
Ce spun profesorii ieșeni despre simularea la Matematică: subiecte de nivel mediu, care respectă programa, însă nota 10 nu va fi luată prea ușor

Simularea Evaluării Naționale la Matematică, organizată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), a fost organizată marți, 18 martie. În județul Iași, prezența a fost similară celei de la proba la Limba și literatura română, respective 95,17%, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Iași. Profesorii ieșeni spun că subiectul a respectat atât programa pentru simulare, cât și modelul publicat de MEC în luna noiembrie, a fost echilibrat, accesibil majorității elevilor, dar cu cerințe care au permis departajarea celor foarte bine pregătiți.
„Ziarul de Iași” a contactat mai mulți profesori ieșeni de matematică. Toți au spus că subiectele au fost accesibile, de nivel mediu, ce poate fi rezolvat de elevi și care le oferă șansa celor foarte buni la matematică să performeze.
„Un subiect foarte bun, echilibrat. Problemele de la grilă, de la primele două subiecte, au fost destul de accesibile unei mase destul de mari de elevi, iar subiectul al III-lea a conținut cel puțin trei probleme unde au fost puși în valoare elevii cu o creativitate mai mare, care au muncit mai mult. Este un subiect care va oferi o ierarhie corectă atât la nivel județean, cât și la nivel național”, a transmis Cătălin Budeanu, profesor de matematică la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Potrivit profesorilor, subiectele respectă programa, iar un elev de nota 8 ar fi trebui să se descurce, fiindcă au fost probleme clasice.
„Respectă formatul modelului publicat de Ministerul Educației în luna noiembrie și programa care a fost publicată pentru simularea națională. Subiectele sunt de dificultate medie, un elev de nota 8 ar trebui să se descurce, pentru că au fost probleme clasice”, a declarat Gabriela Zanoschi, profesoară de matematică la Colegiul Național din Iași, pentru „Ziarul de Iași”.
Ce subiecte au primit elevii la simularea Evaluării Naționale la Matematică?
Elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat 18 exerciții și probleme la simularea probei de matematică din cadrul Evaluării Naționale 2025. Primul subiect a inclus cinci itemi de tip grilă și un exercițiu în care trebuia precizat dacă o afirmație este adevărată sau falsă.
Subiectul al II-lea a constat exclusiv în probleme grilă, axate pe geometrie. Doar la subiectul al III-lea elevii au avut de redactat integral rezolvările pe foaia de examen, iar ultimul exercițiu, de geometrie în spațiu, a avut ca element principal un tetraedru regulat.
„Subiectul la Evaluarea Națională, la Matematică, are trei părți, dintre care două sunt cu alegere multiplă și valorează 60 de puncte din cele 90. Sunt cerințe elementare, adică un elev care a învățat teoria, doar aplică formulele și ajunge la rezultat, deci nu sunt capcane la primele două părți”, a explicat Gabriela Zanoschi.
Două subpuncte dificile la partea de geometrie
Coform cadrelor didactice contactate de „Ziarul de Iași”, la subiectul al III-lea, la problemele de geometrie, subpunctele 4b și 5b i-ar fi putut pune în dificultate pe elevi. În cazul în care nu a rezolvat deloc aceste subpuncte, dar în rest a făcut totul perfect, candidatul ar trebui să ia nota 9,40.
„Subiectul a fost de nivel mediu. Depinde pentru ce notă vorbim, fiindcă nu e foarte simplu de luat 10, dar 9 e o notă accesibilă copiilor care au învățat. Au fost două subpuncte de la exercițiile de geometrie care au necesitat o implicare mai serioasă a elevilor. Subpunctele b) de la exercițiile 4 și 5, de la subiectul al II-lea i-au solicitat mai mult pe elevii de clasa a VIII-a”, a precizat Ciprian Baghiu, profesor de matematică la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași.
Și profesoara Gabriela Zanoschi susține că subpunctul 4b este de departajare, spunând că restul problemelor sunt „clasice, cu cerințe obișnuite”.
„La subiectul al III-lea, există, într-adevăr, un subpunct de departajare, la geometrie, la problema 4b, care valorează 3 puncte, dar pot fi acordate și punctaje intermediare, în funcție de cât a rezolvat elevul din cerința respectivă”, a precizat profesoara de matematică de la Colegiul Național.
