Ce spune ministrul Tanczos Barna despre uciderea celului mai mare urs brun din România
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ce spune ministrul Tanczos Barna despre uciderea celului mai mare urs brun din România

GALERIE
Tanczos Barna
  • Tanczos Barna
- +

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă, referitor la cazul ursului ucis în Covasna, că se fac două anchete paralele şi că trebuie stabilit foarte clar dacă s-a respectat legea în derularea operaţiunii de extragere. El arată că în februarie a fost emisă o derogare pentru extragerea unui urs din zona respectivă, iar acum "trebuie clarificat şi demonstrat fără dubiu dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere". "Este regretabil că unii dintre colegi se antepronunţă în perioada de anchetă, eu aştept (...) să primesc raportul oficial", susţine el. Tanczos mai afirmă că vor fi reanalizate procedurile pentru acordarea derogării. "În cazul de faţă se presupune că această extragere nu a fost făcută de un membru al asociaţiei care a solicitat extragerea", menţionează el.

"În România în momentul de faţă legislaţia permite doar cotele de intervenţie şi cotele de prevenţie. Cotele actuale sunt doar de intervenţie, cele de prevenţie încă n-au fost emise, deşi legislaţia prevede de anul trecut din luna mai. Ceea ce s-a întâmplat în judeţul Covasna este în momentul de faţă... face obiectul unei anchete, s-au demarat două anchete paralele, o anchetă este derulată de Garda Naţională de Mediu, respectiv a doua anchetă de Garda Forestieră", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului.

Cele două anchete sunt în curs, a explicat Tanczos, precizând că nu vrea să se antepronunţe şi să influenţeze în vreun fel anchetele, astfel că nu va vorbi despre documentele verificate.

Cititi si: Cel mai mare urs din România, Arthur, a fost ucis de un prinț din Austria

"Voi face referire la ordinul emis de Minister pe data de 17 februarie, un ordin de derogare care permite extragerea unui exemplar de urs din fondul respectiv de vânătoare, acest ordin a fost publicat în Monotorul Oficial, iar executarea este sarcina asociaţiei de vânătoare. Verificarea modului în care este pusă în practică această derogare se face de către agenţiile judeţene şi de către Garda forestieră din regiunea respectivă. Ceea ce trebuie stabilit în această anchetă foarte clar - dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operaţiunii de extragere şi în acelaşi timp trebuie clarificat şi demonstrat fără dubiu dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere", a subliniat el.

Ministrul a adăugat că aşteaptă un raport oficial în acest caz. "Este regretabil că unii dintre colegi se antepronunţă în perioada de anchetă, eu aştept, deşi unele dintre informaţii sunt probabil la dispoziţia gărzilor forestiere sau Gărzii de Mediu, eu aştept să primesc raportul oficial", a afirmat Tanczos Barna.

Cititi si: Cine este prinţul austriac acuzat că a ucis în România cel mai mare urs din Europa

Tanczos a arătat că, din iulie 2019 şi până în prezent, la minister au fost depuse peste 300 de solicitări de derogare, unele fiind aprobate, iar altele respinse. "În cazul acestei asociaţii, de exemplu, au fost trei solicitări, două respinse, una aprobată. Cele trei solicitări se referă la trei exemplare de urs care au atacat animale, au intrat în gospodării şi au pus în pericol gospodării, bunuri şi viaţa umană. Două dintre ele au fost refuzate din lipsă de documente şi poze, procese verbale şi alte documente, un dosar a fost aprobat", a detaliat ministrul.

El a adăugat că, dincolo de acest caz concret, vor fi reanalizate procedurile de acordare a derogărilor.

"După finalizarea anchetei vom reanaliza procedurile de acordare a derogărilor. Trebuie să revedem şi să reanalizăm perioada de valabilitate a acestor derogări. Această valabilitate a fost la un moment dat de până la sfârşitul anului calendaristic, după aceea s-a redus la 60 de zile, la două luni. În noile reglementări se regăsesc reducerea şi mai drastică a acestor valabilităţi astfel încât în cazul în care în câteva zile, câteva săptămâni nu se identifică acel urs care a provocat pagube sau care a atacat oameni şi nu se poate face extragerea, să îşi piardă valabilitatea acel document şi să fie refăcute documentaţiile", a declarat Tanczos Barna.

Tanczos Barna a subliniat că nu este de acord cu folosirea cotelor de intervenţie în alt scop decât "intervenţia imediată, precisă, pentru eliminarea acelui exemplar care creează probleme".

"Nu are nicio logică ca această extragere să fie făcută de altcineva decât membrii acelei asociaţii de vânătoare. În cazul de faţă se presupune că această extragere nu a fost făcută de un membru al asociaţiei care a solicitat extragerea. Vom reanaliza aceste condiţii pentru că intervenţia chiar şi prevenţia sunt două excepţii prevăzute inclusiv de Directiva Europeană care vin şi trebuie să rezolve problemele punctuale imediat pentru a înlătura un pericol şi punct, nimic altceva", a susţinut el.

Cititi si: Cîţu, despre ursul ucis de un prinţ din Austria: Se pare că nu este cel mai mare urs

Întrebat care ar putea fi sancţiunile date în acest caz, Tanczos a răspuns: "În cazul în care un exemplar de urs este ucis fără respectarea legii sancţiunea pecuniară este de 30.000 de euro şi se face o urmărire penală şi se cercetează dacă se întrunesc condiţiile de faptă penală".

Un prinţ din Austria a ucis în luna martie cel mai mare urs brun din România, au anunţat organizaţiile de mediu Agent Green şi VGT (Austria), el fundamentându-şi acest gest printr-o derogare oferită de Ministerul român al Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din Covasna.

O petiţie online a fost iniţiată către Ministerul Mediului pentru a fi stopată vânătoarea de trofee. Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat că a fost declanşată o anchetă şi că, probabil, instituţia se va îndrepta către alte organe de cercetare. "Vrem să vedem în ce condiţii a fost împuşcat exemplarul respectiv”, a declarat Berceanu, adăugând: ”Vrem să nu mai avem niciun astfel de incident”. El a susţinut că în documente se vorbeşte foarte mult despre un exemplar de urs şi doar într-un singur loc este menţionată o ursoaică cu pui. El a admis că se poate ajunge la un dosar penal.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat miercuri despre Arthur, cel mai mare urs brun din România care a fost ucis ilegal de un prinţ din Austria în luna martie, că se pare că unele informaţii din spaţiul public nu sunt corecte şi "se pare că nu este cel mai mare urs, până la urmă". El a adăugat că a discutat cu ministrul Mediului şi rămâne de văzut care sunt concluziile anchetei demarate.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.