Ce spun primarii comunelor cu cea mai mare incidenţă Covid din judeţ
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ce spun primarii comunelor cu cea mai mare incidenţă Covid din judeţ

GALERIE
bar
  • bar
- +

Cinci comune ieşene sunt menţionate în ultima hotărâre adoptată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca având o incidenţă cumulată a cazurilor de Covid-19 mai mare de 1,5 la 1.000 de locuitori în a doua jumătate a lunii august: Bivolari (8,22), Moţca (2,03), Tansa (1,94), Valea Lupului (1,78) şi Şipote (1,59). Raportat la populaţie, asta înseamnă 32 de cazuri înregistrate la Bivolari după 15 august, 11 la Moţca, 6 la Tansa, 14 la Valea Lupului şi 8 la Şipote.

Primarul de la Bivolari nu este însă de acord cu procentul de 8,22 la mie. Dumitru Teodorescu a admis că au fost cazuri, practic toate în cadrul unităţii medico-sociale care funcţionează aici. Însă persoanele care au intrat în contact cu cei 12 bolnavi de Covid-19 au intrat în izolare şi au ieşit rând pe rând. Ieri, primarul ne-a spus că a trecut în revistă toate cazurile care mai erau în comună, 12 la număr, şi că rezultă astfel o incidenţă de 2,6 la mie. Chiar şi aşa, rata de infectare rămâne cea mai mare în rândul unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, de 2,6 la mie.

Potrivit CJSU, o incidenţă cumulată mai mare de 1,5 cazuri la 1000 de locuitori înseamnă interdicţie asupra activităţii cu publicul în interiorul restaurantelor, cafenelelor etc., a spectacolelor, concertelor şi altor evenimente culturale, precum şi a operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

În ceea ce priveşte cursurile şcolare, acestea se vor desfăşura exclusiv în domeniul online dacă incidenţa trece de 3 cazuri la mia de locuitori. Din acest punct de vedere, primarul din Moţca ne-a spus că e gata să achiziţioneze încă 150 de tablete pentru ca toţi cei 640 copii de vârstă şcolară să poată învăţa de acasă, dacă va fi nevoie. Totodată, procesul de votare din ziua de 27 septembrie nu va afecta programul şcolar, pentru că secţiile vor fi amenajate în alte locuri decât în şcoli. Cât priveşte cele 11 cazuri înregistrate în comună în perioada 15-28 august, Constantin Hobincă le-a pus pe seama traficului de călători. „Avem foarte mulţi localnici plecaţi în străinătate, dar şi navetişti care lucrează în localităiI din apropiere”, a explicat el creşterea numărului de îmbolnăviri.

Primarul celei de-a treia comune de pe nedoritul podium al incidenţei cazurilor de Covid-19 ne-a menţionat două cauze care au favorizat apariţia a 14 cazuri la Valea Lupului în a doua jumătate a lunii trecute: apropierea de municipiul Iaşi, cu un trafic susţinut, şi nerespectarea condiţiilor de prevenţie. Dumitru Mihăiluc s-a arătat nemulţumit faţă de faptul că nu poate să supravegheze situaţia mai îndeaproape, dar că mizează pe responsabilitatea oamenilor din comună pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.