Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce spune ministrul Tanczos Barna despre uciderea celului mai mare urs brun din România

GALERIE
Tanczos Barna
  • Tanczos Barna
- +

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă, referitor la cazul ursului ucis în Covasna, că se fac două anchete paralele şi că trebuie stabilit foarte clar dacă s-a respectat legea în derularea operaţiunii de extragere. El arată că în februarie a fost emisă o derogare pentru extragerea unui urs din zona respectivă, iar acum "trebuie clarificat şi demonstrat fără dubiu dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere". "Este regretabil că unii dintre colegi se antepronunţă în perioada de anchetă, eu aştept (...) să primesc raportul oficial", susţine el. Tanczos mai afirmă că vor fi reanalizate procedurile pentru acordarea derogării. "În cazul de faţă se presupune că această extragere nu a fost făcută de un membru al asociaţiei care a solicitat extragerea", menţionează el.

"În România în momentul de faţă legislaţia permite doar cotele de intervenţie şi cotele de prevenţie. Cotele actuale sunt doar de intervenţie, cele de prevenţie încă n-au fost emise, deşi legislaţia prevede de anul trecut din luna mai. Ceea ce s-a întâmplat în judeţul Covasna este în momentul de faţă... face obiectul unei anchete, s-au demarat două anchete paralele, o anchetă este derulată de Garda Naţională de Mediu, respectiv a doua anchetă de Garda Forestieră", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului.

Cele două anchete sunt în curs, a explicat Tanczos, precizând că nu vrea să se antepronunţe şi să influenţeze în vreun fel anchetele, astfel că nu va vorbi despre documentele verificate.

Cititi si: Cel mai mare urs din România, Arthur, a fost ucis de un prinț din Austria

"Voi face referire la ordinul emis de Minister pe data de 17 februarie, un ordin de derogare care permite extragerea unui exemplar de urs din fondul respectiv de vânătoare, acest ordin a fost publicat în Monotorul Oficial, iar executarea este sarcina asociaţiei de vânătoare. Verificarea modului în care este pusă în practică această derogare se face de către agenţiile judeţene şi de către Garda forestieră din regiunea respectivă. Ceea ce trebuie stabilit în această anchetă foarte clar - dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operaţiunii de extragere şi în acelaşi timp trebuie clarificat şi demonstrat fără dubiu dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere", a subliniat el.

Ministrul a adăugat că aşteaptă un raport oficial în acest caz. "Este regretabil că unii dintre colegi se antepronunţă în perioada de anchetă, eu aştept, deşi unele dintre informaţii sunt probabil la dispoziţia gărzilor forestiere sau Gărzii de Mediu, eu aştept să primesc raportul oficial", a afirmat Tanczos Barna.

Cititi si: Cine este prinţul austriac acuzat că a ucis în România cel mai mare urs din Europa

Tanczos a arătat că, din iulie 2019 şi până în prezent, la minister au fost depuse peste 300 de solicitări de derogare, unele fiind aprobate, iar altele respinse. "În cazul acestei asociaţii, de exemplu, au fost trei solicitări, două respinse, una aprobată. Cele trei solicitări se referă la trei exemplare de urs care au atacat animale, au intrat în gospodării şi au pus în pericol gospodării, bunuri şi viaţa umană. Două dintre ele au fost refuzate din lipsă de documente şi poze, procese verbale şi alte documente, un dosar a fost aprobat", a detaliat ministrul.

El a adăugat că, dincolo de acest caz concret, vor fi reanalizate procedurile de acordare a derogărilor.

"După finalizarea anchetei vom reanaliza procedurile de acordare a derogărilor. Trebuie să revedem şi să reanalizăm perioada de valabilitate a acestor derogări. Această valabilitate a fost la un moment dat de până la sfârşitul anului calendaristic, după aceea s-a redus la 60 de zile, la două luni. În noile reglementări se regăsesc reducerea şi mai drastică a acestor valabilităţi astfel încât în cazul în care în câteva zile, câteva săptămâni nu se identifică acel urs care a provocat pagube sau care a atacat oameni şi nu se poate face extragerea, să îşi piardă valabilitatea acel document şi să fie refăcute documentaţiile", a declarat Tanczos Barna.

Tanczos Barna a subliniat că nu este de acord cu folosirea cotelor de intervenţie în alt scop decât "intervenţia imediată, precisă, pentru eliminarea acelui exemplar care creează probleme".

"Nu are nicio logică ca această extragere să fie făcută de altcineva decât membrii acelei asociaţii de vânătoare. În cazul de faţă se presupune că această extragere nu a fost făcută de un membru al asociaţiei care a solicitat extragerea. Vom reanaliza aceste condiţii pentru că intervenţia chiar şi prevenţia sunt două excepţii prevăzute inclusiv de Directiva Europeană care vin şi trebuie să rezolve problemele punctuale imediat pentru a înlătura un pericol şi punct, nimic altceva", a susţinut el.

Cititi si: Cîţu, despre ursul ucis de un prinţ din Austria: Se pare că nu este cel mai mare urs

Întrebat care ar putea fi sancţiunile date în acest caz, Tanczos a răspuns: "În cazul în care un exemplar de urs este ucis fără respectarea legii sancţiunea pecuniară este de 30.000 de euro şi se face o urmărire penală şi se cercetează dacă se întrunesc condiţiile de faptă penală".

Un prinţ din Austria a ucis în luna martie cel mai mare urs brun din România, au anunţat organizaţiile de mediu Agent Green şi VGT (Austria), el fundamentându-şi acest gest printr-o derogare oferită de Ministerul român al Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din Covasna.

O petiţie online a fost iniţiată către Ministerul Mediului pentru a fi stopată vânătoarea de trofee. Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat că a fost declanşată o anchetă şi că, probabil, instituţia se va îndrepta către alte organe de cercetare. "Vrem să vedem în ce condiţii a fost împuşcat exemplarul respectiv”, a declarat Berceanu, adăugând: ”Vrem să nu mai avem niciun astfel de incident”. El a susţinut că în documente se vorbeşte foarte mult despre un exemplar de urs şi doar într-un singur loc este menţionată o ursoaică cu pui. El a admis că se poate ajunge la un dosar penal.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat miercuri despre Arthur, cel mai mare urs brun din România care a fost ucis ilegal de un prinţ din Austria în luna martie, că se pare că unele informaţii din spaţiul public nu sunt corecte şi "se pare că nu este cel mai mare urs, până la urmă". El a adăugat că a discutat cu ministrul Mediului şi rămâne de văzut care sunt concluziile anchetei demarate.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri