Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce se întâmplă cu proiectele pe sănătate ale Iaşului? Opt spitale ieşene nu primesc finanţarea cerută

GALERIE
Institutul-Regional-de-Medicina-Cardiovasculara-1024x445
  • Institutul-Regional-de-Medicina-Cardiovasculara-1024x445
- +

După ratarea obţinerii finanţării prin PNRR pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, alte opt spitale din judeţ obţin punctaje prea mici şi nu sunt acceptate în programul de investiţii pentru modernizarea şi dotarea ambulatoriilor. Patru spitale sunt ale CJ, unul al Primăriei Iaşi, pe lista de rezervă aflându-se de asemenea Spitalul CFR şi cele din Hârlău şi Tg. Frumos.

O nouă selecţie de proiecte în domeniul sănătăţii (Componenta 12) din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a lăsat pe dinafară toate solicitările de finanţare venite din partea Primăriei Iaşi şi a Consiliului Judeţean pentru instituţiile medicale din subordine.

Totuşi, la câteva zile după publicarea rezultatului, o suplimentare de fonduri a făcut ca unul dintre cele două proiecte de investiţii ale Municipalităţii ieşene să intre pe lista celor admise.

CITESTE SI: Proiecte de 5 milioane de euro, finanţate prin PNRR, la două spitale ieşene, Oncologie si Socola

Reabilitarea, modernizarea, extinderea prin supraetajare, echiparea şi dotarea Ambulatoriului de la Spitalul Clinic „Dr. Constantin I. Parhon” este proiectul care a îndeplinit normele etapei I de verificare, iar în urma etapei a II-a, de ierarhizare, a fost declarat aprobat pentru finanţare din PNRR, a transmis Ministerul Sănătăţii administraţiei ieşene.

Primăria a cerut pentru această investiţie 13,2 milioane de lei, diferenţa până la 17 milioane, valoarea totală fără TVA, urmând să fie acoperită din fonduri proprii.

Cei cinci care n-au convins ministerul

Celălalt proiect vizează o construcţie nouă pentru extinderea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Recuperare şi dotarea acestei secţii. Suma cerută este tot 13,2 milioane de lei, dar proiectul este mai scump, aproape 30 de milioane de lei fără TVA. Purtătorul de cuvânt al primăriei ieşene ne-a spus că, dacă nu vor mai apărea astfel de suplimentări, proiectul va fi înscris în Programul Operaţional de Sănătate.

Prin acelaşi program de investiţii din PNRR, destinat unităţilor de asistenţă medicală ambulatorie, Consiliul Judeţean a solicitat finanţare pentru patru din cele şase spitale din subordine.

CITESTE SI: Cum a pierdut Iaşul Institutul Inimii? O lovitură care a lăsat fără grai administraţia liberală de partid şi de judeţ

Astfel, pentru modernizarea şi dotarea ambulatoriilor integrate ale Spitalelor de Copii „Sf. Maria” şi de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” a fost cerută valoarea integrală a investiţiilor (11, respectiv 11,3 milioane de lei), însă fără succes. Deşi sumele solicitate pentru Spitalele de Pneumoftiziologie şi de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna” au fost mult mai mici (487 de mii, respectiv 326 de mii de lei), nici acestea nu s-au calificat.

Vicepreşedintele CJ Marius Dangă a remarcat că s-a pus accent mai mare pe proiectele care implică lucrări, cele care vizau doar dotarea ambulatoriilor fiind astfel în dezavantaj. Alternativa de finanţare rămâne Programul Operaţional de Sănătate, ale cărui apeluri de finanţare încă nu au fost deschise, ne-a mai spus vicele CJ.

Agonie şi extaz

Pe lista rezervelor se mai găsesc Spitalul Clinic Căi Ferate Iaşi, care a cerut 5,2 milioane de lei dintr-un proiect cu o valoare totală de 6,5 milioane pentru modernizarea ambulatoriului propriu, Spitalul Orăşenesc Hârlău, care a mizat pe obţinerea a 13 milioane de lei pentru proiectul „Vindecare fără internare”, de construire şi dotare a unei secţii de ambulatoriu integrat, şi Spitalul de Boli Cronice „Sf. Ioan” Tg. Frumos, care a concurat pentru 3,4 milioane de lei destinate achiziţiei de echipamente medicale destinate ambulatoriului propriu.

Primele rezultate ale selecţiei de proiecte includeau deja Institutul de Psihiatrie „Socola”, care va primi 13,2 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a ambulatoriului, şi Institutul Regional de Oncologie, cu aproape 10 milioane de lei pentru proiectul „Onco-Serv – Servicii de calitate în regim ambulatoriu pentru pacienţii oncologici”. La acestea două, administrate de Ministerul Sănătăţii, s-a adăugat aşadar Spitalul Clinic „C.I. Parhon”, administrat de Primăria Iaşi.

CJ cere reevaluarea proiectului Institutului Inimii

În lipsa publicării de către Ministerul Sănătăţii a modului de calcul al punctajului obţinut de proiectul Institutului regional de Medicină Cardiovasculară, Consiliul Judeţean a formulat o contestaţie, pe care a trimis-o vineri, 20 ianuarie, la Bucureşti.

„A fost solicitată o reevaluare a proiectului «Construirea şi dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi». În urma unei evaluări interne a proiectului realizată de Consiliul Judeţean, a rezultat un punctaj de 72 de puncte, incluzând scăderea celor 15 puncte conform criteriului factori de corecţie, din ghidul de finanţare. Acest punctaj ar fi situat IRMC pe un loc eligibil pentru finanţare”, precizează administraţia judeţului.

CITESTE SI: Greva japoneză continuă la Institutul de Boli Cardiovasculare. Angajaţii sunt nemulţumiţi că Iaşul nu a prins finanţare prin PNNR pentru spitalul de la Miroslava

Proiectul a mizat în primul rând pe lipsa acută a serviciilor medicale de cardio la nivelul Moldovei, pornind de la faptul că Institutul de Boli Cardiovasculare din Copou trebuie să facă faţă la o densitate de 45.000 de locuitori la un pat de spital, faţă de restul ţării, unde se înregistrează 13.000 de locuitori la un pat de spital.

„Prin alocarea actuală din PNRR, această distanţă, în loc să scadă, creşte. Trebuie să construim un nou spital de boli cardiovasculare şi să creăm infrastructura medicală atât de aşteptată în regiunea noastră. Sunt încredinţat că fie din PNRR, fie prin Programul Operaţional Sănătate şi prin credit de la Banca Europeană de Investiţii, vom avea resursele financiare necesare pentru ca IRMC să devină realitate”, s-a arătat optimist preşedintele CJ, Costel Alexe. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri