Unchiul lui Chirica scapă de amendă, după ce a distrus o banca în parc. Şefii Poliţiei Locale au refuzat să trimită înregistrăile video
“Unchiul Vasile” a semnat procesul verbal de contraventie fara sa faca alte mentiuni, da (...)
citeste totmarti, 05.07.2022
În cazuri de şoc anafilactic, care poate apărea la cei predispuşi ca urmare a înţepăturilor de insecte, dar şi la unele medicamente sau chiar alimente, viaţa poate depinde de intervenţia medicală specializată în câteva minute. Ce te faci însă dacă eşti în câmp? Există soluţii care îţi pot salva viaţa: aşa-numitele Pen-uri (stilou): injecţii cu doze mici de adrenalină. Cât costă acestea şi cum acţionează?
Un apel la 112 efectuat ieri la prânz anunţa o nouă reacţie alergică la înţepătura de albine. Un bărbat de 45 de ani, din Schitu Duca, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost înţepat de albine. Potrivit urgentiştilor, pacientul prezenta o reacţie alergică minoră şi, după ce a primit primul ajutor, a fost transportat în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ pentru investigaţii suplimentare. În contextul ultimei săptămâni, în care peste 10 persoane au ajuns la spitalele din Iaşi cu reacţii alergice după ce au fost înţepate de albine, - una dintre ele pierzându-şi viaţa în locul în care a fost atacată de insecte -, „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă opinia unor medici legată de reacţia cea mai severă din aceste situaţii - şocul anafilactic.
Potrivit medicilor urgentişti, un pacient care face şoc anafilactic este considerat o urgenţă de grad zero, pentru care timpul de intervenţie este esenţial. Odată ajunsă la locul solicitării, echipa medicală, formată fie din asistent medical, fie din medic şi ambulanţier/paramedic, îi administrează victimei tratament intravenos cu adrenalină şi fluide. „Pe echipajele de intervenţie pre-spital avem fiole cu adrenalină de 1 ml. Această cantitate implică unele efecte adverse, - inclusiv stopul cardio-respirator -, motiv pentru care numai o persoană specializată poate administra o asemenea cantitate. Oamenii obişnuiţi care se ştiu alergici, care au mai avut episoade de şoc anafilactic, îşi pot procura doze preumplute cu adrenalină, numite Pen-uri (n.r. - pen#stilou, în limba engleză), care conţin, în general, 0,3 ml, deci o cantitate de substanţă de trei ori mai mică decât cea folosită pe ambulanţe“, a precizat dr. Ovidiu Popa, medic specialist UPU-SMURD. Conform medicului, adrenalina (n.r. - cunoscută şi cu numele de epinefrină) este principalul ajutor în caz de şoc anafilactic. Adrenalina se administrează, în general, în venă, dar poate fi introdusă în corp şi subcutanat (sub piele) - aceasta fiind forma recomandată celor care îşi fac injecţia nefiind specializaţi în acest sens. Soluţia se administrează în caz de şoc anafilactic pentru atenuarea obstrucţiei căilor respiratorii care blochează respiraţia victimei, provocându-i decesul. „Pen-ul nu mai implică riscuri pentru pacient, pentru că este dozat în mod special pentru o astfel de folosire. Este, în schimb, o soluţie mai scumpă, nu foarte accesibilă. Totuşi, oamenilor alergici şi celor care lucrează în medii de risc, cum ar fi în apicultură, le sunt recomandate astfel de doze tocmai pentru că le sunt utile“, a adăugat urgentistul.
Preţul unui „Pen“ este de 150-200 lei
Conform unor site-uri de specialitate, preţul autoinjectoarelor cu adrenalină variază între 150 şi 200 de lei. Pentru siguranţa pacienţilor, specialiştii recomandă achiziţionarea unui kit cu două pen-uri astfel încât, dacă victima greşeşte administrarea primei doze, să şi-o administreze corect măcar pe a doua. Aşa-numitul pen este alcătuit dintr-o seringă preumplută cu adrenalină inclusă într-un dispozitiv automat pentru autoinjectare. O doză de 0,3 ml soluţie injectabilă conţine adrenalină 300 micrograme şi excipienţi: clorură de sodiu, metabisulfit de sodiu (E223), acid clorhidric, apă pentru preparate injectabile. Şocul anafilactic după înţepăturile de albine este o reacţie extremă care se manifestă prin scăderea tensiunii, obstrucţia căilor respiratorii şi hipoxie (n.r. - scăderea cantităţii de oxigen în ţesuturi). Şocul apare ca o reacţie dintre substanţa străină intrată în corp, în cazul discutat veninul insectei, şi unele globule albe. Odată cu intrarea substanţei în corp, se produce un edem laringian cu blocarea căilor respiratorii, iar tensiunea scade. „E ca şi cum persoana respectivă este strânsă de gât şi sângele nu mai circulă, iar atunci inima se opreşte“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.
Cine este predispus
Simptomele şocului anafilactic apar, de obicei, în termen de câteva minute de la expunerea la un alergen. Uneori, se întâmplă să apară la jumătate de oră. sau chiar mai mult după expunere. Printre principalele simptome se numără reacţiile cutanate, mâncărimile, înroşirea pielii, o senzaţie de căldură, senzaţia unui nod în gât, îngustarea căilor respiratorii, umflarea limbii, respiraţie şuierătoare, greaţă, vărsături, ameţeli, leşin, diaree. Sistemul imunitar produce anticorpi pentru a se apară împotriva substanţelor străine, un lucru de altfel foarte bun atunci când o astfel de substanţă este dăunătoare. Însă sistemul imunitar al anumitor oameni reacţionează în mod exagerat la unele substanţe care nu ar trebui să provoace nicio reacţie alergică. Atunci când se întâmplă acest lucru, sistemul imunitar declanşează o reacţie în lanţ. Există mai multe tipuri de alergeni care pot declanşa celor predispuşi reacţii anafilactice, printre care veninul unor insecte, anumite medicamente, în special penicilină, anumite alimente (nucile, alune, căpşune, anumite anestezice etc.). Nu există foarte mulţi factori de risc în ceea ce priveşte şocul anafilactic, însă este foarte important să luaţi în calcul istoria personală, anumite alergii de care suferiţi, dar şi astmul şi istoricul familial. O astfel de reacţie anafilactică poate ameninţa viaţa la propriu, pentru că nu veţi mai putea respira corespunzător, iar inima se va opri din funcţionare. Primul pas în caz de şoc anafilactic este acela de a contacta serviciile de urgenţă. Dacă pacientul nu mai poate respira, trebuie aşezat în poziţie verticală, iar dacă apare stopul respirator, atunci este nevoie de manevre de resuscitare cardiopulmonară.
Cuvinte cheie: + înţepături, insecte, şoc anafilactic, stilou, pen
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Djokovic s-a calificat în semifinale la Wimbledon. Meciul a durat 3,5 ore
Ionuţ Stroe (PNL): Mai devrem sau mai târziu, trebuie să eliminăm pensiile speciale
Trebuie impozitaţi profesorii care dau meditaţii? Ce spune preşedintele Klaus Iohannis?
Euro s-a prăbușit la un minim istoric față de dolar. Cum este în comparație cu francul elvețian
Noua subvariantă a coronavirusului vine din India și este de 5 ori mai infecțioasă
VIDEO Rechin alungat cu mopul. Panica a cuprins turiștii ce se relaxau pe o plajă din Turcia
Vânător de trofee, care a ucis lei și elefanți, găsit împușcat lângă mașina sa
VIDEO Tatjana Maria, mamă a doi copii, prima semifinalistă de la Wimbledon 2022
Un pasager care venea din Norvegia a murit în microbuz, la Moțca
COVID revine la Iași. Numărul pacienților, triplat într-o săptămână
CE Înot Juniori: David Popovici, în finala de la 200 m liber
Statul împarte inegal: David Popovici - 100.000 € pentru aur mondial. Un aur olimpic - 70.000 €
VIDEO Accident terifiant: Un elicopter se prăbușește pe nava USS Green Bay. Trei morți
VIDEO Noua rachetă cu microunde de mare putere a SUA. Stinge „lumina” în aparatele inamice
VIDEO ”Cadavru” transportat pe capota mașinii în Timișoara. Secretul trupului
Incendiu puternic de vegetație, pus intenționat dintr-un motiv penibil!
De ce începe un nou val de Covid-19, deşi mulţi sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală
Tras în țeapă în propria poartă. Bărbat străpuns de o țepușă sărind gardul
Incendiu la Războieni. Un bărbat rănit în timp ce își salva animalele
FOTO Iată de ce Clujul este mult înaintea Iașului. Ce face Boc în loc de plantat panseluțe
Sincope în furnizarea cu apă în județul Iași. Seceta își arată colții
Bătălie dură între doi grei ai industriei europene pentru banii Armatei Române
Stoltenberg: NATO a lansat procesul de ratificare pentru aderarea Suediei şi Finlandei
O căţeluşă fără stăpân, călcată intenţionat cu maşina, a fost salvată de poliţişti
Cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni. Un nou val de căldură din 18 iulie
Pompierii români intervin azi pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie izbucnit la nord de Atena
Doi nou-născuţi în stare gravă, preluaţi de la Iaşi şi duşi la Pisa de o aeronavă C-27 J Spartan
Puteți primi 600 de euro pentru un zbor anulat, anunță ANPC. Care sunt pașii
Prima veste buna pe care o vei primi in cadrul unui curs de public speaking! (P)
Profesoară hărțuită 10 ani pentru că a avertizat despre mafia de la olimpiadele şcolare
Vrei să devii pompier? Zeci de locuri scoase la concurs în Iaşi
Mexic: Şapte membri ai aceleiaşi familii asasinaţi în estul ţării
Cui i-e frică de recensământ? Iaşul, sub media pe ţară. Când vei fi vizitat acasă
Meseria cu salariu de 3.000 euro pentru care nu e nevoie de Bac sau experienţă
O furtună geomagnetică va lovi miercuri Pământul. Ce fenomene periculoase se pot întâmpla
Apă potabilă, cu program la Pietrărie şi Păun. Urmează Iaşul?
Domnul Goe. Chirica, eternul repetent al fondurilor europene (P)
Corpurile de iluminat din lemn și modul în care acestea transformă designul interior al casei (P)
Trupul sucevencei ucise de rechin, găsit la două zile după ce fusese dată dispărută de la hotel
Deputatul Marius Ostaficiuc: Stop abuzurilor împotriva jurnalismului! (P)
China neagă că vrea să preia Luna, ca parte a unui program militar
Cătălin ONOFREIDe ţinut minte |
Briscan ZARACine mai vrea să fie liber |
Cristina DANILOVCurcubeul deasupra unei lumi intolerante |
Nichita DANILOVUzul raţiunii |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.