Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce se întâmplă doctore? Refuncţionalizarea „Institutului Inimii“, în ritm de melc

GALERIE
spital ars
  • spital ars
- +

La mai bine de jumătate de an de la producerea incendiului de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” (IBCV) Iaşi, procesul de reabilitare se află abia într-un stadiu incipient, în timp ce reprezentanţii spitalului încearcă efectuarea a cât mai multe intervenţii în compartimentele care nu au fost afectate. Într-un răspuns la o interpelare făcută către Ministerul Sănătăţii (MS) de deputatul ieşean Petru Movilă, se precizează că sunt necesare trei etape majore până la refuncţionalizarea completă a spitalului, până acum fiind terminată doar prima etapă.

Astfel, până în momentul de faţă, s-au finalizat doar lucrările de demolare şi de eliminare a bucăţilor afectate de incendiu, această etapă fiind începută abia de la finalul lunii septembrie, după derularea procedurilor de achiziţii publice, şi fiind aproximată iniţial cu o durată de patru luni, conform graficului asumat de constructor pentru realizarea lucrărilor. „Termenele din graficul asumat iau în calcul inclusiv timpii necesari pentru montarea echipamentelor tehnologice şi medicale necesare şi sunt legate şi de data estimată de livrare a acestora de către producători. De exemplu, lămpile pentru sala de operaţie, conform declaraţiilor furnizorului, vor fi livrate în România de producător pe data de 18 decembrie 2018“, menţionează reprezentanţii IBCV într-o adresă emisă către MS.  

Trusele de chirurgie, distruse în totalitate

La o lună de la producerea incendiului, unităţii medicale i-a fost alocat un buget de 10 milioane de lei pentru „Reparaţii capitale refacere spaţii afectate de incendiul din 11 aprilie 2018“, fiind o suplimentare a bugetului MS din Fondul de intervenţie al Guvernului. Reparaţiile capitale necesare pentru a fi puse în funcţiune compartimentele afectate de incendiu au fost evaluate imediat după incendiu, de o comisie instituită la nivel judeţean, la 16,6 milioane de lei, însă reprezentanţii IBCV susţin că abia luna aceasta vor fi cunoscute costurile reale ale reamenajării spaţiilor, deoarece urmează să depună la Ministerul Sănătăţii o documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) prin care vor solicita suplimentarea alocării fondurilor. Valoarea estimată pentru achiziţia echipamentelor tehnologice necesare este de aproximativ 7 milioane de lei. „Finanţarea primită iniţial, de 10 milioane de lei, nu acoperă şi achiziţia echipamentelor tehnologice (sisteme de asigurare a microclimatului HVAC: CTA-uri, chillere, echipamente necesare pentru dotarea staţiei de sterilizare), vitale pentru redarea funcţionalităţii spaţiilor afectate de incendiu. Pentru această etapă va fi demarată procedura de achiziţie la sfârşitul acestui an calendaristic, imediat după finalizarea documentaţiei tehnice tip DALI, care va sta la baza întocmirii caietului de sarcini supus procedurii de licitaţie publică“, au precizat reprezentanţii IBCV. O altă problemă este că, în momentul producerii incendiului, dar şi ulterior, din cauza cantităţii de apă folosite pentru stingerea focului, mare parte din aparatură a fost distrusă în totalitate sau parţial, fiind nevoie ca anul viitor să mai fie făcută o solicitare de finanţare. Astfel, în urma incendiului au fost distruse trusele de chirurgie care se aflau în acel moment la sterilizat, precum şi staţiile de monitorizare şi ecografele, pentru mare parte din aparatura din blocul operator fiind solicitată o „evaluare ulterioară din partea firmelor specializate şi în urma acestei evaluări s-a înaintat la minister o propunere de casare“. Momentan, licitaţia pentru achiziţionarea aparaturii medicale este în curs de desfăşurare.

Intervenţii realizate pentru susţinerea unei activităţi constante

Reprezentanţii IBCV au mai precizat că, în perioada mai-octombrie a acestui an, s-a încercat intensificarea intervenţiilor efectuate în compartimentele care nu au fost afectate, cum ar fi laboratorul cateterism-angio­grafie, prin relocarea personalului pe secţii, astfel încât să se asigure o activitate constantă a spitalului. „Pentru sprijinirea activităţii laboratorului este necesară şi urgentă finanţarea angiografului în valoare de 1,6 milioane lei, pentru care avem procedura de achiziţie finalizată şi instalarea s-ar putea efectua în acest an“, mai spun reprezentanţii IBCV. Astfel, în timp ce activitatea laboratorului de cateterism cardiac din perioada mai-octombrie 2018 este una similară cu cea a anului trecut, fiind realizate 2.421 de intervenţii, comparativ cu 2.360 câte au fost în 217, intervenţiile de chirurgie cardiovasculară au fost cu mult diminuate. De exemplu, în perioada mai-octombrie 201, au fost făcute 275 de intervenţii de chirurgie cardiovasculară la adulţi, în timp ce în acceaşi perioadă a anului 2018 au fost făcute doar 9, situaţia fiind asemănătoare şi în cazul intervenţiilor de chirurgie cardiovasculară la copii, unde în 2017 s-au făcut 29, iar anul acesta doar una. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri