Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce se întâmplă la Aeroport? Trafic mai mic dinspre Bucureşti şi mai puţini turişti decât anul trecut

GALERIE
Avion Iasi
  • Avion Iasi
- +

Fostul şef al instituţiei face o analiză amănunţită a datelor de trafic, şi contrazice declaraţiile optimiste ale actualei conduceri, care vorbeşte doar de creşterea traficului general. „Asta scrie în orice manual de business: traficul aviatic intern este barometrul atractivităţii economice a unui oraş“, spune el. Ce răspuns a primit?

Deşi Aeroportul Iaşi a înregistrat creşteri de trafic record în iulie şi august, respectiv peste 140.000 de pasageri - potrivit declaraţiilor actualului director general, fostul manager al aerogării atrage atenţia că, „de peste un an şi jumătate Aeroportul Iaşi este în regres“. Marius Bodea a afirmat ieri că, pe segmentul curselor între Bucureşti şi Iaşi, traficul de pasageri a scăzut cu 7,9%. „Este un semnal negativ, pentru că, în cea mai mare parte, aceşti pasageri sunt în vizită de business/turism sau pe zona academică“, a spus deputatul liberal. Bodea a corelat scăderea cu date furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit cărora şi numărul de turişti în Iaşi a scăzut.

În primul semestru al anului, numărul de sosiri (turişti) a fost de 147.744, cu 1,8% mai mic de­cât în primele şase luni ale anului trecut. La înnoptări (intervalele de 24 de ore în care camerele au fost ocupate), scăderea e şi mai mare: 6,8%. Tendinţa de scădere se observă şi în ultima lună din intervalul menţionat. „În luna iunie 2018, comparativ cu ace­eaşi lună a anului 2017, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat o diminuare cu 1,5%, iar înnoptările cu 3,2%. Într-o perioadă în care toate oraşele mari din această ţară îşi cresc numărul de turişti, la noi se întâmplă taman invers“, a constatat liderul liberal. El a comparat situaţia de la Iaşi cu cea din Cluj (^9,9%), Oradea (^17,5%) şi Suceava (^7,4%). Fenomenul e cu atât mai alarmant, susţine Bodea, cu cât are loc în Anul Centenarului, „când se cheltuie milioane de euro din bani publici pe tot felul de evenimente şi acţiuni. Tot acest efort financiar şi logistic este anulat de scăderea atractivităţii generale a Iaşului. Poate să ne explice pe hârtie inginerul Chirica, cu 1.000 de carioci în mână, că nu am dreptate, asta scrie în orice manual de business: traficul aviatic intern este barometrul atractivităţii economice a unui oraş„. Liderul liberal nu l-a iertat nici pe preşedintele CJ, Maricel Popa: „Avea şansa să folosească Aeroportul ca un catalizator al afacerilor în Iaşi, aşa cum se face oriunde în lume“. Deputatul liberal s-a referit şi la anularea curselor aeriene operate de Ernest Airlines la Iaşi. Compania a anunţat că zborurile către Cuneo şi Verona vor fi suspendate din octombrie până în primăvară. În comunicatul remis inclusiv redacţiei noastre, Ernest Airlines promite rambursarea costului călătoriei către cei care au apucat să-şi facă rezervări înaintea anun­ţului de suspendare.

Bodea cere însă să fie publicată valoarea acestor bilete vândute deja, precum şi cuantumul datorat de companie Aeroportului Iaşi pentru perioada de operare. „Cine are de cerut banii înapoi de pe bilete de avion neonorate de companie să îi caute pe directorul Aeroportului şi preşedintele CJ Iaşi, adică cei care au girat această scamatorie“, a mai spus Bodea, prezentând fotografii cu cei doi lângă stafful companiei, la lansarea zborurilor, la începutul verii. Compania a anunţat că „decizia se datorează unui plan de îmbunătăţire pentru piaţa din România, dar şi pentru pieţe din Europa, care include extinderea flotei cu 4 noi aeronave - toate A320, pânã în aprilie 2019. Rutele existente se vor păstra, dar se vor adăuga şi altele noi“. De remarcat însă că cei de la Ernest au uitat să notifice şi Aeroportul Iaşi în legătură cu suspendarea zborurilor. De cealaltă parte, Cătălin Bulgariu, directorul general al Aeroportului, le-a reproşat liberalilor că ignoră recordurile de trafic înregistrate şi că „nici aşa nu e bun, că văd numai război“. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri