Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce taxe şi impozite cresc în 2014 şi cu cât se vor mări

GALERIE
bani-criza-Fisc
  • bani-criza-Fisc
- +

Reporterii „Ziarului de Iaşi” au făcut inventarul birurilor modificate sau nou introduse de Guvern şi în rândurile de mai jos vă prezintă lista lor.

 

Anul 2014 le va aduce ieşenilor şi nu numai lor, pe lângă taxele şi impozitele noi anunţate deja în Monitorul Oficial peste 30 de majorări ale unor taxe şi impozite existente. Cele mai disputate modificări au fost cele legate de indexarea accizelor cu o rată a inflaţiei de 4,77%, accizarea suplimentară a combustibilului, „taxa pe stâlp”, noul impozit forfetar sau introducerea posibilităţii de majorare a taxelor locale cu mai mult de 20% peste rata inflaţiei în cazul persoanelor fizice. Totodată, la mijlocul acestei luni, au fost foarte mediatizate modificările Codului Fiscal referitoare la aplicarea TVA la încasare, impozitarea profitului şi a veniturilor sau redevenţe pentru axploatări minerale. În contrapartidă, guvernanţii au promis şi o creştere a fondului de salarii cu 3% şi indexarea pensiilor 3,75%, plus diminuarea cu 5% a nivelului CAS. Ca rezultat, Guvernul Ponta a calculat că noile taxe şi impozite şi celelalte modificări ar urma să aducă la bugetul de stat opt miliarde de lei de la persoanele fizice şi juridice din România.
 
 
Cea mai controversată taxă
 
 
Poate cea mai importantă decizie luată de Guvernul Ponta a fost cea legată de accizarea suplimentară cu 7 eurocenţi/litru a combustibilului. După ce această decizie a fost atacată dur de preşedintele Traian Băsescu cu ameninţarea retrimiterii bugetului de stat pe 2014 în Parlament şi atacarea acestuia la Curtea Constituţională, premierul Victor Ponta a modificat data introducerii accizei pentru 1 aprilie prin Ordonanţă de Urgenţă, faţă de 1 ianuarie, cum era iniţial. Un aport important în luarea acestei decizii au avut şi transportatorii care au protestat câteva zile în toată ţara prin marşuri foarte lente prin zone aglomerate ale oraşelor. Chiar dacă au câştigat trei luni, şoferii români tot vor suporta majorarea preţului la combustibil, ca o măsură a Guvernului de a atrage sume suplimentare la bugetul de stat. Totodată, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat recent că deficitul rezultat din amânarea introducerii accizei du 3 luni nu va fi acoperit din introducerea unor noi taxe, cum se vehicula, ci doar prin îmbunătăţirea colectării veniturilor, doar că aceste efecte vor putea fi cuantificate la rectificarea buvetară din semestrul II.
 
 
Contribuţii la sănătate pe chirii
 
 
Potrivit măsurilor asumate de Guvern, începând de la 1 ianuarie 2014, toţi ieşenii care obţin venituri din chirii vor trebui să vireze din aceste câştiguri contribuţii la bugetul de asigurări sociale de sănătate (CASS), dar nu şi pentru pensii (CAS), adică la sistemul public de pensii. Cu alte cuvinte, persoanele fizice obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor vor datora, indiferent de alte venituri pe care la câştigă, pe lângă impozitul de 16%, o cotă de 5,5% din baza lunară de calcul la bugetul de asigurări sociale de sănătate. Potrivit modificărilor legislative, baza de calcul pentru CASS nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe 2013 (800 lei) şi nici mai mare de cinci salarii medii brute, adică 11.115 lei. Modificările Codului Fiscal arată şi că de la 1 ianuarie vor plăti impozit de 16% şi CAS pe veniturile din silvicultură şi piscicultură, din creşterea şi exploatarea animalelor şi din valorificarea produselor de origine animală sau din cultura plantelor, de pe suprafeţele de teren situate peste limita care asigură necesităţile de trai ale unei familii.
 
 
Impozitul pe orice
 
 
O altă sursă nouă de venituri pentru bugetul de stat va fi impozitul pe construcţii speciale sau aşa-numita „taxă pe stâlp”. Noua taxă se va calcula prin aplicarea unei cote de 1,5% din valoarea construcţiei şi se va aplica atât firmelor româneşti, cât şi firmelor străine cu sediu permanent în România, în timp ce instituţiile publice vor fi scutite de plată. Impozitul se va aplica pentru centrale, piste şi platforme, coşuri de fum şi turnuri de răcire, heleştee, iazuri, linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii, jgheaburi pentru piscicultură, canale de irigaţii sau turnuri şi piloni metalici pentru antene sau publicitate. Impozitul trebuie calculat şi declarat până pe 25 mai, urmând ca plata să fie efectuată în două tranşe, până pe 25 mai şi 25 septembrie. Vizaţi pentru un nou tip de taxă vor fi şi hotelierii, patronii de spălătorii sau service-uri auto, restaurante, magazine, baruri sau saloane de înfrumuseţare, care în loc de 16% din profit sau 3% din cifra de afaceeri vor trebui să plătească anual o sumă fixă, un impozit forfetar. Suma va fi stabilită pentru fiecare tip de unitate în parte, în baza unor indicatori bine delimitaţi. La sfârşitul lunii septembrie, „Ziarul de Iaşi” a efectuat nişte calcule în baza proiectului de hotărâre, iar rezultatele arătau că cei mai dezavantajaţi vor fi micii întreprinzători, care de obicei „uită” să elibereze bon fiscal.
 
 
Taxele locale pot fi mărite cu până la 20%
 
 
Tot de la 1 ianuarie, ieşenii ar putea fi afectaţi de o nouă majorare a taxelor locale, primăriile având posibilitatea ca din acest an să le indexeze cu mai mult de 20% peste rata inflaţiei. Până în prezent, primarii erau obligaţi că respecte acest plafon când decideau majorarea taxelor, însă din 2014 plafonul va fi păstrat doar în cazul firmelor, cele mai dezavantajate urmând să fie persoanele fizice. Totuşi, ieşenii care vor dori să achite mai puţin din taxele locale, în special cele pentru casă şi maşină, pot plăti impozitul integral până pe 31 martie şi să beneficieze de o reducere de 10%. Printre modificările Codului Fiscal se numără şi o creştere cu 25% a redevenţelor plătite pentru exploatarea resurselor minerale, altele decât petrol şi gaze, de pe teritoriul României. Guvernanţii au dat, însă, asigurări, că noile redevenţe vor fi aplicate doar în noile acorduri, actualele contracte rămânând intacte.
 
 
TVA la încasare va deveni opţională
 
 
Veştile aduse de Guvernul Ponta în privinţa taxelor şi impozitelor nu sunt doar pesimiste, printre aceste modificări fiind şi noutăţi favorabile românilor. Noile prevederi ale Codului Fiscal ce vor intra în vigoare de miercuri aduc modificări importante în ceea ce priveşte sistemului de aplicare TVA la încasare. Concret, TVA la încasare va deveni opţională pentru firmele care au o cifră de afaceri de până în 2.250.000 lei (500.000 euro). Mai mult, guvernanţii au abrogat şi obligaţia colectării TVA în termen de 90 de zile pentru facturile de livrări bunuri/ prestări servicii în cadrul sistemului. Acest sistem a fost impus la începutul anului trecut şi presupunea posibilitatea de a plăti TVA la încasarea facturii şi nu la emiterea ei, dar nu mai târziu de 90 de zile de la emitere. Veşti bune vin şi referitor la fondul de salarii, însă numai pentru unele categorii de bugetari, şi cuantumul punctului de pensii. Practic, Guvernul a decis să indexeze fondul de salarii cu 3-4%, iar din aceste majorări să fie mărite salariile profesorilor debutanţi şi ale medicilor rezidenţi, pentru alte categorii urmând a fi luate ulterior decizii în funcţie de veniturile existente. O altă măsură optimistă va fi majorarea punctului de pensie cu rata inflaţiei, estimată de guvernanţi la circa 3,75%, datele oficiale urmând să fie prezentate de Institutul Naţional de Statistică după terminarea anului în curs. O a treia posibilă veste bună ar putea fi diminuarea CAS cu 5% din semestrul al II-lea ala anului viitor, dar numai în cazul în care Guvernul va identifica până la 1 iulie resursele necesare pentru acoperirea integrală a deficitului bugetar care va apărea ca urmare a acestei măsuri. (Paul B|LHUC)
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri