Ce se întâmplă, doctore: şpagă sau depresie? Bolile psihice fac ravagii printre pensionari
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

sambata, 23.10.2021

Ce se întâmplă, doctore: şpagă sau depresie? Bolile psihice fac ravagii printre pensionari

GALERIE
batrani
  • batrani
- +

Cu ajutorul interesat sau nu al doctorilor, bolile psihice par a pune stapânire pe judeţul Iaşi. Anual, din totalul pensionarilor pe caz de boală, cel mai mare procent este înregistrat de bolnavii mintal, numărul acestora crescând procentual din 2008 şi până în prezent cu peste o treime. Asta chiar dacă bolile cardiovasculare au o incidenţă mult mai mare în rândul ieşenilor. În aceste condiţii, Spitalul de Psihiatrie ar fi trebuit să nu mai poată face faţă cererilor. Însă aici numărul pacienţilor care au trecut pragul a fost aproape constant an de an. Ce se întâmplă, de fapt? În timp ce unii medici spun că de vină e criza economică, care a făcut ca tot mai mulţi să devină victime ale depresiei şi psihozelor, alţii spun că, de fapt, controalele pentru acordarea pensiei nu pot ţine în frâu modul în care se pun diagnosticele în psihiatrie. Astfel spus, boala mintală a ajuns să fie cea mai profitabilă: uşor de pus, greu de dovedit. Neoficial, se vorbeşte pe şleau că o astfel pensionare costă de la 500 de euro în sus. Cât costă însă asta bugetul de stat?

„O populaţie bolnavă de inimă“.  Aşa au numit până acum medicii ieşeni populaţia din judeţ. Asta pentru că, an de an, pe primul loc în ceea ce priveşte internările şi mortalitatea s-au aflat persoanele cu afecţiuni car­diovasculare. De câţiva ani însă, judeţul Iaşi ar putea fi numit un loc cu o populaţie bolnavă mintal. De cinci ani, bolile psihice reprezintă principalul motiv pentru care se pensionează cei mai mulţi ieşeni.  La Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof.dr. George I.M. Georgescu“ Iaşi s-au înregistrat în fiecare an pes­te 23.000 de pacienţi, dintre aceştia murind în jur de 1.000 pe an. Deşi afecţiunile cardiace trimit numeroşi ieşeni în spitale, acestea au făcut să nu se pensioneze mai mult de o sută de persoane pe an. Prima poziţie în topul pensionărilor este ocupată de bolile psihice.

Diagnostice puse prea lejer?

Chiar dacă internările la Spitalul de Psihiatrie sunt constante, din totalul pensionărilor pe caz de boală, cele mai multe sunt la bolnavii mintal. Procentual, din anul 2008 şi până anul trecut, bolnavii psihic pensionaţi s-au înmulţit cu peste o treime. Astfel, în anul 2008, 19,65% din totatul celor 2.203 de pensionări pe caz de boală au fost pensionări pentru cei cu boli mintale. Proporţia acestora a crescut anul următor până la 21,83%, ajungând în 2010 la 22,5%, iar anul trecut, din 1.214 de pensionari, 26,69% erau cu pro­bleme psihice. Cu toate acestea, din anul 2008 şi până în prezent, numărul depresivilor, a schizofrenicilor şi a celor cu tulburări psihotice internaţi la „Socola“ nu a crescut, ci a rămas constant. Astfel, în anul 2008 pragul unităţii medicale a fost trecut de 6.752 de depresivi, de 1.976 de schizofrenici şi de 642 de pacienţi cu psihoze. Anul trecut, la spital au ajuns 6.006 de persoane cu depresie, 1.838 cu schizofrenie şi 569 cu psihoză. Explicaţia de bun-simţ nu poate fi decât una: la pensionare, diagnosticele se dau cu prea mare largheţe.

