cu «marea recalculare». Motivul este că, de-a lungul timpului, au existat persoane care au acționat în instanță pentru veniturile nepermanente nevalorificate și au câștigat, însă majorările obținute nu au fost considerabile. În această etapă, se includ veniturile nepermanente care nu au fost valorificate inițial la pensie. Pensionarii pot prezenta adeverințe de venit și vor fi incluși în recalculare”, a declarat Maria Andronache.

Aceste adeverințe de venit pot fi solicitate fie de la foștii angajatori, fie de la firmele specializate în arhivare, contra cost. La nivelul județului Iași sunt 16 operatori economici autorizați pentru prestarea serviciilor de arhivare, după cum reiese din Registrul Operatorilor Economici Prestatori de Servicii Arhivistice, actualizat de Arhivele Naționale ale României la 5 august 2024. Firmele sunt Price Banks, Flamarion, Pro Arhive Center, Tyaly, Logic Soft System, Arhiv-Yca, Arhiveact Expert, Roman A. Dan Întreprindere Individuală, Oniciuc Costache Costel PFA, Utildeco Group, Indocs, Arturos Impex, Art G&G, Arhivil Prest, Digiarhiv Nord-Est Centru și Asociația Persoanelor cu Handicap din România “APHR” – filiala județeană Iași.

Este important de menționat că unele firme oferă doar servicii de legătorie, în timp ce altele oferă prelucrare arhivistică.

 

Câți pensionari sunt în județul Iași

În județul Iași, numărul pensionarilor este de aproximativ 160.000, dintre care în jur de 151.000 au fost incluși în prima etapă a procesului de recalculare a pensiilor. În urma acestui proces, cea mai mare majorare a pensiei a fost de 8.000 de lei, iar cea mai mică a fost de doar 1 leu.

Mai sunt pensionari care nu au primit încă decizia de recalculare din prima etapă, iar cei care locuiesc în străinătate se află și ei în așteptarea acestor documente. Pentru aceștia din urmă, procedura de trimitere este diferită și urmează alte termene de livrare. Zilele trecute, 1.649 de decizii trebuiau trimise din Iași către românii cu domiciliul în afara țării. Conform informațiilor care ne-au fost oferite ieri de Radu Ursanu, directorul Sucursalei Regionale de Poștă Iași, 1.239 de decizii predate la OP Iași 1 au fost trimise în străinătate cu confirmare de primire.

 

Citește și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii