Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce spune Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, despre spitalele afectate de COVID-19

GALERIE
Nicolae Ciuca
  • Nicolae Ciuca
- +

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Ciucă, afirmă că problema spitalelor afectate în mod sistemic de răspândirea infecţiilor cu COVID-19 în rândul personalului medical este ”una gravă, de maximă urgenţă şi care cere măsuri ferme, radicale şi imediate”. Ministrul spune că managementul militar de la spitalele din Suceava şi Deva nu poate face minuni, dar va face tot posibilul pentru a remedia situaţiile înregistrate. Nicolae Ciucă spune că Spitalul Suceava nu a fost militarizat.

”Problema spitalelor afectate în mod sistemic de răspândirea infecţiilor cu COVID-19 în rândul personalului medical este una gravă, de maximă urgenţă şi care cere măsuri ferme, radicale şi imediate. Am răspuns, de aceea, cu maximă promptitudine, solicitării ministrului sănătăţii, de a contribui cu personal medical militar şi nu numai, la rezolvarea situaţiei foarte grave de la Spitalul din Suceava. Vreau să fie foarte clar: acest spital nu a fost MILITARIZAT, nu a trecut în subordinea MApN, nu a fost transformat într-o cazarmă, iar personalului medical de acolo nu i s-a cerut să transforme în soldaţi care să execute fără crâcnire ordinele”, a transmis, joi, ministrul Nicolae Ciucă.

Potrivit acestuia, situaţia de la Spitalul din Suceava poate fi văzută ca aceea a unei nave surprinsă de o furtună catastrofală. ”Nava s-a lovit de stânci şi a început să ia apă, se află în derivă, fără motoare, fără cârmă, fără căpitan, iar la posturi cu mai puţin de 10% dintre marinari. Peste toate acestea, la bordul navei se manifestă mocnit şi un incendiu. Într-o situaţie ca aceasta, nu este timp pentru alte discuţii decât acelea despre măsurile urgente care se pot lua: aducerea la bord a unui căpitan şi a unei echipe care să poată ţine nava pe linia de plutire şi să o scoată din furtună. Pentru asta, căpitanul chemat trebuie să ia măsuri urgente pentru stingerea focului şi evacuarea apei, să aducă de pe alte nave o parte din echipaj şi să-l recupereze pe cel rămas la bord, să repună în funcţiune sistemele esenţiale ale navei şi să ducă nava în siguranţă, departe de pericol. Despre asta este vorba la Suceava. Acolo este o luptă contra cronometru pentru salvarea de vieţi”, a mai transmis Ciucă. 

Acesta afirmă că cei doi medici militari care şi-au asumat – temporar- conducerea spitalului, împreună cu alţi doi ofiţeri care întregesc echipa de comandă, au misiunea de a readuce spitalul în zona de siguranţă.

”Un spital care avea mai puţin de 10% din personalul medical apt de muncă. Un spital care a înregistrat un număr extrem de mare de infectări şi, din păcate, şi un număr foarte mare de decese. Trebuie să ştiţi că una dintre primele măsuri pe care le-au luat managerii numiţi la Suceava a fost aceea de a aduce în acest spital 20 de cadre medicale militare (10 medici şi 10 asistenţi medicali), care s-au oferit voluntar de la Spitalul Militar din Cluj şi care au asigurat reluarea activităţii în secţiile esenţiale ale spitalului. În paralel, Spitalul Militar din Iaşi a preluat tratarea cazurilor non-COVID pe care spitalul din Suceava nu le mai poate trata. Redresarea Spitalului Judeţean Suceava este esenţială pentru lichidarea focarului de infecţie din oraş şi din apropierea sa”, a mai spus ministrul.

Acesta afirmă că spitalul trebuie repus în funcţiune nu doar pentru pacienţii cu Covid-19 ci şi pentru a asigura tratamente de specialitate pentru întreg judeţul. ”Cel mai grav ar fi acum să politizăm un astfel de caz. Am văzut multe luări de poziţie, pe acest subiect, în rândul politicienilor şi al altor analişti sau formatori de opinie. Deşi este evident că pandemia COVID-19 nu are culoare politică, sunt sigur că astfel de păreri vor mai fi auzite. Nu le poate interzice nimeni să-şi spună părerea. Şi nu este problema mea să judec competenţa unor astfel de opinii şi verdicte. Am văzut şi multe luări de poziţie din rândul personalului spitalului, în mod deschis, sau prin opinii anonime. Aici sunt de făcut câteva precizări. Aceşti oameni au trecut printr-un stres extrem. Viaţa lor, a familiilor lor şi a pacienţilor lor a fost pusă în pericol. Strigătele lor de ajutor, teama pe care o au pentru ceea ce se întâmplă în prezent şi temerile pe care le au pentru viitor sunt de înţeles, sunt de auzit şi sunt de luat în seamă”, a mai declarat ministrul Apărării. 

Potrivit acestuia, ”în lipsa unor măsuri ferme, acest spital nu ar putea reveni pe linia de plutire”. Ciucă a vorbit şi despre echipa de la Deva care are ”o misiune la fel de grea”. ”Vor fi, probabil, şi alte astfel de solicitări. Iată că, în momente ca acestea, pentru care nimeni din lume nu ar fi putut fi pregătit pe deplin, sunt oameni în România care îşi asumă fără ezitare destinele şi jurămintele pe care le-au depus: acela de credinţă faţă de Ţară şi Jurământul lui Hipocrate. Medicii militari nu pot face minuni, dar puteţi conta că vor face tot ceea ce va depinde de ei pentru a-şi pune competenţele şi propria viaţă în slujba semenilor lor”, a mai transmis ministrul Apărării. Spitalele din Suceava şi Deva sunt conduse de medici militari care coordonează activitatea personalului civil. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri