anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ce se întâmplă, doctore? Cinci ieşeni muşcaţi de câini în numai câteva ore!

GALERIE
muscat de caine
 • muscat de caine
- +

Cinci oameni din judeţ au fost muşcaţi de câini în mai puţin de 12 ore. Echipajele medicale de intervenţie de la SMURD şi SAJ Iaşi au transportat în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, de marţi seara până miercuri la prânz, cinci pacienţi cu plăgi muşcate. Medicii urgentişti le-au curăţat plăgile, le-au administrat vaccinul ATPA, antitetanos, i-au îndrumat către Spitalul de Boli Infecţioase pentru tratamentul antirabic, iar acolo unde a fost cazul i-a internat în clinicile de specialitate.

„În ultima gardă, în UPU au fost aduşi cinci pacienţi cu plăgi muşcate de câine. Trei victime erau din medicul rural, iar alte două din Iaşi. Medicii de gardă le-au curăţat plăgile, le-au administrat vaccinul ATPA şi apoi i-au îndrumat către Spitalul de Boli Infecţioase pentru tratamentul specific“, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Potrivit medi­cilor, cele cinci victime prezentau plăgi muşcate la nivelul picioa­relor, şi chiar la nivelul feţei. În starea cea mai gravă a fost adusă la spital o femeie de 89 de ani, din Horleşti, care prezenta o plagă muşcată de gamba stângă cu pierdere de substanţă. Pacienta a fost îngrijită în UPU şi internată în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. „O altă pacientă, în vârstă de 41 de ani, cu domiciliul pe şoseaua Ni­colina din Iaşi, prezenta o plagă muşcată în regiunea poplitee (n.r. - zona opusă rotulei). Un bărbat de 87 de ani, cu domici­liul pe strada Stejar din Iaşi, în Tătăraşi, prezenta o plagă muş­cată de gambă. Un alt bărbat, în vârstă de 44 de ani, din Schitu Duca, prezenta o plagă muşcată în zona numită comisura bucală, adică în colţul gurii. Al cincilea pacient, un bărbat de 47 de ani din larga Jijia, prezenta o plagă muşcată de gambă“, a mai arătat profesorul Diana Cimpoeşu.

 Potrivit datelor înregistrate la centrul antirabic de la Spitalul de Boli Infecţioase, numărul persoanelor muşcate de animale în intervalul 2011-2015 este în descreştere. Totuşi, în 2016 s-au înregistrat mai multe cazuri faţă de anul anterior, ceea ce ar trebuie să constituie un semnal de alarmă pentru autorităţi.  Infecţioniştii arată că majoritatea cazurilor sunt pacienţi muşcaţi de câini, 75% dintre aceştia provenind din mediul urban. Astfel, în 2015 au fost luaţi în evidenţă 1.398 de pacienţi muşcaţi, 953 dintre aceştia fiind vaccinaţi antirabie. În 2016, au fost luaţi în evidenţă 1.392 de bolnavi muşcaţi, dintre care 1.040 au fost vaccinaţi.  În comparaţie, în 2013 au fost înregistraţi 2.203 de victime muşcate de animale, iar în 2014 alte 1.921. În 2012, centrul a luat în evidenţă 2.357 de victime muşcate de animale, iar în 2011, alte 1.771. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.