anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Ce spune premierul Ciucă despre evaluările FMI în România

GALERIE
Nicolae_Ciucă_premier
 • Nicolae_Ciucă_premier
- +

Premierul Nicolae Ciucă a primit, joi la Palatul Victoria, delegaţia Fondului Monetar Internaţional, aflată în România pentru misiunea anuală de evaluare. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când România este membră a FMI, ocazie folosită de premierul român pentru a mulţumi reprezentanţilor Fondului pentru asistenţa tehnică şi financiară de care a beneficiat ţara noastră în toţi aceşti ani.

Premierul Nicolae Ciucă a apreciat evaluările pozitive ale misiunii Fondului Monetar Internaţional, precum şi îndrumările făcute la nivelul politicilor fiscale în vederea reducerii deficitelor şi asigurării unei creşteri economice sănătoase, în contextul dificil generat la nivel european şi internaţional de efectele crizelor recente.

„M-am bucurat să văd că evaluările evidenţiază creşterea economică obţinută de România în condiţiile dificile în care ne aflăm. Acest lucru ne confirmă că măsurile pe care le-am luat în această perioadă au fost corecte şi ne oferă încrederea pentru a continua reformele şi politicile guvernamentale pe care ni le-am asumat. Pentru România, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă înseamnă reforme care garantează o dezvoltare sustenabilă şi eficientă", a subliniat premierul Ciucă.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat eforturile autorităţilor, în conjunctura geo-politică şi economică actuală, de a asigura sprijin pentru refugiaţii din Ucraina şi de a creşte rezilienţa economiei la factorii externi, care au un impact important la nivelul economiei naţionale şi regionale. În acest context, şeful Executivului a evidenţiat importanţa pe care o acordă Guvernul României dezvoltării agriculturii în vederea asigurării securităţii alimentare şi investiţiilor destinate creşterii capacităţii de a produce energie electrică din resurse regenerabile şi exploatării gazului din Marea Neagră.

„România are capacitatea şi dorinţa de a deveni independentă energetic în următorii ani. Investiţiile în noi capacităţi de producţie energetică, precum şi exploatarea gazului din Marea Neagră vor asigura independenţa energetică a României şi ne vor oferi oportunitatea de a deveni un pilon important pentru securitatea energetică a Europei", a declarat prim-ministrul.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat măsurile Guvernului în sprijinul economiei, dar şi al cetăţenilor vulnerabili, afectaţi de creşterea preţurilor şi de problemele din lanţul de aprovizionare, ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina, atât pentru stimularea investiţiilor, cât şi pentru sprijinirea categoriile afectate de creşterile de preţuri la energie şi alimente.

Pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, în valoare de 17,3 miliarde de lei, acordă pentru investiţii şi dezvoltare 60% din suma alocată, iar în prezent circa două treimi din acest pachet de măsuri este deja implementat. Investiţiile reprezintă un obiectiv asumat al Guvernului şi şansa unei creşteri economice sustenabile, iar anul acesta România are cel mai mare buget de investiţii din ultimii 30 de ani, respectiv 88 de miliarde de lei. Prim-ministrul a arătat că Executivul abordează integrat fondurile care contribuie la dezvoltarea ţării, menţionând programele operaţionale aferente cadrului financiar multianual 2014-2020, dar şi celui pentru perioada 2021-2027, care are majoritatea programelor pregătite pentru atragerea de fonduri europene.

Ambele părţi au subliniat importanţa digitalizării, atât pentru dezvoltarea şi modernizarea economiei, cât şi pentru obţinerea unei mai bune performanţe fiscale. În acest sens, premierul României a prezentat principalele măsuri implementate şi efectele care se resimt deja în funcţionarea sistemelor de linie.

În cadrul dialogului, reprezentanţii FMI au arătat apreciere pentru eforturile făcute în sensul controlului asupra creşterii inflaţiei, dar şi a respectării angajamentelor asumate în privinţa deficitului. În acest sens, premierul a menţionat decizia luată pentru tăierea cheltuielilor guvernamentale.

„Acest raport reprezintă pentru Guvernul României nu doar o fotografie de etapă pentru situaţia economică a ţării, dar şi un vot de încredere primit din partea uneia dintre cele mai importante instituţii financiare internaţionale, care cunoaşte îndeaproape evoluţia noastră din ultimii zeci de ani", a declarat Nicolae Ciucă.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.