
Protecția asigurată de ordinele de restricție emise de poliție și instanțe valorează cât hârtia pe care sunt scrise.
O ieșeancă a obținut două ordine de protecție împotriva soțului agresiv, dar acesta le-a încălcat fără nicio jenă. Justiția nu a reușit încă să-l sancționeze.
Nici măcar nu a citit ordinul de protecție
Sătulă de scandalurile pe care soțul său le provoca la beție, femeia se mutase din Luceni în Iași în noiembrie 2021, împreună cu fiica sa minoră. O înscrisese pe fată la școală și încercase să-și refacă viața. Liviu Chimu nu înțelesese însă să le lase în pace. A început să-și sune soția și fiica, cerându-le să se întoarcă în Luceni. Fata i-a blocat numărul de telefon, dar bărbatul a continuat să-și sune soția și să-i trimită mesaje cu conținut obscen și amenințări cu moartea. Apoi a început să o caute prin oraș, reușind să o găsească. Femeia nu a avut de ales și a cerut emiterea unui ordin de protecție. În aprilie 2022, lui Chimu i s-a interzis să se mai apropie de soția și fiica sa timp de șase luni.
Ordinul a rămas însă doar pe hârtie. După cum avea să spună chiar el ulterior, bărbatul nici măcar nu l-a citit. A continuat să vină la Iași după soția sa. Când nu avea timp, mergea la Sculeni, la domiciliul fiicei lor mai mari, pentru a-și amenința soția prin intermediul acesteia. I-a spus chiar că va aștepta să expire ordinul de protecție, își va urmări soția când iese din casă, o va omorî și apoi va merge să se predea autorităților. La începutul lunii iunie, femeia și-a văzut soțul urmărind-o în stația de autobuz din apropierea domiciliului său. În stare de șoc, a depus o plângere la Poliție pentru încălcarea ordinului de protecție.
La începutul lui octombrie, bărbatul a acostat-o în stația de autobuz, încercând să intre în vorbă cu ea. Femeia i-a retezat-o scurt, spunându-i că nu au ce discuta și a plecat spre casă. Soțul a urmărit-o, afirmând că se duce la un prieten. Femeia s-a adresat din nou instanței, mai ales că termenul fixat prin ordinul de protecție se apropia de sfârșit. Pe 21 octombrie 2022, Judecătoria a emis un nou ordin, tot pe șase luni. Chimu nu avea voie să se apropie de soția sa la mai puțin de 100 de metri. I s-a impus de asemenea să plătească 543 de lei, onorariul avocatului din oficiu al soției sale.
A primit un an și cinci luni de închisoare
Și acest al doilea ordin a rămas literă moartă. Deși i se impusese și să poarte o brățară electronică, bărbatul a continuat să-și urmărească soția, atunci când aceasta pleca la serviciu. O dată a oprit-o chiar pe drum, amenințând-o cu moartea și cerându-i bani pentru a plăti cei 543 de lei datorați. În aprilie anul trecut, Chimu i-a și scris, adresându-i injurii și amenințând-o că o va strangula: „Vez că eu am să te caut mai des că am acuma oleacă de bani. Poţ să te muţ de la apartament dacă te prind că ai pe cineva îţi fac capîtu”, „Vez că luni am fost în oraş. Dacă nu rezolv cu amenda te prind ş îţeu poşeta ş haina de pe tine. Dau 800 lei pe un sprai şî te pun la pământ”, „de la stradă, pe, drum, spre cumătruta , îţi, fac capătu, te ştrangulez”. În cele din urmă, pe numele bărbatului a fost deschis un dosar penal, pentru nerespectarea ordinelor de protecție. În cursul urmăririi penale, Chimu a fost reținut timp de 24 de ore. Ulterior însă, a fost pus doar sub control judiciar.
În cursul audierilor, Chimu a spus că știa de emiterea ordinelor împotriva sa și că nu avea dreptul să se apropie de soția lui. A confirmat o parte a incidentelor de care era acuzat, negându-le pe altele. Chimu a fost trimis în judecată în august anul trecut, la aproape doi ani de când relația cu soția sa luase o turnură violentă. Bărbatul urma să răspundă pentru patru infracțiuni de încălcare a măsurilor dispuse prin ordinul de protecție și două de amenințare. În fața judecătorilor, el a recunoscut toate faptele menționate de procurori în rechizitoriu. Recunoașterea faptelor și lipsa antecedentelor penale au fost reținute de magistrații Judecătoriei în favoarea sa. Bărbatul a fost condamnat la un an și 5 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentința Judecătoriei nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.
Publicitate și alte recomandări video