Profesorul Cătălin Budeanu, de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, a explicat că un punct forte al subiectului de la această simulare a Evaluării Naționale este reprezentat de faptul că „aproape fiecare problemă de la a III-a parte putea fi rezolvată prin cel puțin două metode diferite, lucru care oferă un spectru larg de abordare elevilor”.
A fost evaluată toată materia de gimnaziu
Subiectul de la simulare a acoperit, conform declarațiilor cadrelor didactice, toată materia din clasele V-VIII, lucru care i-ar fi putut pune în dificultate pe cei care nu au apucat încă să recapituleze tot ce au învățat la matematică în anii de gimnaziu.
„E toată materia din clasele V-VIII și, atunci, trebuie să ai o anumită capacitate ca să poți acumula la un nivel foarte bun patru ani de școală. Dificultatea pe care o putea întâmpina un elev, la acest moment, la mijlocul lunii martie, ar fi legată de faptul că încă nu au terminat materia de clasa a VIII-a și, din acest motiv, ei nu au făcut încă recapitulare intensivă doar pe subiecte de examen și s-ar putea să fi uitat unele lucruri. În general, noi terminăm materia la sfârșitul acestei luni sau la începutul lunii următoare, după care cele două luni care mai rămân până la examen le dedicăm recapitulărilor și simulărilor”, a explicat Gabriela Zanoschi.
Însă, această simulare la matematică, potrivit profesorilor, este comparabilă cu cele din anii precedenți, întrucât de fiecare dată a existat un subpunct de departajare.
„Subiectele au acoperit o rază foarte mare de materie a claselor V-VIII. Nu se va obține nota 10 chiar atât de ușor, iar elevii cu adevărat buni vor putea să performeze”, a transmis Cătălin Budeanu.
Potrivit Cristinei Timofte, profesoară de matematică la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași și director al Centrului de Excelență, a fost respectată programa de testare și au fost propuse exerciții ce ar fi putut fi rezolvate de toți elevii.
„Au fost respectate programa de testare și structura subiectului stabilită prin modelul postat de Ministerul Educației și Cercetării. Sunt subiecte care pot fi rezolvate de toți elevii. Sunt și subiecte mai provocatoare, la geometrie, la subiectul al III-lea. Simulările sunt binevenite, o etapă în procesul de pregătire a elevilor. Punctajele sunt relevante pentru nivelul de pregătire, dar mai important este feedback-ul primit de elevi”, a transmis Cristina Timofte.
Cerințele au fost formulate clar
Dacă la alte simulări sau sesiuni de examen elevii s-au plâns că nu sunt formulate corect unele exerciții, de această dată se pare că nu au fost astfel de probleme.
„Subiectul a fost clar, copiii nu au avut întrebări legate de text, de formulări neclare. Nu au avut dubii cu privire la textul problemelor, deși la alte simulări s-a mai întâmplat asta”, a declarat Ciprian Baghiu, pentru „Ziarul de Iași”.
Același lucru este susținut și de Gabriela Zanoschi, profesoară de matematică la Colegiul Național din Iași: „Nu am auzit vreun elev să se plângă de vreo formulare ciudată”.
Simularea Evaluării Naționale 2025, organizate de Ministerul Educației
Simularea națională dedicată elevilor de clasa a VIII-a s-a desfășurat în perioada 17-19 martie. Elevii au susținut pe 17 martie proba la Limba și literatura română, pe 18 martie, proba la Matematică, iar pe 19 martie a fost prevăzută proba la Limba maternă.
În județul Iași, 7.663 de elevi au fost așteptați să participe la această testare, care are ca scop familiarizarea cu rigorile examenului din vară și optimizarea rezultatelor. Pentru 82 de elevi din 39 de unități de învățământ, Comisia județeană a propus adaptarea procedurilor de susținere a probelor, astfel încât să fie asigurate condițiile de egalizare a șanselor. Probele s-au desfășurat în 163 de unități de învățământ din județ, dintre care 55 din mediul urban și 108 din mediul rural.
Lucrările vor fi corectate pe platforma digitalizată, iar rezultatele vor fi publicate pe 31 martie. Rezultatele simulării vor fi afișate pe 31 martie 2025. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Iași, rezultatele obţinute la simulare vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vara acestui an.
Notele obținute la simulare nu vor fi trecute în catalog, cu excepția situațiilor în care elevii sau părinții solicită acest lucru printr-o cerere scrisă.
Publicitate și alte recomandări video