Ce se întâmplă pe piaţa taximetriei la Iaşi? Practici neconcurenţiale şi cartelizare?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Consiliul Concurenţei face o amplă investigaţie la Iaşi. La Bucureşti s-a dat o amendă uriaşă, de jumătate de milion de euro

Ce se întâmplă pe piaţa taximetriei la Iaşi? Practici neconcurenţiale şi cartelizare?

GALERIE
taxiuri-Iasi
  • taxiuri-Iasi
- +

Şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu (foto), aflat ieri la Iaşi, a anunţat că instituţia este pe cale să finalizeze două investigaţii importante în judeţ. Una din acestea priveşte companiile de taximetrie, iar o alta se referă la firmele de repartitoare. Nu s-au oferit detalii, dar se poate bănui ce poate cerceta Consiliul Concurenţei. O investigaţie recentă a taximetriei, în Bucureşti, s-a finalizat cu o amendă uriaşă: 500.000 de euro.

Consiliul Concurenţei este pe cale să finalizeze două investigaţii importante la Iaşi: una în ceea ce priveşte companiile de taximetrie, iar o alta privind firmele de repartitoare. Preşedintele instituţiei, Bog­dan Chiriţoiu, s-a aflat ieri în Ca­pitala Moldovei pentru a se întâlni cu autorităţi locale şi companii din regiune. „Investigaţia legată de taximetrie este în lucru. Pe taximetre am dat amenzi în patru-cinci oraşe, dar asta nu înseamnă că dăm automat şi la Iaşi. Ancheta pe firmele de repartitoare ne aşteptăm să o terminăm în lunile urmă­toare“, a declarat Chiriţoiu, fără a oferi alte detalii. Una din cele mai mari amenzi date recent în domeniul taximetriei a vizat opt firme din Bucureşti şi din Ilfov, sancţionate cu 500.000 de euro. Motivul: „Partici­parea la o înţelegere tacită/practică concertată având ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane în regim de taxi“. Celelalte amenzi date în ţară au avut, cu mici dife­renţe, acelaşi motiv.

Relaţia Primărie - CTP

O altă problemă ridicată ieri la Iaşi a fost delegarea serviciului de transport public în comun de Pri­măria Iaşi către Compania de Trans­port Public (CTP). În prezent, acest serviciu este delegat doar pe o perioadă de doi ani, avizul Con­siliului Concurenţei fiind valabil până în luna octombrie 2018. Re­cent, Primăria a publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene faptul că intenţionează să încredinţeze direct din nou serviciul către CTP.  „Prin ADN-ul nostru, noi trebuie să credem în licitaţie. Că ne place sau nu ne place, legea achiziţiilor publice, care este o lege europeană, dă posibilitatea primăriilor să-şi încredinţeze serviciul direct în anumite condiţii, printre care şi acest aviz pe care trebuie să-l dăm noi ca să ne asigurăm că nu este un tarif excesiv, că nu sunt cheltuieli excesive. Dacă Primăria vrea să facă licitaţie, e binevenită licitaţia; dacă din varii motive se consideră să încredinţeze serviciul operatorului propriu, poate să facă asta cu respectarea cadrului legal“, a declarat Bogdan Chiriţoiu. Potrivit acestuia, înainte să încredinţeze din nou serviciul, Primăria trebuie să ceară avizul CC, moment în care va fi analizată situaţia mai în detaliu.
 
În ceea ce priveşte activitatea de salubritate, Chiriţoiu a precizat că nu au fost reclamaţii, în contextul în care Salubris are monopol pe această activitate în oraşul Iaşi până în 2022. În schimb, Chiriţoiu a su­bliniat o altă problemă. „Legea spune că, dacă încredinţezi direct, nu ai voie să desfăşori această acti­vitate în alte regiuni. Autorităţile care încredinţează direct trebuie să fie conştiente că-l handicapează pe acel operator, acea companie nu se va putea extinde, într-un fel operatorul propriu este ţinut încătuşat, îi dau un avantaj dar îl şi blochezi“, a punctat Chiriţoiu.
 
Aeroportul Iaşi:probleme cu ajutorul CJ
 

El a făcut referire şi la Aeroportul Internaţional Iaşi, aflat sub autoritatea Consiliului Judeţean, în con­diţiile în care administraţia locală a anunţat că va demara noi investiţii. „Aşteptăm proiectul. Aeroportul Iaşi este unul dintre puţinele aeroporturi din ţară, alături de Bu­cureşti, Timişoara şi Cluj, care au ajuns la o dimensiune care le permite să trăiască pe picioare proprii, unde nevoia de subvenţie a dis­părut, sau oricum e mult redusă“, a mai precizat Chiriţoiu, în contextul în care finanţarea unor investiţii de către autorităţi publice ar putea fi considerată, în unele cazuri, ajutor de stat. Preşedintele Consiliului Con­curenţei a venit la Iaşi cu alţi opt experţi ai instituţiei, care au ţinut ieri prezentări în faţa autorităţilor locale şi reprezentanţi ai unor companii din zona de nord-est. În context, Chiriţoiu a menţionat că cele mai frecvente practici care determină sancţionarea agenţilor economici vizează fixarea de preţ şi împărţirea teritoriului. Consiliul Concurenţei a demarat o campanie naţională de informare, cu caracter preventiv, startul acestei caravane fiind dat ieri la Iaşi. Alte şapte întâlniri cu autorităţi şi mediul de afaceri sunt programate şi în celelalte regiuni ale ţării pe parcursul acestui an. Astăzi, experţii instituţiei se vor întâlni cu reprezentanţi ai mediului academic ieşean. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a fost multă vreme tabu ipoteza că virusul care a provocat COVID-19 ar fi scăpat din Laboratorul din Wuhan?

Alexandru LĂZESCU

De ce a fost multă vreme tabu ipoteza că virusul care a provocat COVID-19 ar fi scăpat din Laboratorul din Wuhan?

Procedeele, dezvăluite recent, prin care a fost discreditată timp de aproape un an şi jumătate o teorie de bun simţ, aceea că virusul care a provocat pandemia ar fi putut proveni de la Laboratorul de Virusologie din Wuhan, ilustrează corupţia din domenii ştiinţifice cu mare miză financiară şi maniera în care „ştiinţa” a fost politizată.

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre parabole

Nichita DANILOV

Câte ceva despre parabole

Am trăit într-o lume parabolică. Într-o comunitate închisă. Prizoniera propriilor dogme. O lume în care predomina elementul religios. Am trăit într-o lume în care Evul Mediu era la el acasă. Dogmele şi cutumele unei astfel de lumi mi s-au imprimat adânc în suflet, încă din fragedă copilărie.

Sociologia teatrală şi critica vie

Dana ȚABREA

Sociologia teatrală şi critica vie

Două chestiuni din volumul al doilea de Teatru în diorame, semnat de Miruna Runcan, oglindind perioada comunistă dintre anii 1965 şi 1977, care reprezintă, în opinia autoarei, intervalul cel mai suportabil existenţial şi de efervescenţă teatrală din zbuciumata istorie a comunismului românesc, merită să fie supuse atenţiei: investigaţia sociologică asupra teatrului a lui Pavel Câmpeanu în contextul în care facultăţile şi institutele de cercetare sociologică fuseseră închise şi dezbaterea cu privire la actul critic.

O scrisoare din RFG

Michael ASTNER

O scrisoare din RFG

Prin aprilie, la Amnaş fiind, am găsit într-un dulap o scrisoare veche primită de ai mei de la soţia unuia dintre fraţii lui tata, scrisoare scrisă şi trimisă după ce fuseseră în vizită în România. Pe cât de banală pare, pe tot atât de interesantă este totuşi această relativ scurtă misivă venită din Republica Federală Germania, deci din Germania de Vest. Iat-o:

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.