Ce spun primarii din jurul Iasului despre "unificarea voluntară" cu municipiul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Un impuls pentru zona metropolitană sau încă un balon de săpun?

Ce spun primarii din jurul Iasului despre "unificarea voluntară" cu municipiul

GALERIE
zona metropolitana
  • zona metropolitana
- +

Primarul Miroslavei este sceptic: „La noi apar fel de fel de legi fără să fie consultată populaţia". Primarul Tomeştiului nu are nimic împotrivă doar că "nu ştiu dacă Iaşul va prelua comunele din jur".

 

Ce şanse sunt la Iaşi să fie pusă în aplicare reorganizarea teritorială şi administrativă propusă în Asociaţia Municipiilor din România? „Unificarea voluntară” a oraşelor mari cu unităţile administrativ-teritoriale din suburbii este o reactualizare a tentativei de regionalizare de acum zece ani din care nu s-a făcut şi nu a rămas mai nimic. Premierul de atunci, azi preşedintele Asociaţiei Municipiilor, Emil Boc, repune în discuţie reorganizarea aglomeraţiilor urbane.

O schiţă de proiect de lege invocă disfuncţionalităţile existente la nivelul Zonelor Metropolitane, constituite tocmai pentru dezvoltarea infrastructurilor şi a altor obiective de interes comun, dar care păstrează autonomia fiecărei unităţi administrative componente. „Aceasta a condus la o serie de disfuncţionalităţi în activitatea zonelor metropolitane, în mod deosebit legate de luarea deciziilor, precum şi de interes, uneori diferit faţă de realizarea unor lucrări, precum şi de prestarea unor servicii publice comune la nivelul zonei respective”, motivează proiectul necesitatea unei schimbări.

Tocmai pentru că în România lucrurile se schimbă greu, este propusă unificarea administrativă voluntară, pentru că, altfel, ar trebui modificată Constituţia. În prezent, acest lucru se poate face prin referendumul populaţiei pe baza căruia consiliul local să propună reorganizarea administrativă a UAT-urilor componente. Dacă o asemenea alipire s-ar face, mandatele tuturor aleşilor trebuie duse până la capăt.

Propunerea legislativă menţionează că UAT-urile componente vor fi reprezentate cu viceprimari în noua aglomeraţie urbană rezultată. Un capitol sensibil este cel al taxelor şi impozitelor – care ar urma să fie aliniate eşalonat la cele din municipiu.

Dar pentru asta trebuie modificat Codul administrativ, respectiv Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2019 care adopă codul. Momentan, acesta trebuie respectat aşa cum este, ne-a spus primarul celei mai mari comune de lângă Iaşi. Dan Niţă e de părere că schimbarea actualului statut ar fi o ruptură, atât pentru municipiu, cât şi pentru comunele din jur. El a subliniat că locuitorii sunt cei care trebuie să decidă asupra acestei propuneri. „La noi apar fel de fel de legi fără să fie consultată populaţia şi apoi îşi dau seama (legiuitorii, n.r.) că legea nu poate fi aplicată”, a avertizat primarul Miroslavei. Cât priveşte derularea unor proiecte mari care implică mai multe unităţi administrativ-teritoriale, acestea se pot face prin asocieri şi înţelegeri între participanţi, mai spune Dan Niţă – admiţând însă că, printre acestea, sunt şi entităţi „căpuşă”. „Avem o Asociaţie a Zonei Metropolitane Iaşi înfiinţată încă din 2004. Ce a făcut până acum?”, a întrebat el.

Mai optimist s-a arătat Ştefan Timofte, primarul Tomeştiului. „|sta e viitorul: reorganizarea Zonei Metropolitane. Dar nu eu decid asta”, a adăugat el. „Dacă e mai bine pentru cetăţeni, atunci sunt de acord. Dar nu ştiu dacă Iaşul va prelua comunele din jur. Va şti mai bine cel de la Goruni, Chicerea sau Vlădiceni ce trebuie făcut în comunitatea respectivă”, a subliniat primarul din Tomeşti. El bănuieşte însă că, pe fondul dezvoltării inegale între vestul şi estul ţării, megaoraşele create astfel în vest vor avea încă şi mai multe avantaje decât celelalte, putând obţine la un moment dat un grad mare de autonomie.

„Reorganizarea ar fi benefică pentru proiecte mari – aeroport, autostradă, transport public integrat”, susţine şi Marius Alexa, antreprenor şi lider al unei asociaţii civice. Însă el îl suspectează pe autorul propunerii că îşi pregăteşte un subiect electoral pentru alegerile din 2024. „Nu pare să fie o dezbatere reală. Ideea este bună, dar lipseşte suportul critic necesar ca să se şi întâmple”, a adăugat Marius Alexa.

Alţi primari din jurul Iaşului nu aveau cunoştinţă de propunerea promovată de Boc. De altfel, fostul prim-ministru a „dezgropat” recent şi ideea regionalizării, respectiv a comasării judeţelor în regiuni, o formă de organizare mai eficientă în atragerea fondurilor europene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.