Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

GADGET, MY LOVE

Ce sunt selfie-urile şi de ce suntem obsedaţi de acestea

GALERIE
Selfie Oscar 1
  • Selfie Oscar 1
- +
De la Premiile Oscar la Obama şi Papa Francisc

Un „selfie” este un autoportret fotografic pe care utilizatorul îl face cu telefonul mobil şi îl postează pe reţelele sociale. Chiar dacă la prima vedere este doar o tehnică banală de a realiza o fotografie, „selfie”-urile în ziua de astăzi reprezintă un mod distractiv de a atrage atenţia şi construiesc o adevărată cultură pe care nimeni nu o înţelege cu adevărat.

Temenul de „selfie” a apărut pentru prima dată în 2002 pe un forum australian, dar a început să fie utilizat pe scară largă 10 ani mai târziu. Iniţial a fost doar o joacă a tinerilor, însă această tehnică a pătruns rapid în viaţa celebrităţilor şi în mass media. În ultimele 12 luni utilizarea termenului „selfie” a crescut cu 17.000%, iar anul trecut a fost proclamat cuvântul anului.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii şi Papa Francisc se numără printre cei care au adoptat această modă în diferite ipostaze, însă Ellen DeGeneres, gazda Premiilor Oscar din acest an, a reuşit să bată toate recordurile duminica trecută. Plimbându-se printre celebrităţile din sală, Ellen a scos un telefon şi a realizat cea mai distribuită fotografie de pe Internet, un „selfie” împreună cu Jared Leto, Jennifer Lawrence, Channing Tatum, Meryl Streep, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Angelina Jolie, Lupita Nyong'o şi fratele acesteia Peter, singura persoană care nu este o celebritate din această imagine. Fotografia a fost postată pe Twitter şi a depăşit 2.500.00 de retweet-uri (redistribuiri pe Twitter) în mai puţin de 12 ore.

„Snapchat” şi „CamMe” sunt două dintre aplicaţiile care au fost concepute pornind de la dorinţa oamenilor de a face şi de a distribui „selfie”-uri. Despre „Snapchat” am mai scris cu puţin timp în urmă şi ştiţi deja că a fost numită cea mai bună aplicaţie din 2013.

În schimb, „CamMe” este o aplicaţie relativ nouă care a reuşit să atragă atenţia utilizatorilor. Disponibilă gratuit doar pentru iOS în acest moment, aplicaţia a câştigat săptămâna trecută premiul pentru cel mai inovator soft portabil la World Mobile Congress din Barcelona, Spania. „CamMe” se foloseşte de gesturi pentru a activa camera foto a telefonului, indiferent dacă ţii telefonul în mână sau îl pui undeva la distanţa. Pentru a face o fotografie fără să atingi dispozitivul trebuie să ridici mână şi apoi să strângi pumnul, iar în 3 secunde telefonul va capta imaginea dorită.

Molly Woode de la New York Times a realizat un material video în care arată că cele mai căutate smartphone-ului ale momentului sunt echipate cu o a doua cameră foto, cea din faţă, de proastă calitate. Având în vedere popularitatea acestui fenomen, producătorii de dispozitive mobile se confruntă cu provocarea de a găsi soluţii pentru a îmbunătăţi această cameră fără a strica aspectul telefonului.

Tu postezi astfel de fotografii pe site-urile de socializare? Scrie pe pagina noastră de Facebook (www.facebook.com/GadgetMyLove) câte selfie-uri ai publicate şi arată-l pe cel mai reuşit.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri