anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Consiliul Concurenţei face o amplă investigaţie la Iaşi. La Bucureşti s-a dat o amendă uriaşă, de jumătate de milion de euro

Ce se întâmplă pe piaţa taximetriei la Iaşi? Practici neconcurenţiale şi cartelizare?

GALERIE
taxiuri-Iasi
 • taxiuri-Iasi
- +

Şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu (foto), aflat ieri la Iaşi, a anunţat că instituţia este pe cale să finalizeze două investigaţii importante în judeţ. Una din acestea priveşte companiile de taximetrie, iar o alta se referă la firmele de repartitoare. Nu s-au oferit detalii, dar se poate bănui ce poate cerceta Consiliul Concurenţei. O investigaţie recentă a taximetriei, în Bucureşti, s-a finalizat cu o amendă uriaşă: 500.000 de euro.

Consiliul Concurenţei este pe cale să finalizeze două investigaţii importante la Iaşi: una în ceea ce priveşte companiile de taximetrie, iar o alta privind firmele de repartitoare. Preşedintele instituţiei, Bog­dan Chiriţoiu, s-a aflat ieri în Ca­pitala Moldovei pentru a se întâlni cu autorităţi locale şi companii din regiune. „Investigaţia legată de taximetrie este în lucru. Pe taximetre am dat amenzi în patru-cinci oraşe, dar asta nu înseamnă că dăm automat şi la Iaşi. Ancheta pe firmele de repartitoare ne aşteptăm să o terminăm în lunile urmă­toare“, a declarat Chiriţoiu, fără a oferi alte detalii. Una din cele mai mari amenzi date recent în domeniul taximetriei a vizat opt firme din Bucureşti şi din Ilfov, sancţionate cu 500.000 de euro. Motivul: „Partici­parea la o înţelegere tacită/practică concertată având ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane în regim de taxi“. Celelalte amenzi date în ţară au avut, cu mici dife­renţe, acelaşi motiv.

Relaţia Primărie - CTP

O altă problemă ridicată ieri la Iaşi a fost delegarea serviciului de transport public în comun de Pri­măria Iaşi către Compania de Trans­port Public (CTP). În prezent, acest serviciu este delegat doar pe o perioadă de doi ani, avizul Con­siliului Concurenţei fiind valabil până în luna octombrie 2018. Re­cent, Primăria a publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene faptul că intenţionează să încredinţeze direct din nou serviciul către CTP.  „Prin ADN-ul nostru, noi trebuie să credem în licitaţie. Că ne place sau nu ne place, legea achiziţiilor publice, care este o lege europeană, dă posibilitatea primăriilor să-şi încredinţeze serviciul direct în anumite condiţii, printre care şi acest aviz pe care trebuie să-l dăm noi ca să ne asigurăm că nu este un tarif excesiv, că nu sunt cheltuieli excesive. Dacă Primăria vrea să facă licitaţie, e binevenită licitaţia; dacă din varii motive se consideră să încredinţeze serviciul operatorului propriu, poate să facă asta cu respectarea cadrului legal“, a declarat Bogdan Chiriţoiu. Potrivit acestuia, înainte să încredinţeze din nou serviciul, Primăria trebuie să ceară avizul CC, moment în care va fi analizată situaţia mai în detaliu.
 
În ceea ce priveşte activitatea de salubritate, Chiriţoiu a precizat că nu au fost reclamaţii, în contextul în care Salubris are monopol pe această activitate în oraşul Iaşi până în 2022. În schimb, Chiriţoiu a su­bliniat o altă problemă. „Legea spune că, dacă încredinţezi direct, nu ai voie să desfăşori această acti­vitate în alte regiuni. Autorităţile care încredinţează direct trebuie să fie conştiente că-l handicapează pe acel operator, acea companie nu se va putea extinde, într-un fel operatorul propriu este ţinut încătuşat, îi dau un avantaj dar îl şi blochezi“, a punctat Chiriţoiu.
 
Aeroportul Iaşi:probleme cu ajutorul CJ
 

El a făcut referire şi la Aeroportul Internaţional Iaşi, aflat sub autoritatea Consiliului Judeţean, în con­diţiile în care administraţia locală a anunţat că va demara noi investiţii. „Aşteptăm proiectul. Aeroportul Iaşi este unul dintre puţinele aeroporturi din ţară, alături de Bu­cureşti, Timişoara şi Cluj, care au ajuns la o dimensiune care le permite să trăiască pe picioare proprii, unde nevoia de subvenţie a dis­părut, sau oricum e mult redusă“, a mai precizat Chiriţoiu, în contextul în care finanţarea unor investiţii de către autorităţi publice ar putea fi considerată, în unele cazuri, ajutor de stat. Preşedintele Consiliului Con­curenţei a venit la Iaşi cu alţi opt experţi ai instituţiei, care au ţinut ieri prezentări în faţa autorităţilor locale şi reprezentanţi ai unor companii din zona de nord-est. În context, Chiriţoiu a menţionat că cele mai frecvente practici care determină sancţionarea agenţilor economici vizează fixarea de preţ şi împărţirea teritoriului. Consiliul Concurenţei a demarat o campanie naţională de informare, cu caracter preventiv, startul acestei caravane fiind dat ieri la Iaşi. Alte şapte întâlniri cu autorităţi şi mediul de afaceri sunt programate şi în celelalte regiuni ale ţării pe parcursul acestui an. Astăzi, experţii instituţiei se vor întâlni cu reprezentanţi ai mediului academic ieşean. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X