anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ce se poate face totuşi dacă te-au înţepat insecte şi faci şoc anafilactic? Iată „stiloul“ care îţi poate salva viaţa

GALERIE
pen
 • pen
- +

În cazuri de şoc anafilactic, care poate apărea la cei predispuşi ca urmare a înţepăturilor de insecte, dar şi la unele medicamente sau chiar alimente, viaţa poate depinde de intervenţia medicală specializată în câteva minute. Ce te faci însă dacă eşti în câmp? Există soluţii care îţi pot salva viaţa: aşa-numitele Pen-uri (stilou): injecţii cu doze mici de adrenalină. Cât costă acestea şi cum acţionează? 

Un apel la 112 efectuat ieri la prânz anunţa o nouă reacţie alergică la înţepătura de albine. Un bărbat de 45 de ani, din Schitu Duca, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost înţepat de albine. Potrivit urgentiştilor, pa­cientul prezenta o reacţie alergică minoră şi, după ce a primit primul ajutor, a fost transportat în Uni­tatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ pentru investigaţii suplimentare. În contextul ultimei săptămâni, în care peste 10 persoane au ajuns la spitalele din Iaşi cu reacţii alergice după ce au fost înţepate de albine, - una dintre ele pierzân­du-şi viaţa în locul în care a fost atacată de insecte -, „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă opinia unor medici legată de reacţia cea mai severă din aceste situaţii - şocul anafilactic.

Urgenţă de grad zero

Potrivit medicilor urgentişti, un pacient care face şoc anafilactic este considerat o urgenţă de grad zero, pentru care timpul de intervenţie este esenţial. Odată ajunsă la locul solicitării, echipa medicală, formată fie din asistent medical, fie din medic şi ambulanţier/paramedic, îi adminis­trea­ză victimei tratament intravenos cu adrenalină şi fluide. „Pe echi­pajele de intervenţie pre-spital avem fiole cu adrenalină de 1 ml. Această cantitate implică unele efecte adverse, - inclusiv stopul cardio-respirator -, motiv pentru care numai o persoană specializată poate administra o asemenea cantitate. Oamenii obişnuiţi care se ştiu alergici, care au mai avut episoade de şoc anafilactic, îşi pot procura doze preumplute cu adrenalină, nu­mite Pen-uri (n.r. - pen#stilou, în limba engleză), care conţin, în general, 0,3 ml, deci o cantitate de substanţă de trei ori mai mică decât cea folosită pe ambulan­ţe“, a precizat dr. Ovidiu Popa, medic specialist UPU-SMURD. Conform medicului, adrenalina (n.r. - cunoscută şi cu numele de epinefrină) este principalul ajutor în caz de şoc anafilactic. Adre­nalina se administrează, în general, în venă, dar poate fi introdusă în corp şi subcutanat (sub piele) - aceasta fiind forma recomandată celor care îşi fac injecţia nefiind specializaţi în acest sens. Soluţia se administrează în caz de şoc anafilactic pentru atenuarea obs­trucţiei căilor respiratorii care blochează respiraţia victimei, provocându-i decesul. „Pen-ul nu mai implică riscuri pentru pa­cient, pentru că este dozat în mod special pentru o astfel de folosire. Este, în schimb, o so­luţie mai scumpă, nu foarte ac­cesibilă. Totuşi, oamenilor alergici şi celor care lucrează în me­dii de risc, cum ar fi în apicultură, le sunt recomandate astfel de doze tocmai pentru că le sunt utile“, a adăugat urgentistul. 

Preţul unui „Pen“ este de 150-200 lei

Conform unor site-uri de specialitate, preţul autoinjectoarelor cu adrenalină variază între 150 şi 200 de lei. Pentru siguranţa pa­cienţilor, specialiştii recomandă achiziţionarea unui kit cu două pen-uri astfel încât, dacă victima greşeşte administrarea primei doze, să şi-o administreze corect măcar pe a doua. Aşa-numitul pen este alcătuit dintr-o seringă preumplută cu adrenalină inclusă într-un dispozitiv automat pentru autoinjectare. O doză de 0,3 ml soluţie injectabilă conţine adrenalină 300 micrograme şi exci­pienţi: clorură de sodiu, meta­bisulfit de sodiu (E223), acid clor­hidric, apă pentru preparate injectabile. Şocul anafilactic după înţepăturile de albine este o reacţie extremă care se manifestă prin scăderea tensiunii, obstrucţia căilor respiratorii şi hipoxie (n.r. - scăderea cantităţii de oxigen în ţesuturi). Şocul apare ca o reacţie dintre substanţa străină intrată în corp, în cazul discutat veninul insectei, şi unele globule albe. Odată cu intrarea substanţei în corp, se produce un edem laringian cu blocarea căilor respiratorii, iar tensiunea scade. „E ca şi cum persoana respectivă este strânsă de gât şi sângele nu mai circulă, iar atunci inima se opreşte“, a arătat profesorul Dia­na Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Cine este predispus

Simptomele şocului anafilactic apar, de obicei, în termen de câteva minute de la expunerea la un alergen. Uneori, se întâmplă să apară la jumătate de oră. sau chiar mai mult după expunere. Printre principalele simptome se numără reacţiile cutanate, mâncărimile, înroşirea pielii, o senzaţie de căldură, senzaţia unui nod în gât, îngustarea căilor respiratorii, um­flarea limbii, respiraţie şuieră­toare, greaţă, vărsături, ameţeli, le­şin, diaree. Sistemul imunitar produce anticorpi pentru a se apară împotriva substanţelor stră­ine, un lucru de altfel foarte bun atunci când o astfel de substanţă este dăunătoare. Însă sistemul imunitar al anumitor oameni reacţionează în mod exagerat la unele substanţe care nu ar trebui să provoace nicio reacţie alergică. Atunci când se întâmplă acest lucru, sistemul imunitar declan­şează o reacţie în lanţ. Există mai multe tipuri de alergeni care pot declanşa celor predispuşi reacţii anafilactice, printre care veninul unor insecte, anumite medicamente, în special penicilină, anumite alimente (nucile, alune, căpşune, anumite anestezice etc.). Nu există foarte mulţi factori de risc în ceea ce priveşte şocul anafilactic, însă este foarte important să luaţi în calcul istoria personală, anumite alergii de care suferiţi, dar şi astmul şi istoricul familial. O astfel de reacţie anafilactică poate ameninţa viaţa la propriu, pentru că nu veţi mai putea respira corespunzător, iar inima se va opri din funcţionare. Primul pas în caz de şoc anafilactic este acela de a contacta serviciile de urgenţă. Dacă pacientul nu mai poate respira, trebuie aşezat în poziţie verticală, iar dacă apare stopul respirator, atunci este nevoie de manevre de resuscitare cardiopulmonară. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

La umplut piscina

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.