anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ce se întâmplă, doctore? S-a dublat numărul mamelor minore la Iași

GALERIE
mame-minore
 • mame-minore
- +

Deşi fenomenul a luat o amploare îngrijorătoare, oficialii din domeniul social spun că asta este şi o trăsătură a generaţiei actuale de tinere, în special a celei de la sat.

În ultimii şapte ani, numărul ma­melor minore a ajuns să fie dublu la Maternitatea „Cuza Vodă“. Situaţia a început să se schimbe de la an la an încă din anul 2009, când 137 de adolescente au devenit mame. Situaţia s-a menţinut ascendentă, în ultimii ani, numărul fiind unul aproape constant, de 190 de adolescente care au devenit mame. Deşi acest lucru a fost văzut întotdeauna ca unul cu co­notaţie negativă, asistentul social al unităţii medicale spune că nu trebuie să fie considerată nepărat ca o problemă majoră, pentru că de cele mai multe ori este o alegere a lor.

Majoritatea sunt cazuri de fete care trăiesc în mediu rural şi care, după terminarea celor 8 clase, văd ca o normalitate întemeierea unei familii, neavând altă variantă. Problema de fapt porneşte de la faptul că, după terminarea celor opt clase, majoritatea fetelor nu îşi permit să urmeze şi studiile unui liceu şi nici nu au unde să se angajeze. Din cele aproximativ 6.000 de naşteri pe care unitatea medicală le înregistrează anual, în jur de 150 de copii sunt aduşi pe lume de mame care au vârste de până în 17 ani. 

Asistentul social al maternităţii, Iuliana Zăgan, spune că, deşi în­tr-adevăr fenomenul este unul care a luat o amploare îngrijorătoare în ultimii ani, vârstele la care fetele aduc pe lume copii fiind tot mai mici, este şi o trăsătură a generaţiei actuale, în special a celei de la sat. De exemplu, în 2015, din cele 200 de naşteri în rândul minorelor, aproximativ 170 au fost fete din mediul rural. În cazul acestora, naşterea, dar şi creşterea unui copil sunt văzute ca fenomene normale. „De cele mai multe ori, este alegerea lor în totalitate, pe ca­re o fac cu acordul părinţilor după ce el, tatăl, vine şi o cere de acasă. Pentru că în cele mai multe cazuri acesta este adult şi are o sursă de venit, iar condiţiile de trai sunt mai bune decât cele în care ea trăieşte, ea se mută la el“, a precizat Iuliana Zăgan. Aceasta a mai subliniat că, deşi vârsta fragedă poate fi considerată un impediment în întemeierea unei familii, rata de abandon în rân­dul lor este una mică, fiind în general mame care au grijă de copii.

„În special sunt mame bune, care îşi doresc viaţa asta, etalonul lor de normalitate fiind tocmai acesta, să aibă grijă de casă şi de copii. Le întreb dacă sunt gospodine şi îmi spun că au animale, grădină pe care o cultivă cu de toate, şi reuşesc să aibă grijă şi de casă“, a completat asistentul social. Una dintre pro­bleme rămâne însă lipsa de informare, acestea învăţând să aibă grijă de copiii lor doar din experienţa proprie cu fraţi sau cu alte rude mai mici, iar vizitele la medicul de familie le fac doar atunci când e neapărată nevoie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.