Ce se întâmplă? (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Ce se întâmplă? (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Specialiştii spun că în baza legislaţiei în vigoare sunt create premizele pentru instituirea din nou a stării de urgenţă în România, ca urmare a ceşterii numărului de îmbolnăviri cu SARS Cov 2. Numai că, la acest moment situaţia pare scăpată de sub control, iar guvernanţii nu pot decât să mai lungească starea de alertă pentru că de! se apropie alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Din luna martie, au ţinut-o tot cu măsuri pompieristice şi nimeni nu a avut capacitatea, disponibilitatea şi intuiţia de a gândi în perspectivă. S-a mers pe ideea că vine vara, creşte temperatura şi virusul se va…topi (sic!). N-a fost să fie şi nici nu sunt indicii că am învăţat ceva din evoluţia şi consecinţele grave ale acestei pandemii. Dar nimic!

Oamenii mor cu sutele şi miile cât de virus, cât de comorbidități, alte mii vin din urmă infectaţi, spitalele sunt sufocate de pacienţi, iar personalul medical este extenuat şi insuficient. Medicii sunt îngrijoraţi din cauza lipsei de paturi libere la ATI şi în aceste condiții nu este departe momentul in care cineva va hotărî cine trăieşte şi cine nu… În tot acest timp, în ţară se petrec lucruri nu curioase, ci de-a dreptul dramatice, care frizează inconştienţa şi neprofesionalismul.

De la început s-a refuzat testarea în masă, cu toate recomandările organismelor internaţionale. Achiziţiile de măşti şi aparatură medicală au încăput pe mâna unor nepricepuţi lacomi, spitalele de campanie amplasate în diferite localităţi nu funcţionează, unele s-au dărâmat, cum este cazul celui din Bacău, iar cel de lângă Iaşi stă nefuncţional din motive de ping-pong politic.

Însă cel mai grav mi se pare a fi fost refuzul autorităţilor române, politice şi sanitare de a permite, de a crea urgent condiţiile pentru producerea la Iaşi a Redemsivirului, aşa cum a procedat Ungaria. Numai că acestora Antibiotice le-a demonstrat valoarea si a câştigat cu cu câteva zile în urmă licitața organizată de Comisia Europeană pentru unul dintre cele mai utilizate antibiotice în pandemie.  

Este incalificabilă această indiferenţă. Parcă retrăim “ciuma lui Caragea”, moment în care boala a dezorganizat întreaga viață citadină. Ce se întâmplă? Am căpiat cu toţii, ne-am dezumanizat, suntem subjugaţi numai de interese materiale rezolvate prin intermediul politicii? Nu vi se pare că se repetă ad litteram spusele lui Ion Ghica într-una din scrisorile sale? „Venit domn pe puțini ani, Caragea căuta să adune cât mai curând o avere cu care să poată trăi măreț în străinătate. Prin urmare, el a lăsat un mare nume în felul jafurilor. Se zicea în țară până mai deunăzi că se fură ca în vremea lui Caragea.”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.