Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce spune premierul Ludovic Orban despre vaporul cu oi răsturnat

GALERIE
Orban
  • Orban
- +

Premierul Ludovic Orban spune că autorităţile au luat deciziile care se impuneau în cazul navei încărcate cu 14.000 de oi, care s-a răsturnat în Portul Midia, evitând blocarea şenalului navigabil sau producerea unei poluări cu combustibil, precizând însă că în continuare trebuie luate toate măsurile necesare pentru a împiedica transformarea vasului într-o bombă ecologică. Orban a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că încă de duminică, miniştrii au dat dispoziţiile necesare pentru astfel de cazuri.

“În ceea ce priveşte intervenţia la nivelul Ministerului Transporturilor, Agenţia de Salvare a Vieţilor pe Mare a intervenit duminică, în condiţiile de aproape furtuna şi practic a salvat întreg echipajul, toţi membrii echipajului au fost salvaţi. Sigur că s-a început intervenţia şi pentru a încerca să salveze dintre oile care erau pe vas, intervenţie care a fost foarte mult îngreunată atât de vreme, cât şi de condiţiile în care s-a desfăşurat. Efectivele care au fost implicate în aceste acţiuni au fost din câte ştiu eu de aproximativ 10 din partea Agenţiei de Salvare a Vieţiilor pe mare şi de asemenea au fost peste 20 de pompieri”, a afirmat Orban.

El spune că nu întotdeauna dispoziţiile miniştrilor au şi fost puse în practică. “Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a fost întrunit în conformitate cu prevederile legale. Acuma sigur că nu totdeauna dispoziţiile de miniştrii au şi fost puse în practică. Vă dau numai un exemplu, directorul Direcţiei Sanitar- Veterinare Constanţa este fostul preşedinte al ANSVSA”, a explicat Orban.

Premierul spune că a fost avertizat căpitanul vasului despre faptul că există risc de înclinare a navei. “Nu s-a datorat înclinarea vasului celor care au pilotat, care au remorcat. Ştiţi că este tras de două remorchere. În ciuda faptului că a fost avertizat căpitanul vasului că există riscul de înclinare a vasului, căpitanul a refuzat să oprească vasul. De asemenea, au fost luate imediat manevrele pentru a elibera şenalul navigabil pentru că altfel exista riscul să blocăm portul şi s-a reuşit mutarea vasului în afara şenalului navigabil. Nu există nicio poluare cu combustibil sau de altă natură cel puţin până în momentul de faţă”, a afirmat primul ministru.

El a precizat că trebuie luate toate măsuri pentru a împiedica transformarea vasului într-o bombă ecologică. “Trebuie luate toate măsurile şi aici dat dispoziţiile către toţi miniştrii implicaţi pentru a împiedica transformarea vasului într-o bombă ecologică. Acolo trebui întreprinse măsuri de scoatere a oilor de acolo şi de incinerare în timpul cel mai scurt, nu trebuie aşteptată societatea de asigurări să facă constatări. Deci acolo trebuie intervenit pentru că altfel în două, trei zile dacă nu este rezolvată situaţia, există riscul apariţiei unui focar”, a afirmat Orban.

El spune că la final va fi realizată o evaluare a modului cum au intervenit entităţil din subordinea ministerelor. “Vom face o evaluare pe fiecare intervenţie care a fost făcută de fiecare entitate aflată în subordinea celor trei ministere şi în mod evident vom lua şi deciziile care se impun şi chiar vom elibera din funcţie pe aceia care nu şi-au făcut treaba în conformitate cu procedurile şi prevederile legale”, a explicat premierul.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au anunţat marţi după-amiază, că de duminică şi până în prezent 60 de oi aflate pe nava respectivă au fost salvate, iar operaţiunea continuă. Oile sunt scoase de pe navă şi transportate la mal cu o ambarcaţiune a ISU, iar aici sunt preluate de medici veterinari şi evaluate medical în cadrul a două corturi încălzite din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea şi apoi transportate la fermă. O navă cu 22 de membri ai echipajului, care avea la bord 14.600 de oi, s-a răsturnat duminică, în jurul prânzului, în Portul Midia. Toate persoanele aflate la bord au fost salvate. Toţi marinarii de la bord sunt sirieni, iar nava trebuia să ajungă în Libia.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri