Ce tertip a folosit un bărbat prins băut la primele orele ale dimineții în speranța că-și păstrează permisul auto

luni, 03 februarie 2025, 03:45
2 MIN
 Ce tertip a folosit un bărbat prins băut la primele orele ale dimineții în speranța că-și păstrează permisul auto

Condamnat cu suspendare în primă instanță, un șofer băut a făcut apel, oferindu-se să plătească orice amendă. O astfel de decizie a judecătorilor i-ar fi permis să-și păstreze carnetul de conducere. Magistrații au apreciat însă că și așa scăpase ieftin pentru 30 km conduși în stare de ebrietate.

Alcoolemie de 1,67‰ la primele ore ale dimineții

Costică Filip a fost oprit de polițiști în dimineața zilei de 26 februarie 2023, pe bulevardul Chimiei, pe când se afla la volanul unui Volkswagen. Era abia ora 7.30, dar șoferul emana halenă alcoolică. Aparatul Dräger a indicat o concentrație a alcoolului de 0,62‰ în aerul expirat, iar analizele ulterioare au stabilit o alcoolemie de 1,67‰ în sânge. În cursul audierilor, a explicat anchetatorilor că în ziua precedentă fusese la o petrecere, unde băuse 125 ml de țuică. Ulterior, avea să-și aducă aminte că fuseseră o bere și 150 ml de țuică. Nu mâncase nimic nici la petrecere, nici în dimineața faptei, dar nici nu mai băuse. Plecase de acasă, din satul Domnița-Țibana, pentru a ajunge la Iași, unde lucra ca încărcător frontal. Declarațiile lui Filip nu explicau alcoolemia foarte ridicată, dar au fost consemnate ca atare de anchetatori.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Regretele exprimate în fața instanței și lipsa antecedentelor penale i-au adus lui Filip o condamnare relativ ușoară. El a fost condamnat pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului la doar un an de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de doi ani. De asemenea, i-a fost interzis să se mai urce la volan timp de trei ani.

Judecătorii i-au desființat apărarea

Sentința a fost contestată de Filip, acesta considerând-o prea severă. El a afirmat că mai oportună ar fi fost aplicarea unei amenzi penale, dat fiind că era integrat social și avea un loc de muncă stabil, care i-ar fi permis să execute o sancțiune pecuniară. Magistrații Curții de Apel, care au analizat contestația depusă de șofer, au apreciat însă că nu au de ce schimba pedeapsa dispusă de Judecătorie. În condițiile reducerii aplicate pentru recunoașterea faptei, pedeapsa minimă ar fi fost de 8 luni de închisoare. Cea dispusă de Judecătorie era situată doar puțin peste acest prag, ceea ce deja reprezenta o dovadă de clemență. Interdicția de a șofa timp de trei ani nu era nici ea exagerată. „Mai mult poate decât însăși pedeapsa principală, opinia publică percepe consecințele pe care le are comiterea infracțiunii rutiere asupra celui găsit vinovat, sub aspectul posibilității acestuia de a conduce sau nu, în continuare, pe drumurile publice. Or, în situația în care o persoană a comis o infracțiune contra siguranței pe drumurile publice continuă să conducă, societatea percepe că respectiva persoană se bucură de impunitate, iar procedurile desfășurate de organele judiciare apar ca inutile”, au explicat judecătorii. Argumentele lui Filip au fost respinse, iar sentința Judecătoriei a rămas definitivă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii