anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Ce se întâmplă? (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

Specialiştii spun că în baza legislaţiei în vigoare sunt create premizele pentru instituirea din nou a stării de urgenţă în România, ca urmare a ceşterii numărului de îmbolnăviri cu SARS Cov 2. Numai că, la acest moment situaţia pare scăpată de sub control, iar guvernanţii nu pot decât să mai lungească starea de alertă pentru că de! se apropie alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Din luna martie, au ţinut-o tot cu măsuri pompieristice şi nimeni nu a avut capacitatea, disponibilitatea şi intuiţia de a gândi în perspectivă. S-a mers pe ideea că vine vara, creşte temperatura şi virusul se va…topi (sic!). N-a fost să fie şi nici nu sunt indicii că am învăţat ceva din evoluţia şi consecinţele grave ale acestei pandemii. Dar nimic!

Oamenii mor cu sutele şi miile cât de virus, cât de comorbidități, alte mii vin din urmă infectaţi, spitalele sunt sufocate de pacienţi, iar personalul medical este extenuat şi insuficient. Medicii sunt îngrijoraţi din cauza lipsei de paturi libere la ATI şi în aceste condiții nu este departe momentul in care cineva va hotărî cine trăieşte şi cine nu… În tot acest timp, în ţară se petrec lucruri nu curioase, ci de-a dreptul dramatice, care frizează inconştienţa şi neprofesionalismul.

De la început s-a refuzat testarea în masă, cu toate recomandările organismelor internaţionale. Achiziţiile de măşti şi aparatură medicală au încăput pe mâna unor nepricepuţi lacomi, spitalele de campanie amplasate în diferite localităţi nu funcţionează, unele s-au dărâmat, cum este cazul celui din Bacău, iar cel de lângă Iaşi stă nefuncţional din motive de ping-pong politic.

Însă cel mai grav mi se pare a fi fost refuzul autorităţilor române, politice şi sanitare de a permite, de a crea urgent condiţiile pentru producerea la Iaşi a Redemsivirului, aşa cum a procedat Ungaria. Numai că acestora Antibiotice le-a demonstrat valoarea si a câştigat cu cu câteva zile în urmă licitața organizată de Comisia Europeană pentru unul dintre cele mai utilizate antibiotice în pandemie.  

Este incalificabilă această indiferenţă. Parcă retrăim “ciuma lui Caragea”, moment în care boala a dezorganizat întreaga viață citadină. Ce se întâmplă? Am căpiat cu toţii, ne-am dezumanizat, suntem subjugaţi numai de interese materiale rezolvate prin intermediul politicii? Nu vi se pare că se repetă ad litteram spusele lui Ion Ghica într-una din scrisorile sale? „Venit domn pe puțini ani, Caragea căuta să adune cât mai curând o avere cu care să poată trăi măreț în străinătate. Prin urmare, el a lăsat un mare nume în felul jafurilor. Se zicea în țară până mai deunăzi că se fură ca în vremea lui Caragea.”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.