Ce trebuie să citești ca să devii terorist în Marea Britanie

joi, 02 martie 2023, 13:36
4 MIN
 Ce trebuie să citești ca să devii terorist în Marea Britanie

Un document intern ce face parte dintr-un foarte criticat program de „prevenție antiteroristă“ al guvernului britanic a provocat indignare, prin întocmirea unei liste de semne care ar indica extremismul unei persoane și potențialul acesteia de „a provoca acte teroriste“. Un raport de la începutul lunii asupra acestui program critica deja predispoziția autorităților de a își concentra atenția mai mult asupra celor denumiți „conservatori populiști“ decât a „radicalilor islamiști dovediți“, iar documentul intern obținut și comentat de către publicația „The Spectator“ pare a întări acest lucru.

În acest document, pare-se întocmit de organizația guvernamentală Research Information and Communications Unit (RICU), este redată o lista de filme, seriale TV, romane și cărți de non-ficțiune care ar putea indica faptul că o persoană care le citește sau le urmărește ar putea fi radicalizată.

Multe dintre aceste texte sunt opere clasice ale literaturii britanice. Pe listă să găsesc romanele 1984 al lui Orwell, Minunata lume nouă de Aldous Huxley, Paradisul pierdut al lui John Milton și lista operelor complete ale lui Shake­speare, dar și poemul Beowulf sau Poveștile din Canterbury ale lui Chaucer. Operele filosofice sunt și ele în atenția RICU, precum Leviathan de Thomas Hobbes sau Reflections on the Revolution in France de Edmund Burke, includerea pe listă a acestei din urmă cărți fiind „relevantă“, dacă se ia în calcul importanța ei pentru con­serva­torismul britanic modern, al cărui fondator este considerat Burke.

De asemenea, celor de la RICU le atrage atenția oricine urmărește sitcomul Yes, Minister, un serial ce satirizează dinamica de putere din guvernul britanic, dar și The Thick of It, un serial de comedie ai cărei eroi sunt politicieni sau consilieri politici de la Westminster. Filme clasice britanice sunt și ele trecute pe listă: Podul de pe râul Kwai, The Dam Busters sau filmul american de aventuri Marea evadare. La fel, „extremiștii de dreapta“ ar putea fi încurajați de seriale precum House of Cards (va­rianta inițială britanică, din 1990) sau Sharpe (despre un soldat din timpul războaielor napoleoniene) sau adaptările romanului de spionaj Tinker Tailor Soldier Spy al lui John le Carré. Greu de explicat este și prezența pe listă a seriei de reportaje Great British Rail­way Journeys, a cărui „vină“ este, probabil, aceea de a fi prezentată de Michael Portillo, fost ministru conservator.

„Vă rog să mă credeți că n-am in­­ventat nimic din ce am publicat“, spune redactorul-șef al revistei „The Spectator“, scriitorul Douglas Murray, al cărui nume se regăsește și el pe listă. „Fără să mă laud, cartea scrisă de mine care este supusă acestui tratament este lucrarea din 2017 Strania sinu­cidere a Europei (apărută în româ­nește la Editura Corint) care a stat 20 de săptămâni în topul de best­selleruri din «Sunday Times», a fost tradusă în peste zece limbi și a fost o vreme cea mai bine vândută lucrare de non-ficțiune din Anglia. Deci există o lungă listă de poten­țial radicali care au citit-o.“

Murray spune că, la prima lectură a documentului, a „simțit o furie uriașă“, dar „în altă parte, RICU avertizează că poți fi radica­lizat de cărți ale unor autori precum C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien, Aldous Huxley sau Joseph Conrad și, nu vă păcălesc, deși se pare că satira a murit în zilele noastre, pe listă este și 1984 a lui George Orwell. Deci, în general, am început să simt că mă aflu într-o bună companie. Dacă guvernul alcătu­iește liste de cărți suspecte, sunt fericit să fiu condamnat alături de altfel de oameni.“

„Este cu adevărat extraordinar“, declară istoricul Andrew Roberts pentru „Daily Mail“. „Aceasta este o listă de lecturi recomandată pentru oricine vrea o educație civilizată, liberală și culturală. Include printre cele mai mari opere ale canonului occidental și, în unele cazuri, critici puternice aduse terorismului. Burke, Huxley, Orwell și Tolkien au fost toți scriitori anti-totalitari.“ Iar Andrew Davis, scenaristul seriei House of Cards, crede că „lista asta pare o glumă! Ironia este că House… era o viziune satirică asupra politicienilor de dreapta“.

Murray este de părere că această fixație a programului antiterorist britanic asupra presupusului „extremism de extremă dreaptă“ este „și mai ineptă decât încercările a aborda terorismul islamic. Asta, în parte, se datorează faptului că programul Prevent este consiliat de grupuri de activiști de extrema stângă precum Hope not Hate, grupuri care cred că definiția extremei drepte ar trebui extinsă și asupra celor care, de exemplu, au susținut Brexit și au sfârșit prin a stigmatiza opinii care, în cele mai multe cazuri, sunt împărtășite de majoritatea britanicilor.“

 Articol preluat din ”Suplimentul de Cultură

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii