Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce spune ministrul Sănătății despre situația de la Spitalul de Oncologie din Iași

GALERIE
ministru
  • ministru
- +

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a explicat că România traversează o stare de alertă, fie că aceasta este decretată formal sau nu, având în vedere că încă există transmitere comunitară de COVID-19 pe teritoriul țării. Cât despre declarația lui Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, care afirmase că bilanțul național al pandemiei de coronavirus ar fi manipulat de autorități, demnitarul din Guvernul Orban s-a rezumat a spune că nu vrea să discute „politic un moment medical”.

El a vorbit și despre situația de la Spitalul de Oncologie din Iași, unde alte 13 cadre medicale au fost confirmate cu COVID-19. Astfel, Nelu Tătaru a subliniat că „acolo s-au și luat măsuri”.

„Acolo s-au și luat măsuri. Este o anchetă epidemiologică, s-a închis blocul operator, că de acolo a plecat, se testează toți cei care au fost contacți direcți, fiecare urmând ancheta sa epidemiologică. Astăzi mi s-a raportat și la centrul de bătrâni, un centru privat, unde la fel s-a găsit un personal medical care este contaminat, începe anchetă și acolo. Mă repet, suntem într-o transmitere comunitară și avem și transmitere în aceste instituții spitalicești sau de îngrijire a persoanelor vârstnice, pe care trebuie să le gestionăm”, a mai spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

„Nu vreau să discut politic un moment medical. Avem 1.341 de decese, poate cineva poate să le spună acelor familii că sunt modificate. În acest moment discutăm strict medical. Am repetat și o să tot repet în continuare, suntem încă într-o etapă medicală, trebuie să ne axăm apoi pe etapa economică și abia după să discutăm politic”, a afirmat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă este necesară prelungirea stării de alertă, după cum subliniase anterior președintele Klaus Iohannis, Nelu Tătaru a afirmat: „Declarată sau nu, decretată sau nu, suntem într-o stare de alertă. Avem încă o transmitere comunitară mică deocamdată, dar cu niște excese în ultimele patru, cinci zile. Gândiți-vă că am început cu 196 de cazuri în creștere, 237, 222, 275, culminând 320 de cazuri noi raportate ieri. Am avut de gestionat două weekenduri mai lungi, după prima și a doua serie de măsuri de relaxare. Astăzi avem o zi cu o a treia etapă de relaxare. Sunt momente pe care trebuie să le gestionăm, avem norme de funcționare și desfășurare a tuturor activităților pe care le relaxăm, deci trebuie să avem și o stare instituțională în care să putem avea pârghiile, ca să putem gestiona eventualele evoluții nefavorabile”.

Aflați amănunte de pe b1.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri