Ce schelete a scos din dulap Camera de Conturi la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ce schelete a scos din dulap Camera de Conturi la Iaşi

GALERIE
inaugurare camera de conturi iasi33
  • inaugurare camera de conturi iasi33
- +

Cele mai multe pagube au fost înregistrate în domeniul achiziţiilor publice.

 

Aproximativ 81 de milioane de lei este valoarea neregulilor financiar-contabile descoperite de Curtea de Conturi a României la nivelul judeţului Iaşi în 2015. Pe de altă parte, în urma aceloraşi verificări din judeţ, auditorii au scos la iveală prejudicii la buget de 3,8 milioane lei. Aceste date au fost publicate recent de Curtea de Conturi într-un raport sinteză ce cuprinde aspecte rezultate din acţiunile de audit financiar asupra conturilor de execuţie a bugetelor unităţilor administrative-teritoriale pe anul 2015. Circa 540 de cazuri de abateri figurează în dreptul judeţului Iaşi, 224 la număr doar la capitolul „calitatea gestiunii economico-financiare”, unde s-au înregistrat şi venituri suplimentare de 377.000 lei. Totuşi, prejudiciile estimate de Curtea de Conturi depăşesc valoarea de 2,1 milioane lei, iar abaterile financiar-contabile 4 milioane lei, se specifică în raport.

 
Pe plus la venituri realizate
 
În domeniul achiziţiilor publice, specialiştii instituţiei de audit au ajuns la concluzia că, la unităţile verificate din judeţ, cuantumul pagubelor aduse bugetului sunt de 1,5 milioane lei, iar abaterile au fost estimate la valoarea de 2,7 milioane lei. În urma controalelor a reieşit şi faptul că sunt mari probleme în reflectarea cu exactitate a datelor în situaţiile financiare. Aproape 74 de milioane de lei este estimarea dată de auditori privind abaterile financiar-contabile în acest caz. „Din perspectiva autorităţilor locale, mai relevant este gradul de realizare a veniturilor proprii, acesta fiind indicatorul care sugerează capacitatea autorităţilor locale de a previziona resursele financiare care sunt în competenţa acestora de stabilire, urmărire şi încasare, respectiv impozitele şi taxele locale. Sunt judeţe la care s-au înregistrat depăşiri ale prevederilor definitive, astfel: Tulcea (120,9%), Iaşi (112,7%), Braşov (105,8%), Municipiul Bucureşti (104,5%), Argeş (102,0%), Buzău (101,6%), Sibiu (101,2%)”, se specifică în raport.
 
 
 
Un imobil nu a fost trecut la cadastru
 
Dacă în dreptul judeţului Iaşi, potrivit prevederilor iniţiale, totalul veniturilor era de 2,23 miliarde lei, cuantumul acestora, potrivit prevederilor definitive, a fost de 2,37 miliarde lei. Judeţul Iaşi figurează în raportul Curţii cu încasări de 2,18 miliarde lei în 2015. 275 de milioane de lei sunt veniturile încasate din impozite, taxe, contribuţii şi alte vărsăminte, 476 milioane lei sunt cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, iar 751 milioane lei sunt venituri proprii ale judeţului. Circa 791 de milioane lei reprezintă încasările din judeţ defalcate din taxa pe valoare adăugată, iar 395 de milioane de lei reprezintă subvenţii primite de judeţul Iaşi de la bugetul de stat şi de la alte administraţii. Potrivit raportului Curţii de Conturi, judeţul Iaşi a fost „pe plus” în 2015, cu un excedent de 57 milioane lei. Iaşul este prezent şi într-un alt document dat recent publicităţii de auditori, intitulat „Sinteza raportului de audit privind Contul general anual de execuţie a bugetului de stat pe anul 2015”. Astfel, la capitolul efectuarea inventarierii la nivelul unităţilor din subordinrea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se specifică că nu a fost înscris în cartea funciară la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Iaşi un imobil aflat în administrareaAgenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Valoarea abaterii estimate în această speţă este de 6,8 milioane lei.
 
Ajutoare sociale necuvenite
 

Nu în ultimul rând, în urma verificărilor efectuate de Curtea de Conturi la Agenţia Naţiona pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, sunt specificate în raport şi deficienţele constatate la Iaşi. Contactată telefonic, conducerea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Iaşi (AJPIS) susţine cămare parte din problemele semnalate de auditori au fost remediate chiar în timpul controlului. Potrivit raportului, auditorii au notat că la mai multe filiale judeţene ale ANPIS, inclusiv la AJPIS Iaşi, au fost identificate plăţi necuvenite sub formă de ajutoare sociale şi alocaţii pentru susţinerea familiei. În principal, aceste nereguli provin, au specificat auditorii Curţii, din nedeclararea de către beneficiarii ajutoarelor a unor venituri nete realizate şi nedeclararea unor bunuri care îi excludeau pe beneficiari de la acordarea acestor ajutoare. Totodată, unele persoane care au beneficiat ilegal de aceste ajutoare nu şi-au achitat impozitele pentru bunurile deţinute în proprietate, ori au omis să declară că deţin conturi la bănci mai mari de 3.000 de lei, care din punct de vedere legal conduc la excluderea acordării acestor drepturi, se arată în documentul Curţii de Conturi.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.