Topul bolilor la pensionare

Pensionarii cu probleme psihice sunt urmaţi de cei cu afecţiuni cardiovasculare, probleme digestive, neurologice şi cu tumori. În anul 2008, în judeţ s-au pensionat 360 de ieşeni cu probleme cardiace, iar anul trecut nu au fost decât 89. Pro­centual, de la 16,34% de pensionari cu probleme cardiovasculare în 2008, în anul 2012 din 1.214 de pensionări doar 7,33% au fost cauzate de bolile de inimă. Nu doar numărul pensionarilor cu probleme cardiace a scăzut din 2008 până în 2012 cu 55,14%, ci şi al celor cu afecţiuni neurologice, cu un procent de 37%. Singura creştere, surpriză, s-au înregistrat la bolile mintale. Medicii psihiatri au afirmat că la baza creşterii se află, în primul rând, criza economică, care a făcut tot mai multe victime. Să înţelegem că un angajat care a rămas fără serviciu din cauza crizei economice a apelat la psihiatri binevoitori pentru a se pensiona anticipat, deşi boala sa nu era tocmai una foarte gravă? Medicii pun problema altfel. „Problemele financiare fac ca tot mai multe persoane să cadă în depresie. Din acest motiv sunt în ultimii ani multe tentative suicidare. La baza oricărei do­rinţe de a muri se află momente de disperare, depresii apărute în timp sau deodată“,  a declarat dr. Ovi­diu Alexinschi, medic psihiatru în cadrul Spitalului „Socola“. Deşi la spital, în 2012, numărul depresivilor nu a crescut cu mult faţă de anii pre­cedenţi, medicii au afirmat că mulţi ieşeni preferă să se trateze în cabinetele private, iar astfel nu apar în evidenţa unităţii medicale.

Uşor de pus, greu de dovedit

Unele cadre au afirmat însă că, de fapt, singura creştere a rămas la pensionarea pe boală psihică, pentru că această afecţiune este uşor de pus şi greu de dovedit. Astfel, contra unei sume de bani, anumiţi medici ac­ceptă să „trateze“ o persoană sănă­toasă, care mai apoi, pe baza documentelor şi a biletelor de internare, va putea beneficia de pensia de han­dicap. „E mai dificil să primească pensie pentru lipsa unui picior un om sănătos, cu ambele picioare, sau să ia bani un orb care de fapt vede. Sau chiar dacă vorbim de boli de inimă, de stomac etc. Aceste lucruri se dovedesc repede şi sunt adesea vizibile. La bolnavii mintal este însă mai greu de depistat dacă acea persoană este cu adevărat bolnavă. Sunt diferite proceduri care trebuie res­pectate şi o comisie care stabi­leşte handicapul, pe baza documentelor pe care pacientul le are. Astfel, el poate vorbi cu un medic, va veni la spital de câteva ori pe an, va avea internări, iar cu acele acte poate merge să se pensionzeze. Dacă este sau nu bolnav psihic, nu se poate dovedi prea uşor“, a afirmat un medic din cadrul Spitalului de Psihiatrie. De altfel, neoficial, în sistem se vorbeşte pe şleau că mita pentru o pensionare pe caz de boală este de la 500 de euro în sus, funcţie şi de afecţiunile celui în cauză: reale sau nereale. Managerul unităţii me­dicale a afirmat că nu a primit reclamaţii şi nu a auzit astfel de lucruri. „Eu nu am auzit să se pună diagnostic de depresie sau altă afecţiune psihică unei persoane sănătoase, dar orice este posibil“, a declarat dr. Lucian Burlea, managerul Spitalu­lui „Socola“.

Cu avize şi certificate de la Casa de Pensii, ieşenii trebuie să meargă la Direcţia Generală de Asistenţă So­cială şi Protecţia Copilului Iaşi. „Noi doar în încadrăm în gradul de handicap. Nu punem diagnostice şi nici nu le oferim sau nu dreptul la pensie, ci doar stabilim suma pe care o vor lua, în funcţie de gravitatea bolii. Pentru gradul grav se oferă lunar 202 lei, plus 91 de lei, pentru cel accentuat suma este de 166 de lei plus alţi 68 de lei, iar la gradul mediu se dau 33,5 lei“, a declarat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.