
Ce se întâmplă când RCA-ul nu te ajută cu nimic? Asiguratorul a plătit dauna de 300.000 lei după accident, dar acum cere banii de la șofer. Tribunalul a aprobat

Un ieșean va plăti aproape 300.000 de lei după ce a provocat un accident și a fugit de la locul faptei. Asiguratorul a plătit toate angaralele, dar acum s-a îndreptat împotriva șoferului vinovat.
Robert Lăcătuș își cumpărase, fără acte, un autoturism în vara anului 2019. Nu avea permis încă, dar voia să aibă pregătită mașina pentru momentul în care va avea. Cel puțin, conform declarațiilor sale ulterioare, acesta îi fusese gândul. În loc de aceasta însă, a început să circule în mod obișnuit cu el. În dimineața zilei de 8 iulie 2019, a plecat cu mașina de la domiciliul său din satul Păun, pentru a venit la Iași, la muncă. Și-a parcat mașina sub pasarela Nicolina, de unde a fost luat de un prieten. La sfârșitul programului, ajuns înapoi în locul unde parcase, a fost sunat de doi prieteni, să vină să-i ia. A mers spre Poitiers, i-a luat, apoi s-a întors, pe traseul strada Cetățuia – strada Plantelor – strada Libertății – strada Petre Țuțea.
A pus la pământ o mamă cu copilul în brațe în timp ce dădea cu spatele
Aici, a încercat să-și găsească un loc de parcare, manevrând cu spatele. În dreptul blocului 844, a lovit-o pe Maria P., care se angajase în traversarea străzii, ținându-și în brațe fetița de două luni. Femeia a căzut pe carosabil, reușind în cădere să-și protejeze copilul. Lăcătuș a simțit un impact în spatele mașinii și a oprit, dar nu a coborât. S-a uitat în spate, a văzut-o pe Maria P. întinsă pe carosabil și, știind că nu are permis de conducere, a decis să plece. A virat stânga pe strada Cireșica, conducând încă vreo 300 de metri, până ce drumul s-a înfundat. În urma lui, un martor al accidentului a pornit în fugă după autoturismul lui Lăcătuș. L-a urmărit pe strada Cireșica, apoi pe Minervei, unde a văzut mașina oprită în capătul parcării. Șoferul tocmai cobora de la volan și fugea, printr-un gang, spre strada Pantelimon Halipa. Martorul a renunțat să îl mai urmărească.
Maria P. suferise o fractură deschisă a gambei drepte și mai multe contuzii, fiind transportată la Spitalul „Sf. Spiridon”. Avea să aibă nevoie de peste patru luni de îngrijiri medicale. Fetița a suferit doar o simplă vânătaie.
Șoferul avea să fie identificat ulterior de polițiști și trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducere fără permis. A fost condamnat în total la 3 ani de închisoare, judecătorii dispunând suspendarea executării pedepsei. Judecătorii au stabilit și daune morale de 50.000 euro în favoarea Mariei P., ca și daune materiale de 20.600 lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare, investigații medicale, medicamente, recuperare și onorariul avocatului. Omniasig SA, în calitate de asigurător al autoturismului implicat în accident, a plătit. Ulterior însă, firma de asigurări s-a îndreptat împotriva șoferului vinovat.
Ce spun reglementările privind RCA?
Conform legii, asigurarea de răspundere civilă acoperă daunele provocate de șofer. Asigurătorul RCA are însă dreptul de a solicita recuperarea sumelor plătite, printre altele, atunci când „accidentul a fost produs în timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozițiile legale privind circulația pe drumurile publice ca infracțiuni săvârșite cu intenție”. Conducerea fără permis este o astfel de infracțiune, ca urmare nici procesul nu a durat decât două luni. Singura dificultate a constat în calcularea sumelor de plătit și a dobânzilor aferente. Lăcătuș a fost obligat la plata a aproximativ 288.000 lei, achitată de Omniasig SA către părțile civile ca daune morale și materiale, dobânzi și cheltuieli de judecată. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi contestată în fața Curții de Apel.
Publicitate și alte recomandări video