anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Ce spune secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii despre cei vaccinați în centrele MApN

GALERIE
andrei baciu
 • andrei baciu
- +

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Andrei Baciu afirmă că persoanele vaccinate în centrele pentru personalul Ministerului Apărării sunt eligibile pentru etapa a doua.

"Într-adevăr, sunt anumite categorii de persoane din etapa a doua, nu din altă etapă, nu din etapa a treia, pentru care nu se face programare. Să vă dau un exemplu: nu se face programare pentru persoanele din centrele de bătrâni, persoanele vârstnice, pentru că respectivele persoane evident nu se programează într-un centru de vaccinare, ci în momentul în care există o echipă mobilă, există o evidenţă a acelor persoane, se iau suficiente doze şi echipa mobilă se deplasează la centrul respectiv, unde se vaccinează acele persoane  (...), la fel, persoanele imobilizate, care nu se pot deplasa, pentru care - atât pentru acele persoane, cât şi pentru aparţinători, cum este normal - se deplasează echipe mobile acasă şi procesul de vaccinare se desfăşoară acasă. Nu este niciun motiv pentru care acele persoane să se programeze într-un centru de vaccinare. Persoanele cu dializă, spre exemplu, (...) se vaccinează la un centru de vaccinare fără programare”, a declarat Baciu.

Întrebat ce a stat la baza deciziei ca familiile angajaţilor MApN să fie vaccinate cu prioritate, el a afirmat: "În primul rând, pentru personalul MApN şi pentru sistemul de sănătate al MApN... practic, rolul acestui sistem este de a acorda asistenţă medicală şi familiilor celor care fac parte din MApN. Însă vaccinarea nu are nicio legătură şi nu se pune nimeni în faţă, toţi cei care s-au vaccinat în aceste centre au avut la bază două elemente importante. În primul rând, toate centrele de vaccinare pentru MApN şi MAI au la bază un ordin comun între Ministerul Sănătăţii şi ministerele respective şi, practic, se înfiinţează aceste centre de vaccinare pentru ministerele care au deja o reţea sanitară proprie, având acest avantaj al infrastructurii deja existente. Practic, decizia a fost că nu trebuie să construieşti un centru de vaccinare, zeci, sute de centre de vaccinare noi, ci aceste locaţii deja există (...). Pe de altă parte, cumva se poate înţelege că aici au fost vaccinate persoane care nu ar fi trebuit să fie vaccinate. Din datele pe care le avem, pentru MApN, avem în jur de 31.000 de persoane care sunt vaccinate, toate eligibile pentru etapa a doua. Vorbim fie de veterani de război, oameni de peste 65 de ani, vorbim fie de, sigur, familii ale personalului din MApN, însă membri ai familiei care au boli cronice, nu unii care nu îndeplinesc criterii de eligibilitate pentru etapa a doua".

El i-a menţionat şi pe cei care pleacă în misiuni în teatre de război şi pentru care "atâta lucru am putea să facem, să le oferim o protecţie pentru SARS-COV-2".

"La fel, pentru MAI, au reţea sanitară proprie, au spitale şi unităţi medicale, au avize, au personal medical. (...) La MAI,la fel, s-au vaccinat în aceste două luni 26.000 de oameni. Adică nu vorbim de oameni care, în primul rând, nu făceau parte din etapa a doua şi nu vorbim de o prioritizare în interiorul etapei a doua, Vorbim de cifre şi chestiuni absolut rezonabile din punctul meu de vedere”, a susţinut el.

Publicarea datelor referitoare la pandemie şi la campania de vaccinare de către Ministerul Sănătăţii a provocat critici vehemente la adresa ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu, fiind invocat inclusiv caracterul secret al unora dintre date. Ministrul a invocat nevoia de transparenţă, iar premierul a dispus verificări.

Recorder a anunţat miercuri că a obţinut, din surse oficiale, statisticile complete despre dozele de vaccin administrate în România până pe data de 5 martie.

Datele arată că peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia naţională de vaccinare. iar peste 4.000 dintre acestea sunt persoane din etapa a III-a (populaţia generală), care au fost imunizate în locul bolnavilor cronici, al bătrânilor de peste 65 de ani şi chiar înaintea unor cadre medicale.

”Cele mai flagrante situaţii sunt la centrele de vaccinare de la Institutul „Matei Balş“ şi la Centrul Militar Casa Armatei din Focşani. La „Balş“ s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a încă din data de 4 ianuarie, când campania de vaccinare începuse abia de câteva zile şi în România mai erau zeci de mii de cadre medicale care aşteptau vaccinul. La Casa Armatei din Focşani, s-au vaccinat peste 100 de persoane din etapa a III-a, iar directorul Spitalului Militar de care aparţine centrul de vaccinare admite că e vorba de rude ale cadrelor militare”, relatează Recorder.

Altă situaţie care ridică semne de întrebare s-a petrecut la Spitalul „Agrippa Ionescu” din Bucureşti. Pe 31 decembrie 2020, aici s-au vaccinat 13 persoane încadrate în categoria II B (lucrători esenţiali), deşi la acea dată vaccinarea era deschisă doar cadrelor medicale. Cei 13 vaccinaţi au fost înregistraţi în sistem ca „personal în activitate din cadrul instituţiilor din sistemul naţional de apărare naţională, ordine publică, securitate naţională”. Spitalul „Agrippa Ionescu” aparţine Serviciului Român de Informaţii.

Aflați amănunte de pe news.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.