Un caz disperat cu un regizor: Ping-pong cu bolnavii cronici ce vor vaccin anti COVID
Pe lânga iesenii de peste 65 de ani, sau tineri dar cu boli asociate, exista si cazuri excepti (...)
citeste totvineri, 22.01.2021
Criza cu care se confruntă în prezent democraţia liberală este una reală şi serioasă însă e greu de spus dacă modelul autocratic alternativ de la Beijing, care în acest moment pare să fie mai stabil şi mai eficient, va fi viabil pe termen lung.
Dacă sunt întrebaţi mulţi români vor spune probabil că avem cei mai nenorociţi politicieni de pe planetă, că multe dintre întâmplările de aici sunt posibile doar în România. Adesea, se face trimitere la „democraţiile consolidate“ ca exemple de bune practici. Ei bine, vestea proastă, îngrijorătoare, este că în anii din urmă atmosfera din mediul politic s-a deteriorat considerabil chiar în locurile considerate tradiţional modele de referinţă din acest punct de vedere. Marea Britanie e practic paralizată de un Brexit ale cărui deznodământ şi consecinţe, politice, economice, sociale, în materie de securitate, sunt imposibil de prevăzut deşi ne despart doar câteva săptămâni de data de 29 martie când vom consfinţi în mod formal separarea ţării de Uniunea Europeană. În timp ce peste ocean am intrat în a doua lună de blocaj bugetar, deja cel mai lung din istoria Statelor Unite. Din această cauză 800 de mii de funcţionari din aparatul de stat nu-şi primesc salariile, instituţii publice sunt închise, sunt afectate servicii de bază. De pildă, la Departamentul Comerţului lucrează doar o treime din personal în condiţiile în care sunt în curs negocieri critice cu China în acest domeniu. Sunt probleme serioase şi în Franţa, unde protestele „vestelor galbene“ au căpătat accente revoluţionare care pun în discuţie chiar fundamentele actualului sistem politic.
În ultimele trei secole transformările remarcabile din interiorul lumii occidentale, dar şi în afara acesteia, progresul în plan economic si social, au avut loc sub bagheta anglo-saxonă, sub doi hegemoni succesivi, mai întâi Imperiul Britanic, apoi America. Instituţiile şi valorile care definesc ceea ce numim astăzi „democraţia liberală“, de la statul de drept la libertatea de expresie, au fost posibile pentru că ele au fost promovate de puterile hegemon. Şi în ciuda faptului că acest aranjament a fost adesea criticat, contestat, chiar vehement, cei care au făcut-o nu au reuşit să propună alternative viabile superioare. Victoria care a marcat sfârşitul Războiului Rece a creat impresia la un moment dat că astfel de alternative nici măcar nu sunt posibile. Însă această convingere este pusă tot mai mult sub semnul întrebării. Dacă în viitor vom avea un alt tip de hegemon, precum China, supravieţuirea modelului de societate bazat pe democraţia liberală nu este nici pe departe asigurată.
Profesorul Graham Allison, autorul unei cărţi de referinţă despre confruntarea geopolitică dintre Statele Unite şi China, crede că pentru America cea mai mare ameninţare o reprezintă disfuncţionalitatea sistemului său politic. Un sistem în care abordările hiperpartizane nu mai lasă deloc spaţiu pentru soluţii de compromis din perspectiva unui interes naţional comun. Nu este prima dată când se ajunge la un blocaj bugetar, dar măcar în trecut au fost în general motivaţii mai serioase, precum escaladarea deficitului public. Nu şi acum, deşi acesta a atins un nivel record. Este o dispută strict politicianistă în jurul unui „zid“ pe care Donald Trump vrea să-l construiască la graniţa cu Mexicului, pentru asta a promis bazei sale electorale, propunere pe care, din nou pentru că asta doreşte baza progresistă a partidului, democraţii o rejectează considerând-o „imorală“. Acelaşi tip de abordare partizană o vedem si în politica externă, un teritoriu care până relativ recent era unul tradiţional bipartizan.
La fel stau lucrurile în cazul Marii Britanii. David Cameron a decis organizarea referendumului care a dus la Brexit sperând că astfel va putea calma tensiunile masive pe această temă din interiorul Partidului Conservator. E adevărat, chestiunea apartenenţei în continuare a Regatului Unit la o structură care face permanent paşi către federalizare alimenta de multă vreme o tensionată dezbatere internă însă principalul motiv care a dus la iniţierea demersului a fost unul strict politic. Şi, de altfel, şi în acest moment dificultăţile enorme care stau la baza coagulării unei soluţii consensuale au la bază calculele politice făcute de principalele partide britanice, inclusiv SNP partidul care speră că astfel va apărea o posibilitate de a relua referendumul pentru independenţa Scoţiei.
Haosul politic de la Londra sau de la Washington serveşte de minune şi Chinei şi Rusiei. În primul rând pentru că paralizează deciziile politice luate în cele două capitale, inclusiv în UE, pe alte domenii, creând oportunităţi nesperate pentru principalele două puteri revizioniste ale momentului. În plus, mai ales Moscova s-a dovedit extrem de abilă în demersul de amplificare a fracturile din societate, şi în America şi în Europa, prin intermediul reţelelor sociale. Însă, dincolo de asta, există un impact mai profund care subminează la nivel fundamental atractivitatea modelului democraţiei liberale. Oportunitate care nu putea să-i scape Beijingului. Global Times, organul de presă, în engleză, al Partidului Comunist Chinez, scria cu un an în urmă, cu prilejul unui alt blocaj bugetar, terminat atunci mult mai repede, că „ceea ce se întâmplă în Statele Unite va face ca tot mai mulţi oameni, pe plan internaţional, să reflecteze asupra viabilităţii şi legitimităţii unui sistem politic atât de haotic“. Acum, plecând de la evenimentele actuale, acelaşi ziar atrage atenţia ţărilor în curs de dezvoltare că adoptarea modelul democratic reprezintă un risc pe care „nu şi-l pot permite“.
Întrebarea esenţială în acest context este dacă ceea ce se întâmplă acum este doar o etapă nefericită pe care democraţia liberală o va depăşi la un moment dat sau este vorba de o criză structurală. Părerile sunt împărţite. În plus, e greu de estimat cât de viabile se vor dovedi pe termen mai lung regimurile autoritare, precum cel de la Beijing. Mai ales pentru că şi China este într-o fază de tranziţie de la modelul de conducere colegială exercitată de o elită din interiorul Partidului Comunist Chinez, model introdus de Deng Xiaping, către regimul autoritar unipersonal impus de Xi Jinping. Însă chiar faptul că ne punem astăzi astfel de întrebări, care ar fi fost considerate drept unele fanteziste doar cu zece ani în urmă, spune multe despre provocările cu care se confruntă democraţia liberală.
Cuvinte cheie: + blocaj bugetar Washington, haos Brexit, democraţie liberală
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
EXCLUSIV: Fabrica din Iaşi care va produce cabluri de încărcare pentru Ferrari, Tesla sau Mercedes
Tânăra şoferiţă din maşina morţii era solistă de muzică populară. Avea şi formaţie
Distincţie pentru call center-ul dedicat sfaturilor medicale pentru copii
Propunere: nicio stradă reabilitată la Iaşi fără pistă de biciclete
Un tânăr fără nicio experienţă, uns ieri pe noua funcţie de manager public al judeţului
Am descoperit misterul detaşărilor la Palat: era dosit în cabinetul unui deputat PNL
„Mortul” de la Costuleni bate la uşa lumii celor vii: cere judecătorilor să admită că trăieşte
Medicii de familie către pacienţi: Programaţi-vă singuri pe portalul de vaccinare!
Decizie a instanţei: videoconferinţă cu ucigaşa de la Iaşi a preotului Roger
Poliţist prins cu mită la bariera BJATM: 150 lei ca să nu salte permisul!
Până pe 25 ianuarie, Dieceza catolică din Iaşi se roagă pentru unitatea creştinilor
Un caz disperat cu un regizor: Ping-pong cu bolnavii cronici ce vor vaccin anti COVID
Carantină pentru toate persoanele care ajung în SUA cu avionul
Consiliul European, acord privind folosirea testelor rapide antigen şi recunoaşterea rezultatelor
UE nu introduce deocamdată paşapoarte de vaccinare şi menţine graniţele deschise
Poliţia arestează aliaţi ai lui Navalnîi înaintea manifestaţiilor programate pentru weekend
Joe Biden aprobă din prima zi de mandat o serie de cereri ale comunităţii LGBT+
Un pacient bolnav de COVID a avut nevoie de 306 zile de spitalizare pentru a se vindeca
Adrian Gheorghe, numit în funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
Şeful PSD sperie pensionarii cu îngheţarea veniturilor: astea sunt regulile
Ciolacu îi să replica Vioricăi Dăncilă: nu poţi să inventezi altă matematică decât cea existentă
FOTO - Un Logan MCV care cobora Buciumul a aterizat într-o râpă
Fostul premier Dăncilă îi acuză pe Ciolacu şi Stănescu că au procedat la fel ca Dragnea
Centrul European pentru Controlul Bolilor solicită membrilor să pregătească măsuri mai stricte
VIDEO: Ce a păţit un bărbat care a vrut să facă ture pe un lac îngheţat cu maşina
VIDEO Dealer de droguri și fără permis prins de polițiști la accidentul mortal de la Scânteia
FOTO: Ea este șoferița de doar 18 ani care a provocat un accident cu trei morți
Unde va locui Kamala Harris. Istoria Observatorului Naval, reședința vicepreședinților SUA
104 cazuri noi de COVID la Iași în ultima zi. Ne-a depășit din nou Suceava
2.878 cazuri noi și 69 de decese în ultimele 24 de ore. 30.000 de teste făcute
FOTO Te ia cu frig numai când privești aceste imagini. Așa arătau iernile odinioară în Iași
Platforma de programare la vaccinare va fi modificată: 75% pentru vârstnici
Municipiul Iași, la un pas să iasă din scenariul galben și să revină în cel verde
AUR recunoaște cât a cheltuit în campanie: peste 300.000 euro. Și cere banii de la stat!
VIDEO Dacă vreți să vă amuzați....Cum nu poți intra în casă deoarece ai fost la stomatolog
Newsweek: UMF a vrut să ia 30.000 euro cu japca de la fiecare student intrat la suprataxă
Cum a ajutat ministrul Ghinea ex-firma secretarului de stat Barna să ia patru proiecte UE
Se pot face programări începând cu 1 martie la toate centrele de vaccinare din Iași
L-AŢI VĂZUT? Un bărbat din Ciurea a fost dat dispărut. Lipsește de o săptămână
Becali și-a cumpărat oi și plănuiește să se retragă la mănăstire
Premieră: Tot mai puţini români vor să muncească în străinătate
Noile categorii din etapa a doua de vaccinare. Cine va avea prioritate în etapa a treia
Mănușile senatorului Bernie Sanders au devenit virale după ceremonia de învestire
Radu POPESCUMaia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă |
Alexandru CĂLINESCUO poveste sordidă |
Nicolae CREŢUCaruselul filmelor „de Crăciun” |
Codrin Liviu CUȚITARUTutoriat |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.