anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Ce spune Jens Stoltenberg despre aderarea Ucrainei la NATO

GALERIE
Ucraina_Nato
 • Ucraina_Nato
- +

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, întrebat despre cererea Ucrainei de aderare rapidă la NATO, că ”fiecare democraţie din Europa are dreptul să aplice pentru a deveni membru al NATO şi aliaţii NATO respectă acest drept”. ”Am spus de mai multe ori că uşa NATO rămâne deschisă şi am demonstrat asta”, a arătat el.

Stoltenberg a fost întrebat, vineri seară, dacă NATO este gata să ia în considerare cererea Ucrainei de aderare şi o procedură rapidă, aşa cum s-a întâmplat cu Suedia şi Finlanda.

”Fiecare democraţie din Europa are dreptul să aplice pentru a deveni membru al NATO şi aliaţii NATO respectă acest drept şi am spus de mai multe ori că uşa NATO rămâne deschisă şi am demonstrat asta în ultimii ani. Aliaţii NATO, când s-au întâlnit la Summit-ul NATO de la Madrid, au afirmat foarte clar că sprijinim dreptul Ucrainei de a-şi alege propriul drum, de a decide din ce structuri de securitate vrea să facă parte. Decizia de acordare a statutului de membru trebuie luată de toţi cei 30 de aliaţi şi luăm aceste decizii prin consens”, a explicat el.

El a subliniat că acum preocuparea este de a oferi sprijin imediat Ucrainei şi a o ajuta să se apere de invazia brutală a Rusiei.

Răspunzând unei alte întrebări, Stoltenberg a declarat: ”Dacă îl lăsăm pe Putin să câştige în Ucraina, va fi catastrofal pentru Ucraina – Ucraina va înceta să existe ca o naţiune independentă şi suverană, dar va fi periculos şi pentru noi. Nu e ca şi cum inacţiunea nu este un risc, inacţiunea este un mare risc pentru că va crea o lume în care Putin va vedea că poate folosi forţa militară nepedepsit, poate invada un vecin şi să îşi stabilească o sferă de influenţă”.

”Când asculţi ce a spus nu doar despre Ucraina, ci şi despre membrii NATO, aliaţii estici, aceea va fi o lume care va fi mai periculoasă pentru noi toţi. Deci, da, ne confruntăm cu un război periculos în Ucraina, dar nu e ca şi cum acel război nu va mai fi periculos dacă îl lăsăm pe Putin să câştige. În multe feluri, ar creşte riscul pe termen lung pentru toţi. De aceea plătim preţul pentru sprijinirea Ucrainei”, a arătat secretarul general al NATO.

El a menţionat că se poate vorbi de mai multe tipuri de escaladare.

”Una este escaladarea în Ucraina, am transmis un mesaj clar despre asta, dar există un risc de escaladare şi în afara Ucrainei, implicând toţi aliaţii NATO, am fost clari şi pe tema asta. NATO nu este parte din conflict, sprijinim Ucraina, dar asta nu ne face parte din conflict, sprijinim o naţiune suverană în dreptul său suveran la autoapărare. În plus, am crescut semnificativ prezenţa militară în partea estică a alianţei, am făcut asta imediat după invazie, pentru că eram pregătiţi”, a mai afirmat Stoltenberg.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patria nu e tribunal

Pavel LUCESCU

Patria nu e tribunal

Nu există unitate de măsură pentru patriotism. Şi, prin urmare, nu există mai mult sau mai puţin patrioţi. Există în schimb o infinitate de grade de intensitate a relaţiei cu propria patrie, de la pura indiferenţă, la pura pasiune, dar nimic care să justifice instituirea vreunui tribunal al patriotismului.

opinii

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

pr. Constantin STURZU

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

De ce ne ajunge atât de uşor la inimă colindul? Pentru că el nu este altceva decât Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc. 

pulspulspuls

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Pentru astăzi ne-am propus să-l tragem de urechi pe primarul târgului nostru, onorabilul edil Mihai Chirica, care a greşit impardonabil o referire la denumirea celui mai proaspăt liceu din oraş, care poartă numele cronicarului Miron Costin. 

Caricatura zilei

Iohannis și gazele

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.