Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce se întâmplă dacă mor toţi cei cu care semnezi antecontractul? Păţania de pomină a unei ieşence. Iată ce a decis instanţa!

GALERIE
antecontract
  • antecontract
- +

O ieşeancă era să rămână fără terenul cumpărat la Deleni din cauza lentorii cu care sunt întocmite actele de fond funciar. Până să fie eliberat titlul de proprietate, pentru a putea fi întocmit contractul de vânzare-cumpărare, proprietarele terenului muriseră. Cumpărătoarea a trebuit să-i cheme în judecată pe moştenitori pentru a cere recunoaşterea antecontractului. Ce a decis instanţa?

 

Elena O. a cumpărat în 2008 o suprafaţă de teren de 5.000 mp în extravilanul satului Deleni, contra sumei de 5.000 de euro. Titlul de proprietate aferent terenului vândut de M.O. şi M.S. nu fusese încă emis. Ca urmare, în 2008 a fost încheiat doar un antecontract de vânzare-cumpărare şi s-au achitat jumătate din bani. Cealaltă jumătate a fost plătită în 2010, dar contractul de vânzare-cumpărare propriu-zis tot nu a putut fi încheiat, pentru că titlul de proprietate era în continuare inexistent. În 2011, una dintre vânzătoare a decedat.

După încă patru ani, a fost emis şi titlul de proprietate, dar contractul nu a putut fi încheiat pentru că, la scurt timp, a decedat şi a doua vânzătoare. Mai mult, titlul de proprietate era întocmit eronat, menţionându-se că terenul este amplasat în tarlaua 21, când de fapt el se afla în tarlaua 43. Au mai trecut câţiva ani până când Elena O. a reuşit să-i identifice pe moştenitorii celor două femei.

Pentru a suplini lipsa contractului de vânzare-cumpărare, femeia s-a adresat instanţei. Una dintre moştenitoare, C.M. a explicat în faţa judecătorilor că nu cunoaşte situaţia. Nu găsise printre actele rămase de la mama şi mătuşa sa documente referitoare la tranzacţie şi nu ştia dacă banii fuseseră într-adevăr achitaţi. Nu contesta realitatea tranzacţiei, dar pur şi simplu nu era la curent cu ea.

Lucru dovedit: banii fuseseră plătiţi

Actele depuse la dosar atestau că banii pentru terenul din Deleni fuseseră plătiţi. Pe de altă parte, conform legii, terenurile pot fi înstrăinate prin acte juridice „între vii”, sub sancţiunea nulităţii absolute. Or, în acest caz, nu mai era vorba de vii, ambele vânzătoare fiind decedate. Legal, vânzătoarele nu vânduseră, iar cumpărătoarea nu cumpărase, deşi banii fuseseră daţi. Ca urmare, magistraţii Judecătoriei Hârlău au luat în considerare faptul că încheierea antecontractului, ca promisiune reciprocă de vânzare-cumpărare generase în sarcina ambelor părţi obligaţia de a perfecta în viitor contractul propriu-zis de vânzare-cumpărare.

„În aceste condiţii, instanţa constată incidenţa în speţă a disp. art. 1073, 1075 şi 1077 (referitoare la efectele obligaţiilor, n.r.) din Codul civil din anul 1864, care consacră principiul executării în natură a obligaţiilor (inclusiv a celor de a face) şi în temeiul cărora este admisibilă pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract autentic de vânzare-cumpărare, sub rezerva îndeplinirii cumulative a două condiţii: încheierea unui antecontract de vânzare-cumpărare cu respectarea tuturor cerinţelor de valabilitate şi existenţa în patrimoniul promitentului-vânzător a bunului a cărui vânzare a fost promisă”, au precizat judecătorii.

Antecontractul exista, iar terenul vizat se afla în patrimoniul vânzătoarelor, chiar dacă nu aveau încă în momentul respectiv titlu de proprietate. Hotărârea Judecătoriei Hârlău va ţine loc de act autentic de vânzare-cumpărare, Elena O. putând intra, după 15 ani, în proprietatea terenului cumpărat. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri